1984: Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αποφασίζει την «αγορά του αιώνα» (Mirage-2000 και F-16)

904: Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι της πόλης αιχμαλωτίζονται και πωλούνται στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

1492: Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, καθώς τίθεται σε ισχύ το Διάταγμα της Αλάμπρα.

1498: Στο τρίτο του ταξίδι προς το δυτικό ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.

1655: Ο Ρωσικός Στρατός εισέρχεται στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, Βίλνιους, την οποία θα κατέχει για έξι χρόνια.

1790: Εκδίδεται το πρώτο αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο δίδεται στον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς για μία διαδικασία παραγωγής ποτάσας.

1801: Ο λόρδος Έλγιν (Τόμας Μπρους) μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

1856: Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους, λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

1919: Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Βαϊμάρης στη Γερμανία, το οποίο θα προκαλέσει ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό που θα διευκολύνει μερικά χρόνια αργότερα την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζιστών στην εξουσία.

1920: Ξεσπά κύμα μαζικής βίας στην Αθήνα, καθώς η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι την προηγούμενη φτάνει αρχικά παραποιημένη ως δολοφονία. Ο Ίων Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου.

1922: Ο 18χρονος Ραλφ Σάμουελσον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που χρησιμοποιεί σκι θαλάσσης στο Λέικ Σίτυ της Μινεσότα.

1925: Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη γερμανική περιοχή Ρουρ, μετά από 30 χρόνια κατοχής.

1932: Ευρεία εκλογική νίκη πετυχαίνει το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα. Με το 37,4% των ψήφων και 230 έδρες γίνεται η ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη της Γερμανίας.

1938: Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1940: Στη Γαλλία, η φασιστική κυβέρνηση του Βισί ψηφίζει τη θανατική ποινή για κάθε Γάλλο που εντάσσεται σε ξένο στρατό.

1944: Εξαφανίζεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα» και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών.

1960: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 σε αγώνα μπαράζ. Οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση με 79 βαθμούς.

1960: Διεξάγονται oι πρώτες βουλευτικές εκλογές στη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία. Εκλέγονται οι 35 βουλευτές της ελληνικής κοινότητας («Πατριωτικό Μέτωπο» 30 έδρες και ΑΚΕΛ 5) και οι 15 της τουρκοκυπριακής. Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εκλέγεται ο Γλαύκος Κληρίδης και αντιπρόεδρος ο Ορχάν Μιντερίζογλου.

1964: Ο τεχνητός δορυφόρος «Ranger 7» στέλνει στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της Σελήνης, 1.000 φορές καθαρότερες από ληφθείσες προηγουμένως από οποιοδήποτε γήινο τηλεσκόπιο.

1969: Αρχίζει στην Ελλάδα η συνταξιοδότηση από το κράτος διακεκριμένων λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

1971: Οι αστροναύτες του «Apollo 15», Ντέιβιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγματοποιούν την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας βόλτα στη Σελήνη, οδηγώντας ειδικό τετράτροχο τζιπ στην επιφάνειά της.

1976: Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του στον πρόεδρο της ΔΟΕ, λόρδο Κιλάνιν, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1984: Η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία («αγορά του αιώνα»).

1991: Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη συνθήκη START I (Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων), η πρώτη για τη μείωση (με έλεγχο) των οπλικών αποθεμάτων (ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων) των δύο χωρών.

1992: Η Γεωργία γίνεται κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1999: Η διαστημομηχανή «Lunar Prospector» της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνεια του φεγγαριού.

2006: Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο.

2007: Η παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπήρξε και η μακροβιότερη επιχείρηση στην ιστορία του βρετανικού στρατού, τερματίζεται.

2012: Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ του 1964 της Λαρίσα Λατίνινα για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2020: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την πρόθεσή του να απαγορεύσει τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ.

2021: Ο αρσιβαρίστας Fares El-Bakh κερδίζει το αγώνισμα των 96 κιλών στους άνδρες, λαμβάνοντας το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Κατάρ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Υπόλογος ο Δικαίος για την ανάρτησή του-Το σχόλιο που διέγραψε περιμένει απαντήσεις

Άναυδοι έμειναν όσοι παρακολουθούν τις αναρτήσεις του αντιδημάρχου, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρη Δικαίου που φαίνεται ότι δεν δέχεται κανένα σχολιασμό που είναι αντίθετος στη δική του πολιτική λογική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παρέμβαση Λάμπρου: “Τα κρίσιμα θέματα για τον τόπο μας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ”

Με αφορμή το προγραμματικό, περιφερειακό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Τρίπολη κατέθεσα ένα κείμενο με τα πιο κρίσιμα θέματα που

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »