prooptiki@msn.com

1951: Οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές, στις οποίες και έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες

1071: Το Μπάρι, η τελευταία βυζαντινή κτήση στη Νότια Ιταλία, παραδίδεται στον Ροβέρτο Γυισκάρδο.

1395: Διεξάγεται η μάχη του ποταμού Τέρεκ. Ο Ταμερλάνος νικά τον Τοχταμίς της Χρυσής Ορδής. Η πρωτεύουσα Σαράι ισοπεδώνεται και οι νικητές εγκαθιστούν έναν κυβερνήτη-μαριονέτα στον θρόνο της Χρυσής Ορδής.

1632: Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο νικούν τον στρατό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στον ποταμό Λεχ.

1755: Εκδίδεται στο Λονδίνο το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας του Σάμιουελ Τζόνσον.

1825: Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχής πολιορκεί το Μεσολόγγι, το οποίο θα πέσει ένα χρόνο αργότερα με την ηρωική έξοδο.

1850: Άρση του ναυτικού αποκλεισμού των ελληνικών παραλίων υπό των Άγγλων (Παρκερικά).

1861: Ο Αβραάμ Λίνκολν ζητά 75.000 εθελοντές για να καταστείλει την εξέγερση που σύντομα μετεξελίχθηκε στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

1896: Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

1865: Ο Αβραάμ Λίνκολν πεθαίνει, αφού πυροβολήθηκε το προηγούμενο βράδυ από τον ηθοποιό Τζον Γουίλκς Μπουθ. Ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο 17ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1912: Το βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός βυθίζεται μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.

1920: Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.

1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Γρεβενά και τα Σέρβια.

1942: Ο Γεώργιος ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου παρασημοφορεί τη Μάλτα και το λαό της για τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1950: Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου.

1951: Πραγματοποιούνται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές, στις οποίες και έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες. Στην Αθήνα δήμαρχος εκλέχθηκε ο Κώστας Κοτζιάς, όπου έλαβε ποσοστό το 51,5% των ψήφων.

1952: Το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 εκτελεί την παρθενική πτήση του.

1955: Ο Αμερικανός πλασιέ, Ρέι Κροτς, ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο McDonald’s, στο Ντε Πλέινς του Ιλινόις.

1969: Η Βόρεια Κορέα καταρρίπτει αεροσκάφος ES-121 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από την Ιαπωνική Θάλασσα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 επιβαίνοντες.

1986: Οι Αγγλοαμερικανοί βομβαρδίζουν τη Λιβύη, σκοτώνοντας άμαχους σε αντίποινα για την έκρηξη στη ντίσκο «Λαμπέλ» του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στα θύματα υπήρχε και ένας Αμερικανός πολίτης, αλλά και για την τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι ΗΠΑ χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111 με το διμελές πλήρωμά του.

1989: Διαδραματίζεται η τραγωδία του Χίλσμπορο. Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ, δημιουργείται συνωστισμός, λόγω της παρουσίας υπεραρίθμων θεατών σε εξέδρα του γηπέδου στο Σέφιλντ. Από τον πανικό που προκαλείται βρίσκουν τον θάνατο 96 οπαδοί των «ρεντς» και τραυματίζονται 250.

1993: Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

2015: Σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πηγαίνει το 43,4% του μισθού στην Ελλάδα, έναντι του 26,9% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς οργανισμού σε 34 χώρες-μέλη του.

2019: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την οροφή της Παναγίας των Παρισίων καθώς και την κορυφή του ενός οβελού της.

2020: Ο αριθμός των νεκρών από τον COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται κατά 2.371 σε μία μόνο ημέρα και φτάνει τις 30.800, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σχετιζόμενων με τον COVID-19 που έχει αναφερθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέσα σε μία ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι στις 635.000.

2021: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν μέτρα σε αντίποινα εναντίον της Ρωσίας λόγω της παραβίασης δεδομένων της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τη Μόσχα και τις υπηρεσίες πληροφοριών, της κατοχής της Κριμαίας και τις εκεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2021: Εγκρίνεται από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση ένας αμφιλεγόμενος νόμος για την παγκόσμια ασφάλεια, ο οποίος επεκτείνει τις εξουσίες της αστυνομίας και κηρύσσει ως έγκλημα την ταυτοποίηση αστυνομικών από τους πολίτες. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το νομοσχέδιο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Καραγιάννης στη θέση της Νάντιας Αναστασίου

Ορκίστηκε από το Δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτριο Ορφανό, για το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου, ο πρώτος επιλαχών από το δημοτικό συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτριος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εικαστικός διάλογος για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών προσκαλεί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε έναν εικαστικό διάλογο με τη μαθήτρια – δημιουργό Γιουλίνα Δρίτσα, με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με την δημιουργία πάρκου πλησίον της Βίλλας Ζυμβρακάκη, αναβαθμίζεται η βραχώδης περιοχή σε χώρο αναψυχής

Από το Δήμο Ναυπλιέων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ξεκίνησαν τα έργα δημιουργίας πάρκου πλησίον της βίλλας Ζυμβρακάκη. Ήδη τα σκαπτικά μηχανήματα διαμορφώνουν τον χώρο για

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ναυπλίου συζήτησαν για τη διαχείριση της είδησης με την αρχισυντάκτρια της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 μαθητές και καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε στο σχολείο μας τη διακεκριμένη δημοσιογράφο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »