1944: Ο υφυπουργός Οικονομικών Ά. Αγγελόπουλος αναφέρεται για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια»

1826: Ο Άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ εφευρίσκει τα σπίρτα.

1856: Το Λουξεμβούργο υιοθετεί μονομερώς ένα νέο, αντιδραστικό σύνταγμα.
1895: Ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης, Άλφρεντ Νόμπελ, υπογράφει τη διαθήκη του, με την οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για την απονομή ετήσιων επιστημονικών βραβείων που θα φέρουν το επώνυμό του στη Φυσική, τη Χημεία, τη Φυσιολογία-Ιατρική, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.
1900: Ανακαλύπτεται στα Κύθηρα μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός που χρονολογείται στα 300 π.Χ.
1903: Ο Βίλχελμ Χάουζσιλντ γράφει ένα γράμμα προς τον εργοδότη του, τη φαρμακοβιομηχανία Bayer, ζητώντας την υποστήριξη της εταιρείας στη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Η επιστολή φέρει την υπογραφή και άλλων 107 εργαζομένων, με τη συγκατάθεση να δίνεται και την 1η Ιουλίου 1904 να ιδρύεται η Μπάγερ Λεβερκούζεν.
1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου σε φόντο κόκκινο.
1914: Καταστροφικός σεισμός συγκλονίζει τη Λευκάδα με 16 νεκρούς. Ακολουθεί τσουνάμι.
1919: Η Βουλγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζει την πολεμική αποζημίωση και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.
1922: Καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και ανταλλάσσονται οι πληθυσμοί Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.
1929: Ιδρύεται ειδικό σώμα καταδίωξης ληστών στη Χωροφυλακή.
1940: Η «Σιδηρά Φρουρά» του Ρουμάνου φασίστα ηγέτη, Ιον Αντονέσκου, εκτελεί 60 συνεργάτες του εξόριστου βασιλιά Καρόλου Β’.
1942: Οι Γάλλοι ναυτικοί διοικητές διατάσσονται να βυθίσουν τα πλοία τους και όλοι συμμορφώνονται. Η διαταγή δίνεται, καθώς ο Γερμανικός Στρατός, ο οποίος είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των νοτίων περιοχών της χώρας, μπαίνει στην Τουλόν. Συνολικά βυθίζονται 10 καταδρομικά, 28 αντιτορπιλικά και 14 υποβρύχια.

1944: Ο καθηγητής και υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια», το ύψος των οποίων φτάνει τις 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 80.280.000.000 νέες δραχμές ή 500 πεντάκις εκατομμύρια κατοχικές δραχμές.
1952: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει στο εξωτερικό ότι ο συλληφθείς Πλουμπίδης «είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας».
1958: Οι Σοβιετικοί ζητούν με τελεσίγραφο τον τερματισμό της τετραμερούς κατοχής του Βερολίνου.
1969: Τα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στην Αθήνα πλήττονται από χειροβομβίδα που πετάει νεαρός Άραβας, τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα. Ο μικρός Γεώργιος Νάστος θα πεθάνει λίγο αργότερα.
1978: Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
1984: Ολοκληρώνεται η συμφωνία των Βρυξελλών μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, με την οποία οι Βρετανοί συμφωνούν να αρχίσουν συζητήσεις με τους Ίβηρες σχετικά με το Γιβραλτάρ, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της κυριαρχίας του.
1992: Περίπου 170 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Κάρλος Αντρές Πέρες στη Βενεζουέλα.

1999: Ο Ακάκιος (Κάχι) Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο.
2005: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιάν, στη βόρεια Γαλλία, ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ πραγματοποιεί την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την καθαριότητα και τα ογκώδη απορρίμματα

Λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών και αυξημένων αναγκών των ημερών του Δεκαπενταύγουστου στην αποκομιδή απορριμμάτων, παρακαλούμε να μην γίνεται απόρριψη Ογκωδών ανεξέλεγκτα σε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Τραγούδια της Ξενιτιάς» – Ένα μουσικό ταξίδι μνήμης και συγκίνησης σήμερα στο Λυγουριό

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας», σε συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων του φετινού καλοκαιριού, προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά – αφιέρωμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Βαριές αιχμές Δεδεμπίλη και ιστορική «συγγνώμη»-Πότε θα απαντήσει ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις στο Γηροκομείο; (βίντεο)

Σε γνώριμα επικοινωνιακά μονοπάτια επιλέγει να βαδίσει η δημοτική αρχή Ορφανού, επιστρατεύοντας τη θεωρία της «συνωμοσίας των πληκτρολογίων» κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με την κριτική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Π. Τατούλης: «Αντί να απολογούνται για το Ταμείο Ανάκαμψης… θριαμβολογούν!»

Επισκεπτόμενος κάποιος την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντικρίζει χαμογελαστό τον κύριο Πτωχό, ατενίζοντας αριστερόστροφα με σταυρωμένα χέρια, να πανηγυρίζει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »