prooptiki@msn.com

1822: Ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάσσει την τουρκική υποναυαρχίδα στο λιμάνι της Τενέδου

1806: Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.

1822: Δύο πολεμικά και δύο πυρπολικά των Ψαρών προσβάλλουν τον τουρκικό στόλο στον λιμένα της Τενέδου. Ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάσσει την τουρκική υποναυαρχίδα, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους Τούρκους.

1829: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου Ελληνικού Στρατού, κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια.

1833: Ιδρύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας.

1904: Εγκαινιάζεται το μετρό της Νέας Υόρκης.

1922: Πραξικόπημα του Μπενίτο Μουσολίνι για την κατάληψη της εξουσίας στην Ιταλία. Χιλιάδες μέλη του Φασιστικού Κόμματος συγκεντρώνονται έξω από την ιταλική πρωτεύουσα. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, Λουίτζι Φάκτα, κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση ανάγκης. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ δεν επικυρώνει το Διάταγμα. Μετά δύο ημέρες θα ορίσει κυβερνήτη τον Μουσολίνι.

1923: Στην Ελλάδα, τελειώνει άδοξα το κίνημα των Μεταξά, Λεοναρδόπουλου, Γαργαλίδη και Ζήρα, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου με την αποστολή προκήρυξης στις εφημερίδες, στην οποία ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να διενεργηθούν εκλογές με διαφορετικό εκλογικό νόμο.

1925: Ο Αμερικανός, Φρεντ Γουόλτερ, πατεντάρει τα πέδιλα του θαλάσσιου σκι.

1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.

1938: Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον.

1940: Στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποιείται δεξίωση για την επέτειο της πορείας του Μπενίτο Μουσολίνι προς τη Ρώμη. Από εκεί θα φύγει ο Εμανουέλε Γκράτσι για να επισκεφθεί τον Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και να επιδώσει το τελεσίγραφο.

1944: Η Βέρμαχτ καταλαμβάνει τη Μπάνσκα Μπίστριτσα, δίνοντας έτσι τέλος στη σλοβακική εθνική εξέγερση.

1951: Ο Νικόλαος Πλαστήρας σχηματίζει κυβέρνηση με αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών τον Σοφοκλή Βενιζέλο και γίνεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1958: Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βραυρώνα.

1960: Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, εγκαινιάζει το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα θα εγκαινιάσει το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στον χώρο της ΔΕΘ και τις εγκαταστάσεις ΝΟ Θεσσαλονίκης.

1961: Η Μογγολία και η Μαυριτανία γίνονται μέλη του ΟΗΕ.

1968: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη στην κατηγορία των 60 κιλών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού.

1971: Το Κογκό μετονομάζεται σε Ζαΐρ και ιδρύει την «Δημοκρατία του Ζαΐρ».

1979: Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, συναντάται στο Βατικανό με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

1979: Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1988: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, αποφασίζει την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής – ακρόασης στην δομή του κτιρίου.

1991: Το Τουρκμενιστάν ανεξαρτητοποιείται από τη Σοβιετική Ένωση.

1993: Γίνεται η μεγαλύτερη απογραφή της ιστορίας, στην οποία, ο πληθυσμός της Κίνας υπολογίζεται σε 1,8 δισ. κατοίκους.

1995: Δικαστήριο του Μιλάνου καταδικάζει σε φυλάκιση, με την κατηγορία της διαφθοράς, για την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός τους, δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, τον Μπετίνο Κράξι και τον Αρνάλντο Φορλάνι.

1997: Ισχυρές πιέσεις δέχεται η δραχμή, λόγω της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ. Για τη στήριξή της, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει περίπου ένα δισ. δολάρια.

1998: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναδεικνύεται καγκελάριος στη Γερμανία.

1999: Ένοπλοι εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας και δολοφονούν τον πρωθυπουργό, Βάζγκαν Σαργκισιάν, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γκαρέν Ντεμιρτζιάν, καθώς και έξι ακόμη βουλευτές.

2005: Η ΔΟΕ ζητά πίσω τα μετάλλια της Μάριον Τζόουνς μετά την ομολογία της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

2017: Η Καταλονία κηρύττει ανεξαρτησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος.

2020: Ο υπουργός Άμυνας του Αρτσάχ, Τζαλάλ Χαρουτιουνιάν, τραυματίζεται σοβαρά σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του οχήματός του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αντικαθίσταται από τον Mikael Arzumanyan μέχρι να αναρρώσει από τα τραύματά του.

2021: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) επιβάλλει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ ημερησίως στην Πολωνία, επειδή παραβιάζει το νόμο διατηρώντας το πειθαρχικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της. Το ΔΕΚ αναφέρει ότι η Πολωνία δεν συμμορφώθηκε με την εντολή του και θεωρεί ότι μπορεί να προκαλέσει «σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το πρόστιμο είναι το υψηλότερο ημερήσιο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ το ΔΕΕ σε κράτος μέλος της ΕΕ.

2021: Ο Πάπας Φραγκίσκος ευλογεί δύο μεγάλες καμπάνες που κατευθύνονται στην Ουκρανία και τον Ισημερινό. Οι καμπάνες αποτελούν μέρος μιας πρωτοβουλίας του πολωνικού ιδρύματος «Ναι στη ζωή». Η καθεμία ζυγίζει περισσότερα από 2.000 κιλά, έχουν διάμετρο σχεδόν ένα μέτρο και χυτεύτηκαν από το χυτήριο καμπάνων Felczyński στο Przemyśl της Πολωνίας.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γιορτη της μητέρας και παραδοσιακοί χωροί από τον Εξωραϊστικό, Πολιτιστικό και Μορφωτικό σύλλογο Κεφαλαρίου “Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ”

Την Κυριακή 12/5/2024 ο Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός και Μορφωτικός σύλλογος Κεφαλαρίου “Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ” διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στη γιορτή της Μητέρας. Ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός κα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επισκέπτεται το Άργος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 23 Μαΐου-Βορίδης και Θεοχάρης σε Ναύπλιο, Ερμιονίδα και Επίδαυρο

Το Άργος θα επισκεφτεί την Πέμπτη 23 Μαΐου ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και θα μιλήσει στον πεζόδρομο μπροστά από το καφενείο Γιαννάτου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »