Ο Σωτήρης Σταθακόπουλος είναι ένας από τους τρεις μαθητές που θα εκπροσωπήσει το νομό μας στη Βουλή των Εφήβων
«Οι νέοι έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουμε τον κόσμο». Την φράση αυτή την πιστεύει βαθιά. Ο Σωτήρης Σταθακόπουλος θα την πει στους συνομηλίκούς του τον Σεπτέμβρη, στη Βουλή των Εφήβων. Είναι ένας από τους τρεις μαθητές από την Αργολίδα που θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Βουλής. Πηγαίνει στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου και φέτος θα δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Το θέμα που διάλεξε να αναπτύξει στην έκθεση που απέστειλε, ήταν ο ανάβαλος. Ο Σωτήρης, παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι ένας νέος με βαθιά πολιτική σκέψη. Μιλάει στην «Α» για τη Βουλη των Εφήβων, για τους νέους, για το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά του.
Για ποιο λόγο διάλεξες το θέμα του αναβάλου;
Το κίνητρό μου ήταν η πολιτική στασιμότητα για το συγκεκριμένο έργο. Τόσα χρόνια ακούμε μεγάλες και βαρύγδουπες εκφράσεις ότι θα γίνουν καινούρια έργα ή ότι θα αναβαθμιστεί το δίκτυο, αλλά στην ουσία δεν γίνεται τίποτα. Επίσης σκέφτηκα ότι η Αργολίδα είναι κυρίως αγροτικός και τουριστικός νομός και αυτή τη στιγμή πλήττονται και οι δύο αυτοί οικονομικοί πόροι με πολλές επιπτώσεις στο βιοποριστικό μέλλον των κατοίκων της Αργολίδας.
Περίπου στην έκθεση τι έγραψες; Πώς ανέπτυξες το θέμα;
Στην έκθεση έγραψα, με αφορμή τον ανάβαλο, για το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Δηλάδη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην ελλάδα και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Στον πολιτικό τομέα, στον οικονομικό τομέα και στον προσωπικό τομέα.
Μόνος σου βρήκες στοιχεία ή σε βοήθησαν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι;
Την έκθεση την έγραψα μόνος μου. Έψαξα πολλές ώρες πληροφορίες στο διαδίκτυο και επίσης από τον αγροτικό συνεταιρισμό της Ασίνης και επίσης με βοήθησε και ένας καθηγητής μου. Η Βουλή των Εφήβων θα λάβει χώρα στις 4 έως 7 Σεπτεμβρίου. Μας κάλεσαν να είμαστε στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα όπου θα μιλήσουμε για τα προβλήματα που μας απασχολούν όπως είναι η εκπαίδευση, η εργασία, το περιβάλλον και άλλα πολλά θέματα. Στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι η νεολαία δεν είναι κατευθυνόμενη και έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε τον κόσμο.
Για ποιο θέμα θα μιλήσεις στη Βουλή των Εφήβων;
Το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ είναι η οικονομία, η οικολογία και το εμπόριο στην Ελλάδα. Μπορεί να ξεφύγω λίγο από το αγροτικό ζήτημα και να αναφερθώ στο περιβάλλον που είναι καυτό θέμα για όλο τον κόσμο και αφορά το μέλλον μας γιατί όπως καταλαβαίνεται, αν καταστραφεί το περιβάλλον, καταστρεφόμαστε και εμείς μαζί του.
Ποια θέματα είναι αυτά που απασχολούν τους νέους της γενιάς σου;
Το κύριο θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους νέους είναι η παιδεία, η οποία είναι σε παρακμή σε όλους τους τομείς. Οικογενειακή παιδεία, παιδεία στο σχολείο, παιδεία στην κοινωνία. Παιδεία δεν είναι μόνο το σχολείο όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Είναι η οικογένεια που δίνει τα πρώτα ερεθίσματα σε ένα παιδί, είναι η κοινωνία η οποία θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές και αξίες. Είναι βέβαια το σχολείο, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί, να δώσει κίνητρα στα παιδία ώστε να εργαστούν και σε άλλους τομείς όπως είναι ο καλλιτεχνικός και ο πολιτιστικός τομέας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σχολείο δασκαλοκεντρικό και εξεταστοκεντρικό και το μόνο που μας νοιάζει είναι να μπουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Ούτε η εκπαίδευση και η καλλιέργειά του. Πιστεύω, ότι αυτός είναι ο στόχος των νέων. Να αλλάξει αυτό το σύστημα που επικρατεί.
Οι νέοι ασχολούνται με τα κοινά πιστεύεις;
Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο. Έχει γίνει μόδα το να μην ασχολούνται οι νέοι με τα κοινά. Η μόνη τους έννοια, οι περισσότεροι, είναι τι ρούχα θα αγοράσουν και πόσο ακριβό θα είναι το κινητό τους. Δηλαδή τους περισσότερους τους ενδιαφέρει το «δείχνεσθαι» και όχι το «είναι». Δεν έχω ακούσει από τους νέους της περιφέρειάς μας να μιλάνε για τα κοινά και γενικά για τα θέματα που τους απασχολούν
Υπάρχουν όμως και τα Συμβούλια Νέων που έχουν δημιουργηθεί. Δεν είναι μια θετική κίνηση αυτά;
Έχω ακούσει για τα συμβούλια νέων που έχουν δημιουργηθεί. Και ξέρω ότι υπάρχει και στο Ναύπλιο. Δεν έχω ακούσει όμως να ασκήσουν κάποια πίεση στις αρμόδιες αρχές για να λυθούν κάποια προβλήματα που απασχολούν τους νέους του τόπου μας. Δηλαδή μιλάμε για νεολαία που ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται για την νεολαία. Θα ήθελα να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για μας τους νέους. Θα ήθελα να έρθουν στις εστίες των νέων και να συνομιλήσουν μαζί μας, να ακούσουν τα προβλήματά μας και πρέπει αυτά να συζητηθούν. Δεν θα πάμε εμείς να τους βρούμε. Πρέπει και αυτοί να κινηθούν.
Το εκπαιδευτικό σύστημα πως το κρίνεις;
Πρέπει να αλλάξει το εξεταστικοκεντρικό σύστημα. Ο κάθε μαθητής θέλει να περάσει στο πανεπιστήμιο. Μαθαίνουν τα μαθήματα παπαγαλία και πάνε και δίνουν εξετάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οι μαθητές να μην παίρνουν τις βάσεις που χρειάζονται. Αυτό νομίζω είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.