14 Απριλίου 1821: Η μάχη στο Λεβίδι Αρκαδίας

Στις 14 Απριλίου 1821 έξι χιλιάδες Τούρκοι επιτίθενται στο Λεβίδι. Με την εμφάνιση του τούρκικου ιππικού πολλοί Έλληνες πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή, πενήντα όμως παλληκάρια με τους αρχηγούς τους Αναγνώστη Στριφτόμπολα, Νικόλαο Σολιώτη, Κωνσταντίνο Πετμεζά, Σωτήρη Χαραλάμπη και τον Κολλιό Δαρειώτη κλείστηκαν σε επτά σπίτια του χωριού και αντιστάθηκαν πολεμώντας με γενναιότητα.

Κατέφθασαν σε βοήθειά τους ενισχύσεις υπό τους: Ασημάκη Σκαλτσά, Δαγρέ, Δημήτριο Πλαπούτα, Τσαλαφατίνο και Νικόλαο Πετμεζά. Τότε οι πολιορκημένοι στα σπίτια του χωριού όρμησαν κατά των εχθρών και όλοι μαζί τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη μάχη και να επιστρέψουν ντροπιασμένοι στην Τριπολιτσά. 
Σε αυτή την αποφασιστική μάχη, που ανύψωσε το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων, σκοτώθηκαν τριακόσιοι Τούρκοι και δεκαπέντε Έλληνες. Μεταξύ τους ήταν και ο ανδρείος Καλαβρυτινός οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας.
Η νίκη των Ελλήνων ήταν η σημαντικότερη μέχρι τότε, γιατί οι επαναστάτες κατάλαβαν πως οι Τούρκοι δεν ήταν ανίκητοι. Μετά από αυτό το γεγονός, οι Έλληνες επανασύστησαν το στρατόπεδο της Πιάνας και δημιούργησαν νέα στρατόπεδα στο Βαλτέτσι και το Χρυσοβίτσι.[2] Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι.

Ο Ανδριάντας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στο Λεβίδι, Γεώργιος Φυτάλης, δεκαετία 1890
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: 2ο & 3ο Εργαστήριο Φωτογραφίας στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου

Με την καθοδήγηση της αγαπημένης μας διακεκριμένης φωτογράφου Υπατίας Κορνάρου, συνεχίζουμε το φωτογραφικό μας ταξίδι με δύο ακόμα δημιουργικά εργαστήρια γεμάτα φαντασία, παιχνίδι και… πολλά κλικ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αργολική απόβαση στη Λυών: 14 αθλητές του Choy Lee Fut στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κουνγκ Φού

Ο σύλλογός μας ανακοινώνει τη συμμετοχή δεκατεσσάρων (14) αθλητών και αθλητριών στο 20ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΓουΣού Κουνγκ Φού, το οποίο θα διεξαχθεί στη Λυών της Γαλλίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »