Στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το έργο άρδευσης της Αργολίδας από το Φράγμα Ανάβαλου

Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο άρδευσης στην Αργολίδα από το Φράγμα Ανάβαλου. Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δόθηκε παράταση στην ολοκλήρωση της εργολαβίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες που αφορούν περίπου στο 89,65% του συνόλου των εργασιών του έργου.
Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν σε παράταση είναι: Θέματα απαλλοτριώσεων, η σε εξέλιξη διαδικασία συγκέντρωσης απογραφικών στοιχείων των ιδιοκτητών για την πληρωμή των επικειμένων της Συμπληρωματικής Απαλλοτρίωσης, θέματα ηλεκτροδότησης αντλιοστασίων, η σε εκκρεμότητα κατασκευή έργων ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση στο δίκτυο διανομής νέας παροχής ισχύος 1600 KVA για το αντλιοστάσιο Α23 και για την σύνδεση στο δίκτυο διανομής νέας παροχής ισχύος 650 KVA για το αντλιοστάσιο Α08, επίσης η κατασκευή έργου ΔΕΔΔΗΕ για την τροποποίηση παροχής του αντλιοστασίου Α7 & χορήγηση νέας παροχής του αντλιοστασίου Α13 για την επίλυση θέματος μέτρησης κατανάλωσης ανά αντλιοστάσιο.
Παράλληλα υπολείπεται η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των πινάκων ΜΤ, Μ/Σ, πινάκων ΧΤ, ηλεκτρικών καλωδιώσεων ΜΤ & ΧΤ στα αντλιοστάσια Α08 & Α23, η σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ όλων των Α/Σ, , η σύνδεση με Ανάβαλο και οι προβλεπόμενες από τη σύμβαση δοκιμές των Α/Σ.
Με το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου θα εξυπηρετούνται οι Δήμοι Ασκληπιείου και Επιδαύρου. Φορέας Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 25.330.102,27 € εργασίες με τα απρόβλεπτα (χωρίς εκτίμηση αναθεώρησης 569.897,73 € και Φ.Π.Α 23% 5.957.000,00 €) και διαμορφώνεται σε 31.857.000,00 € (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.).
Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουαρίο του 2017 με ανάδοχο την εταιρεία ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 51,88%. Χρειάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να πέσουν οι υπογραφές στις 25 Ιανουαρίου 2017.
Το αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι τα έργα μεταφοράς νερού που απαιτούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών καλλιεργούμενων περιοχών του Δήμου Επιδαύρου, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άρδευσης. Προβλέπεται να εξυπηρετηθούν εκτάσεις που ανήκουν στις κτηματικές περιοχές Αγ. Δημητρίου (Μετοχίου), Αρκαδικού, Ασκληπιείου (Λυγουριού), Δήμαινας, Παλαιάς και Νέας Επιδαύρου, συνολικής μικτής επιφάνειας 27.300 περίπου στρεμμάτων, με καθαρά αρδευόμενη γεωργική γη 20.450 στρεμμάτων.
Η υδροδότηση του έργου προβλέπεται να γίνει από την υφιστάμενη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου, από την οποία διατίθεται παροχή 2.500 m3/ώρα. Το νερό αντλείται από το επίπεδο της διώρυγας Αναβάλου (υψόμετρο +15 περίπου) μέχρι την περιοχή του Μετοχίου, όπου βρίσκεται και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής (υψόμετρο +400).
Στη συνέχεια, με αγωγούς βαρύτητας, το νερό διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μελέτης για να καταλήξει σε ύψωμα νοτίως της Δήμαινας, σε υψόμετρο +275 m. Το έργο έχει συνολικό μήκος είναι 31,9 km και αποτελείται από 13,1 km καταθλιπτικών αγωγών διαμέτρου DN800 mm και 18,8 km αγωγών βαρύτητας με διαμέτρους DN600 και DN500 mm.
Η ανύψωση του νερού γίνεται με τρία αντλιοστάσια παροχής 2.500 m3/h και συνολικού μανομετρικού ύψους 445 m. Για την εξυπηρέτηση των δικτύων των επί μέρους εκτάσεων κατασκευάζονται τρεις δεξαμενές ημερήσιας εξίσωσης, συνολικού καθαρού απoθηκευτικού όγκου 15.000 m3. Ypodomes.gr

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Άκυρη η ψηφοφορία για τη Δημοτική Επιτροπή λόγω αποκλεισμού των ανεξάρτητων συμβούλων;

Ένταση επικράτησε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων για την εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής, καθώς δεν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει σήμερα το νέο Μουσείο Άργους – Πρόσκληση από τον Δήμο Άργους-Μυκηνών

Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026 στις 19:30, πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια της νέας μόνιμης έκθεσης του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους από την Υπουργό Πολιτισμού,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων για εκλογή νέου Προεδρείου και Δημοτικής Επιτροπής

Η συνεδρίαση που αφορά την εκλογή μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής, σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης θητείας της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα κοινωνική παρέμβαση 4,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη παιδιών, οικογενειών και ατόμων με αναπηρία

Έχοντας στόχο τη στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην ενεργοποίηση νέας χρηματοδοτικής πρόσκλησης συνολικού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. στη Γνωμοδοτική Επιτροπή για την Παιδεία στα Μέσα

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν. 5253/2025, συστήθηκε και συγκροτήθηκε Γνωμοδοτική Επιτροπή για την Παιδεία στα Μέσα, η οποία θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ανεξάρτητων αρχών,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »