Τάσος Χρόνης: 4η ανασκόπηση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Επιδαύρου

Στη δημοσιότητα έδωσε την 4η ανασκόπηση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Δήμου Επιδαύρου, ο Δήμαρχος Τάσος Χρόνης, για την ενημέρωση των δημοτών, με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Προχωράμε σήμερα και πάλι στην 4η ανασκόπηση για το 2024, προσπαθώντας να μεταφέρουμε τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν τη δημοτική αρχή το διάστημα που πέρασε:

1.Την Αργολίδα επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από υπουργούς και υφυπουργούς της Κυβέρνησης, προκειμένου να ακούσει και να συναποφασίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας.
Τα ζητήματα που αναπτύξαμε είναι αρκετά αλλά θέλω να σταθούμε μόνο σε μερικά βασικά.

-Πρώτο και κύριο μέλημα η με κάθε τρόπο ολοκλήρωση του κεντρικού αγωγού του Αναβάλου και των συμπληρωματικών δικτύων. Η συνέχεια και ο ρυθμός με τον οποίο θα προχωρήσουν τα έργα για τον Δήμο Επιδαύρου είναι καθαρή ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και αυτό έγινε σαφές!

Η ανάπτυξη των λιμανιών Αρχαίας και Νέας Επιδαύρου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Ζητήσαμε την διοικητική βοήθεια για την ολοκλήρωση των μελετών και φυσικά την ένταξή τους στην Ο.Χ.Ε. Επιδαύρου – Ερμιονίδας- Ναυπλίου, ζήτημα που έγινε κατανοητό και δόθηκαν οι κατάλληλες κατευθύνσεις.

-Τονίσαμε τη σημασία της ολοκλήρωσης μεγάλων έργων όπως ο δρόμος Αρκαδικό – Αγία Ελεούσα, Νέο Μουσείο Ασκληπιείου Επιδαύρου, αναπλάσεις ιστορικών τόπων και μνημείων (πλατεία Α’ Εθνοσυνέλευσης, Βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες, Μυκηναϊκός δρόμος κλπ).

2. Ομόφωνη απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του δρόμου Ισθμός – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Μετά από συζήτηση και αποφάσεις των εμπλεκομένων τοπικών κοινοτήτων επισημάνθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία αναγράφονται και στην απόφαση και σε γενικές γραμμές αφορούν την ουσιαστική βελτίωση όλων των προτεινόμενων κόμβων και τη ορθή μελέτη απορροής των ομβρίων υδάτων, ειδικά κοντά στους οικισμούς. Μία μελέτη που αναμένεται να τελειώσει έως το 2027 και ο Προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει τα 90.000.000 €.

3. Σχεδόν ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των νέων στεγάστρων στους προαύλιους χώρους των σχολείων μας. Συνολικά 6 στέγαστρα στα δημοτικά σχολεία Αρχαίας Επιδαύρου, Λυγουριού και στο γυμνάσιο – Λύκειο Λυγουριού τοποθετήθηκαν και θα προσφέρουν προστασία από τον ήλιο τους μήνες που υπάρχει ανάγκη!

4. Με μια αθωωτική απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατά την οποία ήταν κατηγορούμενη η αρμόδια αντιδήμαρχος για παλαιά χωματερή. Η ”ανώνυμη καταγγελία” αφορούσε στις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας το 2019 και με επιχειρήματα αλλά και σχετικές εκθέσεις το δικαστήριο κατάλαβε τον μεγάλο καθημερινό αγώνα που δίνουμε προκειμένου να είμαστε συνεπείς στο έργο που έχουμε αναλάβει, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι μπορούμε πάντα να πούμε ότι τα καταφέρνουμε! Δυστυχώς οι αίθουσες των δικαστηρίων ακολουθούν τη θητεία των αιρετών και πολλές φορές άδικα…

5. Με πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη επιστολή που συνυπογράψαμε μεταφέρουμε την αγωνία και την αγανάκτηση πολλών κατοίκων παράκτιων και νησιωτικών περιοχών σχετικά με την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Το σχέδιο των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), εγκρίθηκε το 2011, υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, προβλέποντας την αύξηση της έκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών κατά 24 φορές.
Ωστόσο, ανάλυση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που απαιτούνται για την αδειοδότηση των ΠΟΑΥ, βάσει διεθνώς τυποποιημένων δεικτών, αποκαλύπτει ότι είναι ανεπαρκείς, αναξιόπιστες και αποκρύπτουν σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.
Ένα διαχρονικό ζήτημα το οποίο πάντοτε παρακολουθούμε μέσω δικτύωσης με αρκετούς δήμους με τους ίδιους προβληματισμούς.

Αυτή η εβδομάδα είναι Αυτοδιοικητική καθώς θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, πληροφορίες από το οποίο θα σας μεταφέρουμε στην επόμενη ανασκόπηση».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας: Μια μαγική βραδιά παράδοσης στην Ακροναυπλία με τον Χρίστο Τσιαμούλη

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026, στις 20:30, στο Θεατράκι της Ακροναυπλίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λαμπερή η τελετή αποφοίτησης 2026 για τους τελειόφοιτους του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου (βίντεο)

Χαμόγελα, αγκαλιές, αλλά και δάκρυα συγκίνησης πλημμύρισαν το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου στην καθιερωμένη τελετή αποφοίτησης της Γ’ Λυκείου. Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, καθηγητές, γονείς και επίσημοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βασίλης Σιδέρης: «Το Αρχαιολογικό Μουσείου Άργους ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της πόλης του Άργους»

Στρατηγικό πυλώνα για την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής αποτελεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, η ολοκλήρωση του οποίου σφραγίστηκε από την καθοριστική συμβολή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διοίκηση Ορφανού: Πυροτεχνήματα και απόλυτο τέλμα για το στρατόπεδο Ναυπλίου-Το ΤΕΘΑ παίρνει το «πάνω χέρι»

Από τον ρεαλισμό της συνεκμετάλλευσης, στο απόλυτο νομικό και αναπτυξιακό τέλμα – Πώς το Ναύπλιο κινδυνεύει να χάσει έναν ζωτικό χώρο την ώρα που η Κόρινθος προχωρά σε έργα – Έρευνα: Γιούλα Λαπαθιώτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »