prooptiki@msn.com

Στα ύψη οι κλοπές και διαρρήξεις αυτοκινήτων – 227 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.

Μάστιγα αποτελούν οι κλοπές αυτοκινήτων με δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους. Επίσης κάποια κλεμμένα αυτοκίνητα επανακυκλοφορούν με παραποιημένα στοιχεία ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα. Την ίδια στιγμή κάποια μεταχειρισμένα ανταλλακτικά μπορεί να είναι κλοπιμαία ενώ οι απατεώνες χρησιμοποιούν ολοένα και νέες μεθόδους κλοπής. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr. και παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία από την statista για τις κλοπές των αυτοκινήτων στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την εγχώρια αναλυτική αναφορά της Ελληνικής Αστυνομίας για τις κλοπές Ι.Χ ανά Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση.
Θλιβερή διάκριση για την Ελλάδα στην Ευρώπη
Η Eurostat δημοσίευσε το 2019 στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των κλοπών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2015 και 2017. Στο σύνολο καταγράφηκαν 697.000 κλοπές οχημάτων ετησίως. Η Ελλάδα διακρίθηκε στην δεύτερη θέση με 269 κλοπές αυτοκινήτων ανά 100.000 κατοίκους.
Μάλιστα το 2019 δημοσιεύτηκε μια ακόμα στατιστική μελέτη, δείχνοντας πως η Ελλάδα συνέχισε να λαμβάνει αρνητικές διακρίσεις, διατηρώντας σε παγκόσμια αυτή την φορά κλίμακα την 5η θέση με 227 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους.
Τι λένε τα στατιστικά νούμερα της Ελλάδας για τα περιστατικά κλοπών
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα του 2019 από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου του 2020 της Ελληνικής Αστυνομίας, τελέστηκαν στην επικράτεια το 2019, 21.769 διαρρήξεις αυτοκινήτων. Μάλιστα τα νούμερα δείχνουν ότι αυξήθηκαν κατά 3.262 σε σχέση με το 2018 που ήταν μόλις 18.507. Ως προς τις κλοπές των αυτοκινήτων, σημειώνεται μείωση σε σχέση με το 2018 κατά 2.399, καθώς το 2019 τελέστηκαν 21.570 κλοπές ενώ το 2018 σημειώθηκαν 23.969.
Πιο συγκεκριμένα στην Αττική το 2019 τελέστηκαν 14.307 διαρρήξεις αυτοκινήτων και κλάπηκαν 7.643 οχήματα, ενώ στην συμπρωτεύουσα τελέστηκαν 4.412 διαρρήξεις και 1288 κλοπές Ι.Χ.
Πώς κλέβουν τα οχήματα
Οι κακοποιοί εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πολίτες μένουν αρκετές ώρες σπίτι λόγω κορονοϊού, κλέβουν οχήματα χωρίς να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί. Τα περιστατικά κλοπών αυτοκινήτων γίνονται είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή την τυπική παραβίαση του οχήματος με μηχανικά μέσα, είτε μέσω σύγχρονης μεθοδολογίας, αξιοποιώντας το γνωστό ως ‘’κλειδί αντίγραφο’’. Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον ο κακοποιός αντιγράφει το πρωτότυπο κλειδί του ιδιοκτήτη, είτε είναι ηλεκτρονικό είτε παραδοσιακό και στη συνέχεια όταν ο οδηγός απουσιάζει παραβιάζει με άνεση και χωρίς ανησυχητικούς θορύβους το όχημα.
Ο πιο εξελιγμένος και σύνηθες τρόπος να κλαπεί ένα αμάξι είναι μέσα από το επονομαζόμενο ‘’κλώνο κλειδί’’. Αυτό το κλειδί εκπέμπει μια συχνότητα και όταν ο οδηγός πλησιάζει στο αυτοκίνητο, τότε το όχημα ξεκλειδώνεται και εκτρέπει την συχνότητα αυτή! Το κλειδί κλώνος χρησιμοποιείται στα πιο νέα μοντέλα αυτοκινήτων, όπου οι οδηγοί πλησιάζοντας το όχημα το ξεκλειδώνουν, μέσω των αισθητήρων που εκπέμπουν τα κλειδιά τους ακόμα και αν αυτά βρίσκονται στην τσέπη τους (keyless entry αυτοκίνητα).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δωρεά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», αποδεχόμενη τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), εμπλούτισε τη συλλογή της κατά 309 τεκμήρια,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »