ΣΕΚ: «Η κατάσταση γίνεται δυστυχώς, χειρότερη ημέρα με την ημέρα»

Συνεδρίασε την Τετάρτη 16.11.2022 στα γραφεία του, στην Αθήνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ΣΕΚ με θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας.

Συζητήθηκαν εκτενώς η πορεία και τα προβλήματα όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση γίνεται δυστυχώς χειρότερη ημέρα με την ημέρα.

Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κ.α.) και παρότι αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος δεν καλύπτουν στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών – κτηνοτρόφων το κόστος παραγωγής. Όμως είναι ενθαρρυντικό ότι οι συνεταιρισμοί έκλεισαν συμφωνίες για την παραγωγή των μελών τους σε πολύ καλύτερες τιμές από τους μεμονωμένους κτηνοτρόφους, κύρια στο αιγοπρόβειο γάλα και αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και ακολουθούμε ήδη.

Ο συνεργατισμός, η σύσταση νέων συνεταιρισμών στον κτηνοτροφικό χώρο είναι επιβεβλημένη.

Η στήριξη που περιμένουμε από την Κυβέρνηση, εδώ και πέντε μήνες περίπου δεν έχει δοθεί, έστω και εάν δεν είναι το ύψος του ποσού που ζητούσαμε, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του αυξημένου κόστους. Ζητούσαμε 150 εκ € από κοινού οι κτηνοτροφικές οργανώσεις (ΣΕΚ-ΠΕΚ-Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Α.Μ.Θ.) για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφία, μελισσοκομία. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς έχει ανακοινώσει ότι θα δοθούν 90 εκ.€. Ζητάμε να δοθούν άμεσα και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και τα υπόλοιπα.

Διεκδικούμε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκ €, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. € και να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι.

Ζητάμε την υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι ενισχύσεις να δοθούν σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες της κάθε εκμετάλλευσης µε ισχύ έως 100.000 κιλοβατώρες ετησίως.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο Γιάννης Κότσιρας γιορτάζει τα 30 χρόνια με μεγάλη συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

Ο Γιάννης Κότσιρας γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια στη δισκογραφία! Ο αγαπημένος ερμηνευτής και η παρέα του, που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς και συνεργάτες του Γιάννη, μας υπόσχονται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αργολίδα και την Κορινθία την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη 30 Ιουνίου,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα κοινωνική παρέμβαση 4,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη παιδιών, οικογενειών και ατόμων με αναπηρία

Έχοντας στόχο τη στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην ενεργοποίηση νέας χρηματοδοτικής πρόσκλησης συνολικού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο| Αντιδράσεις για την επιστροφή Δωρή από Φραγκιουδάκη: «Η αξιοπρέπεια δεν διαπραγματεύεται»

Σε δήλωση προστασίας της προσωπικής του αξιοπρέπειας προχώρησε ο Γιώργος Φραγκιουδάκης μετά την δήλωση επιστροφής του Σωκράτη Δωρή που την υποδέχθηκαν όλοι με σκυμμένο κεφάλι και χωρίς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εθελοντική Αιμοδοσία της ΟΝΝΕΔ Αργολίδας-Το μήνυμα του προέδρου, Δημήτρη Παπανικολάου (βίντεο)

Η ΟΝΝΕΔ Αργολίδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς διοργανώνοντας εθελοντική αιμοδοσία και καλώντας τους πολίτες,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »