prooptiki@msn.com

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τα έργα που “κλείδωσαν” κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ναύπλιο, Άστρος, Καλαμάτα

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, υπέγραψε το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου, στον κόμβο Αρχαίας Νεμέας στα Δερβενάκια, την εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο του σημαντικού οδικού έργο της σύνδεσης της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7.

“Ως Περιφέρεια το μελετήσαμε και το δημοπρατήσαμε και αποτελεί τιμή ότι προσέρχεται ο πρωθυπουργός να παρευρεθεί στην υπογραφή της σύμβασης γι’ αυτό το έργο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, εκφράζοντας ταυτόχρονα ευχαριστίες στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό για τις ταχείες διαδικασίες -“ο δρόμος αυτός αποτελούσε αναγκαιότητα και πλέον γίνεται πράξη” τόνισε ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος και στην στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών αφ’ ενός και Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφ’ ετέρου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια, εγγυάται την ασφαλή πρόσβαση προς την Αργολίδα, “κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το Άργος, για το Ναύπλιο, για τις Μυκήνες, για όλη την ανάπτυξη της περιοχής. Μια τελευταία εκκρεμότητα εδώ όσον αφορά τα βασικά οδικά δίκτυα της περιοχής, η οποία και αυτή επιλύεται. Oπότε να επαναλάβω για μία ακόμη μία φορά την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε συνολικά με την Περιφέρεια”, επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου -η εργολαβική σύμβαση του οποίου ανέρχεται σε 37.258.916,01 ευρώ- θα γίνει από το Τοµεακό Πρόγραµµα “Μεταφορές” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο οδικό έργο, στο σύνολό του, προβλέπεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών.

To εν λόγω έργο αφορά στην κατασκευή του τελευταίου συνδετήριου τμήματος, μήκους 7 χιλιομέτρων, της νέας επαρχιακής οδού ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, η οποία θα συνδέσει το οδικό δίκτυο της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κορίνθου – Τριπόλεως).

Ο πιο πάνω δρόμος, συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων -που συνδέεται με την υπό κατασκευή εθνική οδό Ναυπλίου – Λυγουριού μήκους 15 χιλιομέτρων-, αναμένει την υλοποίηση του μοναδικού και τελευταίου τμήματος, αυτού των Δερβενακίων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και παράλληλα να αξιοποιηθεί η ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων, όχι μόνο της Αργολίδας, αλλά και όλου του ανατολικού άξονα της Πελοποννήσου.

Με την παράδοση σε χρήση τoυ πιο πάνω οδικού άξονα βελτιώνεται η ασφάλεια και η κυκλοφοριακή ικανότητα των οδικών δικτύων των Π.Ε. Αργολίδας και Κορινθίας.

Στην υπογραφή παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου, Περιβάλλοντος Τάσος Γανώσης, οι εντεταλμένοι σε θέματα εθελοντισμού – αλληλεγγύης και πολιτισμού περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Σχοινοχωρίτης και Αθηνά Κόρκα αντίστοιχα, ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης, οι δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και Χρήστος Πετσέλης, Νεμέας Θανάσης Καρκώνης, ο πρόεδρος του ΑΟΤΑ “Πελοπόννησος Α.Ε.” Σωτήρης Μουρίκης κ.α.

ΜΥΚΗΝΕΣ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΑΣΤΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, μετέβη στις Μυκήνες και στη συνέχεια στο Ναύπλιο, όπου στο λιμάνι της αργολικής πρωτεύουσας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόσφατα υπογραφείσα ΣΔΙΤ της μαρίνας -“την πρώτη ΣΔΙΤ στην Ελλάδα για μαρίνα, η οποία θα αποτελέσει τον πιλότο για όσες ακολουθήσουν” σημείωσε ειδικότερα ο περιφερειάρχης, ευχαριστώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και επισημαίνοντας το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των συναρμόδιων υπουργείων και του Δήμου Ναυπλιέων, ενώ τόνισε ότι προκειμένου να “ξεκολλήσει” η συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε αποκλειστική ενασχόληση συνεργάτη της Περιφέρειας για τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, μετά την ενημέρωσή του και από τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “η μαρίνα αυτή -μια επένδυση σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον- θα προσθέσει πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική στο Ναύπλιο, μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία για την πατρίδα μας, για έναν φυσικό τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο. Και ουσιαστικά δεν θα εξυπηρετήσει μόνο το Ναύπλιο αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή”.

Ακολούθως, ο Π. Νίκας συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Άστρος, όπου παρέστησαν στην εκδήλωση για την 200ή επέτειο από την Β΄ εν Άστρει εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων, τον Απρίλιο του 1823.

Παρόντες επίσης στην εν λόγω εκδήλωση στο Άστρος ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κώστας Βλάσσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, οι δήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΔΙΤ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΝΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής τέλος, ο περιφερειάρχης παρέστη στην εκδήλωση η οποία -παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά– έλαβε χώρα στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” για την υπογραφή της ΣΔΙΤ για τον οδικό άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ο οποίος θα συνδέει την μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη.

Στην σημασία του έργου αναφέρθηκαν, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός, καθώς και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης.

Ο οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ο οποίος θα συνδέει την Καλαμάτα με τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη, είναι συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου κόστους περί τα 312 εκατ. ευρώ, με την διάρκεια της ΣΔΙΤ να είναι 30 χρόνια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο οδικό έργο στην νότια Πελοπόννησο και το δεύτερο μεγαλύτερο για την ευρύτερη περιοχή (με πρώτο το Πάτρα – Πύργος) το οποίο περιλαμβάνει, βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χιλιομέτρων υφιστάμενων οδών, κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χιλιομέτρων, προσαρμογή και βελτίωση 7 χιλιομέτρων κάθετου οδικού δικτύου, κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 40 χιλιομέτρων, κατασκευή 12 γεφυρών, κατασκευή 15 χιλιομέτρων τοπικών οδών πρόσβασης, καθώς επίσης και πολλά συνοδευτικά τεχνικά έργα όπως ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κ.α.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές:
Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου και Υγείας και Πρόνοιας Άγγελος Χρονάς και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ΕΠΑ (πρώην ΠΔΕ) και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών Τάσος Σαρδέλης, ο επικεφαλής του ομίλου ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Και επίσημα υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης

Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός και καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις επικείμενες Ευρωεκλογές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναβάλλεται η εκδήλωση με θέμα «Πτυχές απ΄την Συνταγματική Ιστορία του Αγώνα» στο Δαναό

Λόγω εκτάκτου οικογενειακού προβλήματος υγείας του ομιλητή κ. Ιωάννη Ε. Καστανά, η προγραμματισμένη στον Σύλλογό μας για την Κυριακή 24 Μαρτίου εκδήλωση/ομιλία του , με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »