Η νέα ελαιοκομική χρονιά ξεκινά με «κόφτη»: οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η ελληνική παραγωγή θα κινηθεί μεταξύ 200.000 και 220.000 τόνων, σημαντικά χαμηλότερα από τα σενάρια της άνοιξης. Το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν Κρήτη και Μεσσηνία, που μαζί αναμένεται να δώσουν λίγο κάτω από 100.000 τόνους, επιβεβαιώνοντας μια σεζόν όπου οι καιρικές συνθήκες και η άνιση καρποφορία «φρέναραν» τον όγκο.
Στην Τριφυλία, η συγκομιδή εκτιμάται στους 20.000 τόνους από 26.000 πέρσι, ένδειξη ότι η υποχώρηση δεν είναι μεμονωμένη αλλά γενικευμένη στον Νότο. Την ίδια ώρα, η αγορά δείχνει νευρικότητα: τα παραγωγικά τιμολόγια κινούνται γύρω στα 5 €/κιλό, με τη ζήτηση να έχει επιστρέψει στα προ κρίσης μοτίβα αλλά τα διαθέσιμα της παλιάς σοδειάς να εξαντλούνται σταδιακά.
Για τους ελαιοπαραγωγούς, το μείγμα «λιγότερος όγκος – τιμές που δεν απογειώνονται» μεταφράζεται σε στενότερη ρευστότητα για συγκομιδή και άλεση. Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν ροή και ρυθμό της αγοράς, ειδικά καθώς Πορτογαλία και Τυνησία μπαίνουν νωρίτερα στα ελαιοτριβεία και επηρεάζουν τις ισορροπίες στη Μεσόγειο.

Έχασαν την πλειοψηφία αλλά δεν έχασαν και την διάθεση για πολιτικές προκλήσεις-Ξανά μπροστά ο Φραγκιουδάκης με επικοινωνιακά τεχνάσματα
Όσο και να παραπονιέται ο Γιώργος Φραγκιουδάκης ότι υφίσταται ζημιά λόγω της διαρκούς έκθεσής του για την υπεράσπιση της παράταξής του, αυτό δεν σημαίνει τίποτα ουσιαστικά στην πράξη αφού για μία ακόμη φορά βγήκε να δημιουργήσει επικοινωνιακό άλλοθι