Ναύπλιο: Τρεις εκθέσεις μνήμης για την Ιωάννα Παπαντωνίου από το ΙΒΠ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: “Τα Μουσεία ενώνουν τον κόσμο”

Το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου, με τρεις εκθέσεις αφιερωμένες στη μνήμη της Ιδρύτριάς του Ιωάννας Παπαντωνίου, που έφυγε από τη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη έκθεση, με τον τίτλο “Ναι υπάρχει”, περιλαμβάνει ενδύματα και φωτογραφίες της Ιωάννας Παπαντωνίου, που αναδεικνύουν την καθοριστική της συμβολή στη συγκρότηση της συλλογής και στη διαμόρφωση του οράματος του Ιδρύματος, αλλά και την αισθητική της ταυτότητα. Η έκθεση λειτουργεί ως φόρος τιμής σε μια προσωπικότητα που συνέβαλε ουσιαστικά στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ γενεών.

Τόπος: “Σοφρώνη 13”, Ναύπλιον

“Ο Δρόμος για την Έξοδο” είναι ο τίτλος της έκθεσης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Αντλώντας από τον πλούτο και τη μοναδικότητα των συλλογών του, το Ίδρυμα προσεγγίζει το Μεσολόγγι ως ένα διαχρονικό σύμβολο ελευθερίας, αυτοθυσίας και ιστορικής συνείδησης. Μέσα από τεκμήρια, αλλά και μέσα από τον λόγο της εποχής, όπως αυτός αποτυπώνεται στον Τύπο, αναδεικνύεται το ευρύτερο πολιτισμικό και ιδεολογικό πλαίσιο της περιόδου. Η έκθεση φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο το ιστορικό βίωμα μετασχηματίζεται σε συλλογική μνήμη και η μνήμη σε ζωντανή πολιτισμική παρακαταθήκη, ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Τόπος: Εθνολογικό Μουσείο Ναυπλίου

“Ένας Σταθμός στον κύκλο της ζωής” ονομάζεται η έκθεση με βαπτιστικά ενδύματα και αντικείμενα, η οποία αναδεικνύει τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις μιας από τις σημαντικότερες στιγμές της ανθρώπινης ζωής. Μέσα από τα εκθέματα φωτίζονται ζητήματα ταυτότητας, παράδοσης και κοινότητας, προβάλλοντας τη σημασία των τελετουργιών ως μέσων σύνδεσης ανθρώπων, οικογενειών και πολιτισμών. Η έκθεση αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης έκθεσης, με θέμα τον κύκλο της ζωής, που πρόκειται να παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2026.

Τόπος: Μουσείο Παιδικής Ηλικίας, Ναύπλιον

Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές από τις 09.00 έως τις 15.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στοιχεία επικοινωνίας: 27520 28379

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Επιμελητήριο Αργολίδας: Έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, Danaon Cup – Λένα Πετράκη 2026

Στην τελετή λήξης της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, Danaon Cup – Λένα Πετράκη 2026, που διεξήχθη στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ν. Κίου στις 26 Ιουνίου 2026 παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διοίκηση Ορφανού: Πυροτεχνήματα και απόλυτο τέλμα για το στρατόπεδο Ναυπλίου-Το ΤΕΘΑ παίρνει το «πάνω χέρι»

Από τον ρεαλισμό της συνεκμετάλλευσης, στο απόλυτο νομικό και αναπτυξιακό τέλμα – Πώς το Ναύπλιο κινδυνεύει να χάσει έναν ζωτικό χώρο την ώρα που η Κόρινθος προχωρά σε έργα – Έρευνα: Γιούλα Λαπαθιώτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Γιάννης Κότσιρας γιορτάζει τα 30 χρόνια με μεγάλη συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

Ο Γιάννης Κότσιρας γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια στη δισκογραφία! Ο αγαπημένος ερμηνευτής και η παρέα του, που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς και συνεργάτες του Γιάννη, μας υπόσχονται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Επίδαυρος Βίωμα 2026»: Εγκαίνια της 29ης Έκθεση Αγροτουρισμού στην Αρχαία Επίδαυρο (πρόγραμμα)

Ένας από τους πιο εμβληματικούς θεσμούς της Αργολίδας, που ενώνει την παράδοση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, ανοίγει και επίσημα τις πύλες του. Τα εγκαίνια της 29ης Έκθεσης Αγροτουρισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »