Νίκας: Σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων με ραδιενεργό φορτίο-Τι αποφασίστηκε

Η ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στην εν λόγω σύσκεψη, είχαν κληθεί και συμμετείχαν αντιδήμαρχοι καθαριότητας από δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι -όπως έχει προκύψει από την μέχρι τώρα υλοποίηση της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν προωθήσει συνολικά προς την μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.

Παρουσία και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό και καθορίστηκε ο τρόπος για την αντιμετώπισή του, σε κλίμα απόλυτης συνεννόησης.

Ειδικότερα, στην σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι περί ων ο λόγος δήμοι της Περιφέρειας θα προβούν στην προμήθεια ειδικής συσκευής με την οποία θα ελέγχονται κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων καθώς και η ημιζωή των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται. Στην επιστημονική ορολογία ως “ημιζωή” ή “χρόνος υποδιπλασιασμού” ορίζεται ο χρόνος ο οποίος απαιτείται, ώστε να διασπαστεί η μισή από την αρχική ποσότητα του ραδιενεργού υλικού.

Επίσης, όταν θα εντοπίζεται σχετική ουσία σε ένα απορριμματοφόρο, αυτό θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.

Ο έλεγχος που θα διενεργείται, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα αφορά πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά και θα είναι συστηματικός με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος προς τους δήμους -“έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη προστασίας και των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Τριήμερο δράσεων στη Βόρεια Κυνουρία για την προστασία ιστορίας και περιβάλλοντος

Ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Παραλίου Άστρους «ΠΥΡΑΜΙΑ», σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Τραγούδια της Ξενιτιάς» – Ένα μουσικό ταξίδι μνήμης και συγκίνησης σήμερα στο Λυγουριό

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας», σε συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων του φετινού καλοκαιριού, προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά – αφιέρωμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Περίεργη απάντηση – παρέμβαση στήριξης της δημοτικής αρχής από τους εκδότες βιβλίων και μαθήματα δημοσιογραφίας !!!

Είναι αυτό που λένε: «Εσένα τώρα ποιος σου μίλησε και πήρες θέση;». Αυτό το ερώτημα μάλλον ταιριάζει απόλυτα στους διοργανωτές της Έκθεσης Βιβλίου στο Ναύπλιο, οι οποίοι, εκτός από βιβλία,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Βαριές αιχμές Δεδεμπίλη και ιστορική «συγγνώμη»-Πότε θα απαντήσει ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις στο Γηροκομείο; (βίντεο)

Σε γνώριμα επικοινωνιακά μονοπάτια επιλέγει να βαδίσει η δημοτική αρχή Ορφανού, επιστρατεύοντας τη θεωρία της «συνωμοσίας των πληκτρολογίων» κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπη με την κριτική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Γιάννης Ανδριανός στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων «Γεύσεις και Όψεις» στο Πορτοχέλι

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ανδριανός, παρέστη στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ «Γεύσεις και Όψεις» στο Πορτοχέλι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »