Μπλόκο σε 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, από την ΤΕΡΝΑ

Σύσκεψη με θέμα την ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας την Πέμπτη (23/2).
Η σύσκεψη έγινε γνωστή μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η οποία αναρτήθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στο site της περιφέρειας Πελοποννήσου και αποκαλύπτει το μπλοκάρισμα 35 φορτηγών που περιείχαν ραδιενεργά υλικά από την ΤΕΡΝΑ .
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήδη εντοπίστηκαν από την ΤΕΡΝΑ (ανάδοχος του ΣΔΙΤ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου) 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η ΤΕΡΝΑ απαγόρευσε την είσοδο στη δομή της Παλαιόχουνης (Αρκαδία).
Ωστόσο, παρότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ξεκαθαρίζει τι απέγιναν τα συγκεκριμένα απορρίμματα, όπως επίσης δεν διευκρινίζεται το πως μέχρι σήμερα γίνεται η διαχείριση των συγκεκριμένων απορριμμάτων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
Η ειδική διαχείριση που απαιτείται για τα ραδιενεργής φύσης απορρίμματα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.
Στην εν λόγω σύσκεψη, είχαν κληθεί και συμμετείχαν αντιδήμαρχοι καθαριότητας από δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι οποίοι -όπως έχει προκύψει από την μέχρι τώρα υλοποίηση της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων- έχουν προωθήσει συνολικά προς την μονάδα στην Παλαιόχουνη 35 φορτηγά με ραδιενεργής φύσης απορρίμματα, στα οποία η εταιρεία δεν επέτρεψε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.
Παρουσία και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό και καθορίστηκε ο τρόπος για την αντιμετώπισή του, σε κλίμα απόλυτης συνεννόησης.
Ειδικότερα, στην σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι οι περί ων ο λόγος δήμοι της Περιφέρειας θα προβούν στην προμήθεια ειδικής συσκευής με την οποία θα ελέγχονται κάδοι απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων καθώς και η ημιζωή των ραδιενεργών στοιχείων που ενδεχομένως εντοπίζονται. Στην επιστημονική ορολογία ως “ημιζωή” ή “χρόνος υποδιπλασιασμού” ορίζεται ο χρόνος ο οποίος απαιτείται, ώστε να διασπαστεί η μισή από την αρχική ποσότητα του ραδιενεργού υλικού.
Επίσης, όταν θα εντοπίζεται σχετική ουσία σε ένα απορριμματοφόρο, αυτό θα απομονώνεται σε ειδικό χώρο τον οποίον θα γνωρίζουν οι Αρχές και όταν διαπιστωθεί από την συσκευή ελέγχου ότι μπορεί να γίνει η απόρριψή του, τότε θα δίνεται η άδεια για την διάθεσή του στη μονάδα διαχείρισης.
Ο έλεγχος που θα διενεργείται, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα αφορά πάνω από 30 ραδιενεργά υλικά και θα είναι συστηματικός με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος προς τους δήμους -“έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη προστασίας και των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα παρακολουθούμε στενά το όλο θέμα” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ε.Π.Σ. Αργολίδας: Πότε και πού θα γίνει η κλήρωση για Πρωταθλήματα και Κύπελλο της νέας σεζόν

Σε ρυθμούς νέας αγωνιστικής περιόδου μπαίνει επίσημα το τοπικό ποδόσφαιρο, καθώς η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας ανακοίνωσε την ημερομηνία για την κλήρωση των διοργανώσεών της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Όμιλος «Η Αγία Αικατερίνη» Άργους: Υγεία και Πρόληψη στην Αλέα

Ο Χριστιανικός Φιλανθρωπικός Όμιλος «Η Αγία Αικατερίνη» Άργους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία και Πρόληψη», βρέθηκε την Κυριακή 16 Αυγούστου 2026 στην Αλέα Αργολίδας, σε μια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μήνυμα μηδενικής ανοχής από το ΕΚΑΒ Αργολίδας: «Αδιανόητο να δεχόμαστε βία την ώρα που σώζουμε ζωές»

«Η σημερινή αναβολή της διαδικασίας για δικονομικούς λόγους δεν αλλάζει την ουσία του μηνύματος που θέλουμε να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ βρίσκονται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λυγουριό: Παρουσίαση του βιβλίου «Εγώ… Μια Πέτρα» της Αναστασίας Ποθητού Σαρρή στο Μουσείο Κωτσιομύτη

Μια ξεχωριστή πολιτιστική βραδιά με επίκεντρο την ιστορία, τη φύση και τον άνθρωπο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 στο Λυγουρίο. Στον φιλόξενο προαύλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανεμογεννήτριες ή μόλυνση από αμίαντο σε Ναύπλιο, Παραλιακή και Ζάβιτσα; – Του Τόλη Κοΐνη

Υποτίθεται ότι καταστρέψαμε τα βουνά μας για να βάλουμε τις απόλυτα φιλικές για το περιβάλλον ανεμογεννήτριες. Υποτίθεται ότι είχαν προηγηθεί σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »