Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου ζητά αξιοπρεπείς χώρους για τη διαμονή των προσφύγων

Η Καλαμάτα έγινε για μία ακόμα φορά μάρτυρας μιας εκ των τραγικότερων καταστάσεων που βιώνουν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας. Το δράμα του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, της εκμετάλλευσής και απέλπιδας προσπάθειας για μια καλύτερη τύχη. Η εικόνα στο λιμάνι της πόλης με τα δεκάδες μικρά παιδιά αφυδατωμένα, ξυπόλητα, τσακισμένα από την κούραση και την κακουχία μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει σε όποιον θέλει να λέγεται και να αισθάνεται άνθρωπος.

Οι 92 πρόσφυγες από Συρία και Παλαιστίνη, ανάμεσά τους 30 παιδιά και βρέφη, βρέθηκαν στο έλεος της Μεσογείου, όταν το σαπιοκάραβο που επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο ανοιχτά της Πύλου. Ακολουθούσαν τη γνωστή διαδρομή με προορισμό την Ιταλία προκειμένου να γλιτώσουν τα pushbacks που τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές αρχές και ο Frontex πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην περιοχή μας. Ας έχουν υπόψη τους όσοι πιστεύουν πως με τέτοιες παράνομες πρακτικές μπορούν να ανακόψουν τις προσφυγικές πως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούνται νέα περάσματα και μεταναστευτικές διαδρομές, όπως αυτή της Μεσογείου ανοικτά της Μεσσηνίας.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξης των προσφύγων χθες βράδυ στο λιμάνι της Καλαμάτας λιμενικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι δήμου και περιφέρειας, γιατροί και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού φρόντισαν για τις πρώτες βοήθειες και την γενικότερη περίθαλψη των ανθρώπων αυτών. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο! Όμως είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να μένουν δεκάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε μια αποθήκη χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Είναι ανεπίτρεπτο για μια πόλη που θέλει να λέγεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Δεν ξεχνάμε πως τα ίδια φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί και στην Πύλο και στη Νεάπολη όταν έχουμε αντίστοιχα περιστατικά. Το γεγονός ότι παραμένουν για λίγες μέρες δεν αποτελεί δικαιολογία.

Δυστυχώς, οι σκληρές αυτές σκηνές δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που διαδραματίζονται στο λιμάνι της Καλαμάτας. Όσο ο δυτικός κόσμος συνεχίζει τα πολλαπλά εγκλήματα του εις βάρος των χωρών από τις οποίες ξεριζώνονται οι άνθρωποι αυτοί οι εικόνες αυτές θα γίνονται όλο και πιο οικείες σε όλο και περισσότερα σημεία. Οι δεκάδες πόλεμοι των τελευταίων ετών από τις “προηγμένες” χώρες για να ικανοποιήσουν τα ενεργειακά και επεκτατικά τους σχέδια έχουν αποτέλεσμα 85 εκατομμύρια άνθρωποι να καταγράφονται ως εκτοπισμένοι. Πάνω από πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξαιτίας Ισραηλινού απαρτχάιντ. Μην ξεχνάμε πως η χώρας μας είναι εκ των πιο πιστών συμμάχων του Ισραήλ έχοντας συνάψει εξοπλιστικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων, όπως αυτή που αφορά και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Και σα να μην έφτανε όλο αυτό το αιματοκύλισμα αμέτρητων περιοχών του πλανήτη για τα συμφέροντα πολυεθνικών η ΕΕ προχωρά και σε ένα ακόμα έγκλημα σε όποιον τολμήσει να αναζητήσει καλύτερη τύχη, με φράχτες και pushbacks στα σύνορά της και κολαστήρια σαν της Μόριας στο εσωτερικό της.

Οφείλουμε ως άνθρωποι και δημοκρατικά σκεπτόμενοι πολίτες να αντιταχθούμε σ αυτές τις εικόνες που συνιστούν ντροπή για την κοινωνία και την ιστορία της Καλαμάτας . Το λιμάνι της Καλαμάτας είναι τοπόσημο αγώνων για το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε το Υπουργείο Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους να βρουν χώρους που να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής στους ανθρώπους αυτούς. Υπάρχουν χώροι που μπορούν αν επισκευαστούν να γίνουν κατάλληλοι να φιλοξενούν τους δυστυχισμένους που ξεριζώνονται από το τόπο τους .

Η Γραμματεία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Τελετή Τιμής και Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Κωνσταντίνο Μπροδήμα

Τελετή Τιμής & Μνήμης για τον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Δ. ΜΠΡΟΔΗΜΑ – Αποκαλυπτήρια Μνημείου πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών της ΕΛ.ΔΥ.Κ. το 1974

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απαγόρευση μετακίνησης των φιλάθλων του Άρη στην Τρίπολη για το ματς με την Καλαμάτα

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαγορεύεται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Χατζηθεοδοσίου : «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και 10 θάνατοι»

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό συγκριτικά με προηγούμενα, καθώς έχουμε έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου. Και σύμφωνα με έγκριτους επιστήμονες ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποβολή voucher για την εγγραφή βρεφών και νηπίων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει, τους νόμιμους κηδεμόνες βρεφών και νηπίων που έλαβαν voucher ότι μπορούν να το καταθέσουν στα γραφεία της Διεύθυνσης, επί της οδού Ηρακλέους 6, προκειμένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Άργους – Μυκηνών: Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Μιρέλας Πάχου στους Μύλους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μύλων, η συναυλία της αγαπημένης ερμηνεύτριας και μουσικού Μιρέλας Πάχου, στο πλαίσιο των

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »