Η ΑΑΔΕ «ξεσκονίζει» 3,8 εκατ. φορολογούμενους με εισόδημα έως και 10.000 ευρώ το 2021-Με ΑΦΜ τα παιδιά πάνω από 12 ετών

Νέους, μαζικούς ελέγχους πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην προσπάθειά της να περιορίσει κατά το δυνατόν περισσότερο τη φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι να αποκτούν αυτόματα ΑΦΜ όσα παιδιά κλείνουν το 12ο έτος της ηλικίας τους. Όπως επισήμανε ο δοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή «τρέχουμε ήδη μία εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Είναι στο μικροσκόπιό μας 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις με εισόδημα έως 10.000 ευρώ το έτος 2021».
Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο κ. Πιτσιλής τόνισε: «Η φοροδιαφυγή είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμαστε εμείς υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό πρέπει να έχουμε στον νου μας».
Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως «τα ψηφιακά μας εργαλεία τα διευρύνουμε διαρκώς. Συνεχίζουμε να δίνουμε μία πολύ μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής διευρύνοντας τα ψηφιακά εργαλεία, αναπτύσσοντας τεχνικές, δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βλέπουν μεγάλα δεδομένα. Στον έλεγχο live, ο ελεγκτής θα μπορεί να βλέπει την εικόνα της επιχείρησης, να καταγράφει τις παραβάσεις και να παίρνει το σημείωμα διαπιστώσεων εκείνη τη στιγμή, ψηφιακά. Ξεκινάμε μέσα στον Ιούλιο πιλοτικά».
Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών φορολογικών κέντρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως διευκρίνισε «θα εξυπηρετούν κεντρικά, ψηφιοποιημένα» και πως «ένα αφορά στην είσπραξη, ένα στη φορολογία ακινήτων και ένα στα υπόλοιπα ζητήματα».
«Κρατάμε τις εφορίες πλέον, ως σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα και τις μετατρέπουμε σε σημεία καθοδήγησης του πολίτη για το πως θα εφαρμόσει σωστά τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε.
POS και αποδείξεις
Στη συνέχεια ο κ. Πιτσιλής είπε πως «οι ταμειακές μηχανές είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ εδώ και 1 χρόνο. Από αυτή τη διασύνδεση, βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν ή όχι. Η υποχρέωση της διαβίβασης είναι αυτοτελής και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα και θα συνεχίσουμε»
Επίσης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ επισήμανε ότι «το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS είναι σε εξέλιξη. Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Ανεξαρτήτως της διασύνδεσης, εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εάν αυτά που μας έρχονται είναι σωστά και με άλλους τρόπους».Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στην πρόθεση για χορήγηση με αυτόματο τρόπο ΑΦΜ στους ανήλικους από 12 ετών και άνω. Για το θέμα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στόχος είναι να υιοθετηθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν και οι ανήλικοι να αποκτήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου με τη συμπλήρωση του 12ου έτους της ηλικίας τους.

ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας: Μια μαγική βραδιά παράδοσης στην Ακροναυπλία με τον Χρίστο Τσιαμούλη

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026, στις 20:30, στο Θεατράκι της Ακροναυπλίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αντικαταστάθηκε ο ηλεκτρονικός πίνακας σκορ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Άργους

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών προχώρησε στην αντικατάσταση του ηλεκτρονικού πίνακα σκορ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Άργους, ο οποίος δεν λειτουργούσε εδώ και 17 χρόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο Δημαρχείο Άργους ο Θοδωρής Παπαλουκάς – Συνάντηση με τον Γιάννη Μαλτέζο

Τον πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή Θοδωρή Παπαλουκά υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Άργους ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος, παρουσία του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Σωτήρη Δαμάλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων για εκλογή νέου Προεδρείου και Δημοτικής Επιτροπής

Η συνεδρίαση που αφορά την εκλογή μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής, σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης θητείας της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »