Ερμιονίδα: «Το Κρανίδι κάμει ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»-Εκδηλώσεις μνήμης για την Επανάσταση του Κρανιδίου στις 27/3/1821

«Το Κρανίδι κάμει ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»: Αυτός είναι ο τίτλος των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας, την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, για να τιμήσει την έναρξη της Επανάστασης στο Κρανίδι την 27η Μαρτίου 1821.

«Η επανάσταση στο Κρανίδι κηρύχθηκε στις 27 Μαρτίου 1821, με προτροπή του Κρανιδιώτη Γκίκα Μπόταση, που ήλθε στην πόλη από τις Σπέτσες και ξεσήκωσε τους κατοίκους. Πιθανότατα την ίδια μέρα κήρυξαν την επανάσταση και οι Σπετσιώτες. Ήταν τη χρονιά αυτή, η εβδομάδα του Λαζάρου. Στην Ερμιόνη, το Καστρί, όπως λεγόταν τότε, που είχε πληθυσμό με τους γύρω συνοικισμούς περίπου 2.000 κατοίκους, η επανάσταση κηρύχθηκε τις δυο πρώτες ημέρες του Απριλίου».

«Γκούρι Βιτόρεσε», η «Πέτρα της Βιτόρας», η «Πέτρα της Βικτωρίας» ή «Πέτρα της Νίκης»

«Εις τον δρόμον της Κοιλάδος επί του λίθου τούτου (Γκούρι Βιτόρεσε) το 1821 τη 4η Απριλίου όταν οι προπάτορές μας εξεστράτευσαν κατά των βαρβάρων της Εθνικής υποδουλώσεως όπου διέτρεχαν τον έσχατον των κινδύνων, ζωή, τιμή και περιουσία, έδωσαν χείρας και κατόπιν εγένετο ο αγιασμός και εξεβρόντησαν (έκαναν ομοβροντία όπλων) γονατιστοί άνδρες και γυναίκες στο λεγόμενο αλβανιστί Γκούρι Βιτόρεσε».

Από το βιβλίο του αοιδίμου Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονος Καρανικόλα: «Το Κρανίδι, κομμάτια από τη χαμένη ιστορία του»

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων:

10:00 Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Κρανιδιώτες αγωνιστές στον Ι.Μ. Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου

10:15 Ομιλία της καθ. Ευαγγελίας Ηλιού με Θέμα “Ιστορική αναδρομή για την έναρξη της Επανάστασης στο Κρανίδι του 1821”

Προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα 200 Χρόνια από την ‘Ελληνική Επανάσταση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου

19:30 Χαιρετισμοί και παράδοση στον Δήμαρχο Ερμιονίδας του πίνακα που αναπαριστά την ορκομωσία των αγωνιστών στην “Πέτρα της Νίκης” (Γκούρι Βιτόρεσε) από τον δημιουργό του, Σ. Πασσαλάρη.

19:40 Παραδοσιακοί χοροί της Πελοποννήσου από την Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας

20:00 Προβολή ντοκιμαντέρ : “1821 Η Φλόγα της Επανάστασης”

Διοργάνωση:
Δήμος Ερμιονίδας
Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Κοινότητα Κρανιδίου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Άργους-Μυκηνών: Βραδιά με επιτυχίες μεγάλων συνθετών με τον Άγγελο Ανδριανό

Σε συνέχεια των καλοκαιρινών εμφανίσεών του στο πλευρό των Γ. Χατζηνάσιου – Στ. Κορκολή, αλλά και Χρήστου Νικολόπουλου, ο δικός μας Άγγελος Ανδριανός επιμελείται, ενορχηστρώνει και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Χατζηθεοδοσίου : «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και 10 θάνατοι»

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό συγκριτικά με προηγούμενα, καθώς έχουμε έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου. Και σύμφωνα με έγκριτους επιστήμονες ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Yψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις ΠΕ Αργολίδας και Κορινθίας την Τρίτη 18 Αυγούστου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »