Εντυπωσιακή επιχείρηση της Αστυνομίας και στην Αργολίδα για την εξάρθρωση δύο συμμοριών

Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις που αφαίρεσαν 1.000.000 ευρώ περίπου εξαπατώντας πολίτες Συνελήφθησαν επτά μέλη των δυο οργανώσεων, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη έξι μελών τους – Εξιχνιάστηκαν συνολικά 195 περιπτώσεις απατών πανελλαδικά -Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα πλήρη στοιχεία 44 ατόμων (money mules) συνεργών των εγκληματικών οργανώσεων
Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονταν στην συστηματική τέλεση απατών.
Για την υπόθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε σήμερα 2-3-2022 το πρωί, σε Αττική, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Αγρινίου, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (ΥΖΕΔΙ και ΟΠΚΕ), καθώς και Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αιτωλίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν επτά άνδρες, μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης απατών και της πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (44) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για τις δυο εγκληματικές οργανώσεις, καθώς δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).
Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του έτους 2021 μέχρι και σήμερα 2-3-2022, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπός την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.
Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν έξι άνδρες – μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ημεδαπών ανδρών, μελών της.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά 96 περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 517.713 ευρώ.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της, προσποιούμενοι τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα, οι οποίοι είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.
Στη συνέχεια οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τρίτων συνεργών τους (money mules).
Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά τις επικοινωνίες, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους ακόμη και με προγράμματα αλλαγής φωνής, μετατρέποντας τις σε γυναικείες φωνές.
Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή απέστελλαν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των ποσών.
Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ένας άνδρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ακόμα ανδρών, μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, εξιχνίασαν συνολικά 99 περιπτώσεις απατών, που διαπράχθηκαν πανελλαδικά, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται περίπου στις (440.000) ευρώ.
Ως προς τον τρόπο δράσης της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της προσποιούμενοι τους λογιστές, προσέγγιζαν υπαλλήλους επιχειρήσεων ή καταστημάτων και με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος, (εποχιακό δώρο επιστροφή χρημάτων, επίδομα covid -19), ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP (One Time Password), που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Με αυτό τον τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να αφαιρούν διάφορα χρηματικά ποσά.
Παράλληλα, κατά τις επικοινωνίες τους οι δράστες, όπως και τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους, ενώ ενάλλασσαν τακτικά τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και οχήματα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:
εννέα (9) οχήματα,
το χρηματικό ποσό των 7500€ περίπου,
εντός των οικιών και σε μέρη έξωθεν των οικιών επιμελώς κρυμμένα (καβάντζες) πλήθος κινητών τηλεφώνων, Η/Υ συσκευών (tablet), καρτών SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης του δημοτικού γηπέδου Κρανιδίου (πλησίον ΓΕΛ Κρανιδίου)

Ο Δήμος Ερμιονίδας ενημερώνει τους Δημότες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης στις εγκαταστάσεις του δημοτικού γηπέδου στη θέση «Λόφος Ελπίδας» Κρανιδίου (πλησίον του ΓΕΛ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιστροφή Δωρή στο «Όραμα» Ορφανού: Συνενοχή ή συκοφαντία;-Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας στη Δημοτική Επιτροπή

Ναύπλιο: Πώς η επιστροφή Δωρή στο «Όραμα Δημιουργίας» του Ορφανού επηρέασε την ψηφοφορία για τη Δημοτική Επιτροπή-Πρώτος ο Δικαίος, δεύτερος ο Τζαρίμας-Διασώθηκε η Καραγιάννη, «πάτωσε» η Ξύδη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Στηρίζουμε τον αγώνα των ηθοποιών για την υπογραφή ΣΣΕ (βίντεο)

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των ηθοποιών και των υπολοίπων εργαζομένων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Στις ΣΣΕ αποτυπώνονται όλα τα εργασιακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άργος: Πλήθος κόσμου στην ξεχωριστή μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου «Χορόσημο» (βίντεο)

Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, ρυθμό και συγκίνηση χάρισε στο κοινό το «Χορόσημο», με τη μουσικοχορευτική του παράσταση «Από την Πρόβα… στην Παράσταση». Η κεντρική πλατεία Αγίου Πέτρου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »