Εκδηλώσεις για την επέτειο Μνήμης 100 Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Ίδρυμα Βασίλειος Παπαντωνίου

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) οργανώνουν εκδηλώσεις για την επέτειο Μνήμης 100 Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος, άνοιξε την έκθεση με θέμα «Ενδυματολογικοί Κώδικες: Τα ενδύματα των προσφύγων της Μικράς Ασίας απ’ τις Συλλογές του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου» στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ «Σοφρώνη 13».

Η έκθεση περιλαμβάνει τοπικές φορεσιές και φωτογραφικό υλικό τόσο απ’ τη Μικρά Ασία όσο και απ’ τις περιοχές μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλλάδα. Σκοπό έχει ν’ αναδείξει την ποικιλομορφία των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, να τονίσει τη δυναμική του ενδύματος να ορίζει πολιτισμικές ταυτότητες και να είναι κινητήρια δύναμη μνήμης.

Η έκθεση θα λειτουργεί για το κοινό από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου τις ώρες 10.00-14.00, κάθε μέρα.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από τις 10.00-15.30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Μικρά Ασία: Ιστορία-Πολιτισμός» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Harvard. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο email pff@otenet.gr ή στο τηλέφωνο 2752028947 (Κασσιανή Πλατή 9.00-14.00).

Τις Τετάρτες του μηνός Σεπτεμβρίου θα γίνονται εκδηλώσεις σχετικές με τη Μικρασιατική Καταστροφή όπως παρουσίαση βιβλίου, προβολή ταινίας, συζητήσεις για τους πρόσφυγες του συνοικισμού «Νέο Βυζάντιο» και της Νέας Κίου, στην αυλή του Μουσείου (το πρόγραμμα θ’ ανακοινωθεί εγκαίρως).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Τριήμερο δράσεων στη Βόρεια Κυνουρία για την προστασία ιστορίας και περιβάλλοντος

Ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Παραλίου Άστρους «ΠΥΡΑΜΙΑ», σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται φέτος στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένη επιδημιολογική επιβάρυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, η φετινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Γιάννης Ανδριανός στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων «Γεύσεις και Όψεις» στο Πορτοχέλι

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ανδριανός, παρέστη στα εγκαίνια του 13ου Φεστιβάλ «Γεύσεις και Όψεις» στο Πορτοχέλι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »