Δημαρχείο Ναυπλίου: Ο στολισμός έφυγε, οι τρύπες έμειναν-Του Γιώργου Χατζόπουλου

 

«Σουρωτήρι» το ιστορικό Δημαρχείο Ναυπλίου: Οι πληγές του χριστουγεννιάτικου στολισμού σε ένα μνημείο του 1833

Ο λαμπερός ,γιορτινός, χριστουγεννιάτικος διάκοσμος έφυγε, αποκαλύπτοντας μια πρόσοψη γεμάτη τρύπες στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει το δημαρχείο Ναυπλιέων. Οι φθορές που άφησε πίσω του ο τεράστιος φιόγκος που επιλέχθηκε να τοποθετηθεί την περίοδο των εορτών τα τελευταία δύο χρόνια δεν αποκαταστάθηκαν.

Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε ένα τυχαίο κτίριο. Πρόκειται για το Πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο, που ιδρύθηκε το 1833 με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα.

Υπογραμμίζεται ότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1960. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτεί την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Σε ανάρτησή του ο Γιώργος Χατζόπουλος αναφέρει:

Κάθε φορά που περνώ μπροστά από το ιστορικό κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο, το βλέμμα μου σταματά στις τρύπες που πλέον «κοσμούν» τους τοίχους του.
Τρύπες που άφησε πίσω του ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, των τελευταίων 2 χρόνων.

Ο στολισμός αφαιρέθηκε. Οι φθορές όμως παραμένουν.
Δεν πρόκειται για μια απλή αισθητική λεπτομέρεια.
Πρόκειται για έλλειψη σεβασμού απέναντι σε ένα κτίριο με ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα για το Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους.

Γ. Δ. Χατζόπουλος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Στο ανώτερο 25% των δήμων της χώρας βάσει του Δείκτη Συνολικών Επιδόσεων

Με βάση τον Δείκτη Συνολικών Επιδόσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2024, ο Δήμος Ερμιονίδας με βαθμό 0,45 κατετάγη στην 83η θέση μεταξύ των 313 Δήμων για τους οποίους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »