prooptiki@msn.com

Γκιόλας: «Όταν οι φυλακές γίνονται τόπος εθελοντικής εκπαίδευσης»

To 2003 ξεκίνησε την λειτουργία του στο Ναύπλιο το Τμήμα θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ένας από τους σπουδαιότερους στόχους του ήταν να γίνει επιμορφωτικό κέντρο, με ανοιχτό διάλογο και αλληλεπίδραση με την Αργολική κοινωνία ώστε οι πανεπιστημιακές δράσεις να ενισχύονται δυναμικά από την παρουσία και τη συμβολή των κατοίκων.

Δεκαεννέα χρόνια αργότερα, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο Βουλευτικό Ναυπλίου παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της εκπαιδευτικής ερευνητικής εργασίας και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στις Φυλακές Ναυπλίου. Την πρωτοβουλία και την επίβλεψη είχε η καθηγήτρια της Σχολής κ. Άλκηστις Κοντογιάννη.

Εθελοντές από Άργος και Ναύπλιο προσέφεραν εθελοντική εργασία, 120 εθελοντές από τον χώρο της εκπαίδευσης, του θεάτρου, συγγραφείς, μουσικοί, δάσκαλοι, καθηγητές όλων των βαθμίδων –ειδικοτήτων και 32 φοιτητές του μεταπτυχιακού τμήματος θεατρικών σπουδών Ναυπλίου, ασκούνται ή εργάζονται εθελοντικά κάθε χρόνο στις φυλακές.

Ακολούθησε παρουσίαση 18 βιβλίων με θέματα που προέκυψαν από την ερευνητική εργασία των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών όπως αυτά οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν στα καταστήματα κράτησης Ναυπλίου από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που απηχούν όχι μόνο τις εντυπώσεις που αποκόμισαν οι φοιτητές αλλά και τον τρόπο συμμετοχής και έκφρασης στα δρώμενα από τους έγκλειστους .Με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι έγκλειστοι, αγκάλιασαν τις διαδραστικές μεθόδους και τις είδαν σαν τρόπο έκφρασης αλλά κυρίως σαν ένα παράθυρο στον έξω κόσμο.

Το ενδιαφέρον για το πρωτότυπο αυτό έργο-δράσεις της καλλιτεχνικής αυτής παρουσίας των μεταπτυχιακών φοιτητών στις φυλακές προσήλκυσε την προσοχή της Διαρκούς Επιτροπής σωφρονιστικής πολιτικής της Βουλής.

Συγκεκριμένα πριν δυο χρόνια μετά από πρόταση του Βουλευτή Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα και Αντιπροέδρου της επιτροπής αυτής, προσκλήθηκε η διοργανώτρια και εμψυχωτής, καθηγήτρια της Σχολής Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου κ. Άλκηστις Κοντογιάννη σε συνεδρίαση της Επιτροπής και παρουσίασε τις παραπάνω εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις φυλακές.

Όπως ήταν αναμενόμενο η παρουσίαση ήταν εξαιρετική , εκτιμήθηκε δε και αξιολογήθηκε ως πρότυπο παράδειγμα από την Επιτροπή η οποία απέσπασε άριστες κριτικές, σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα και προέτρεψε αντίστοιχες δραστηριότητες να γίνουν σε όλες τις 19 φυλακές της χώρας μας, με στόχο ν ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο για τους φυλακισμένους.

Κάπως έτσι η Σχολή Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου κατάφερε να γίνει πυρήνας διάδοσης της γνώσης και εστία δημιουργικότητας σε άμεση σύνδεση με την πόλη, τους φοιτητές και τους κατοίκους της.

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα , συγκινητική και επιτυχημένη αυτή εκδήλωση έκλεισε με την σύντομη ομιλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου…η δικαιοσύνη είπε δεν τιμωρεί ανθρώπους, τιμωρεί πράξεις. Η δικαιοσύνη έχει χρέος να προσφέρει στους κρατούμενους έναν άλλο τρόπο ζωής, να τους γνωρίσει αυτά που εξημερώνουν , την παιδεία και την τέχνη, να τους ξανακάνει παιδιά και να τους αναθρέψει με φροντίδα και αξιοπρέπεια.

Ας ευχηθούμε καλή τύχη τόσο σ εκείνους τους φοιτητές που προσπάθησαν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, όσο και στη κοινωνική επανένταξη των συμπολιτών μας .

Γιάννης Γκιόλας

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση: https://www.facebook.com/100008505758788/videos/1811395332559379/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων

Λόγω πραγματοποίησης συνεδρίασης του ΔΣ του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου αύριο Τετάρτη και ώρα 15:00 στην Τρίπολη, αναβάλλεται η προγραμματισθείσα συνεδρίαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »