prooptiki@msn.com

Γκιόλας: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού»

Από το Πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, αναφορικά με την κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Ναυπλιέων:

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, ανταποκρινόμενος στην ανοιχτή πρόσκληση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΝ που είχαν κατέβει για δεύτερη φορά σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση ΝΔ ιδιωτικοποίηση του νερού, προσήλθε στην συγκέντρωση, συζήτησε με τους εκπροσώπους του Σωματείου αλλά και πολλούς εργαζόμενους.

Εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στο Νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή σήμερα και παρέδωσε στον Πρόεδρο κ. Βασίλη Κουστένη και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. το παρακάτω κείμενο:

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ σαν επίλογο ίσως της θητείας της, φαίνεται να ολοκληρώνει την προσφορά της στις κερδοσκοπικές ορέξεις του ιδιωτικού κρατικοδίαιτου κεφαλαίου με μια «νέα αγορά» που θα αφορά τις υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Φέρνει λοιπόν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το Νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθιστώντας και το ζωτικό αυτό δημόσιο φυσικό αγαθό εμπόρευμα και προϊόν κερδοφόρας συναλλαγής ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και οι συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος απομακρύνονται από το Κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που επεκτείνεται και μετονομάζεται σε Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Στη γνωστή λοιπόν Ρ.Α.Ε. τις «επιτυχίες» της οποίας στη ρύθμιση της υφιστάμενης ανταγωνιστικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας τις βίωσε πικρά η κοινωνία και οι επιχειρήσεις με την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές από το

καρτέλ των παρόχων ενέργειας και πλέον παραδίδει και το νερό, ως εμπόρευμα για να υποβληθεί κι αυτό σε κανόνες ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς ως προϊόν συναλλαγής ανάμεσα σε επιχειρηματία και καταναλωτές.

Αυτά θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια με επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την ανασφάλεια με την απειλή απόλυσης των εργαζομένων στις Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης .

Κι όλα αυτά σε μια εποχή, που η διαχείριση του νερού αποκτά ύψιστη στρατηγική σημασία, με την κλιματική κρίση να πλήττει την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα μας με τη συνεχή μείωση των αποθεμάτων, του ύψιστης σημασίας δημόσιου –κοινού φυσικού αγαθού του νερού.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλεί με τη σπουδή της και την ανυποχώρητη επιμονή της να ιδιωτικοποιήσει το νερό, αντιστρατευόμενη προς σωρεία παλαιών και πρόσφατων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (βλ. ΣΤΕ 1906/2014, 1886/2022 και 2519/2022) στην πρόσφατη Απόφαση – Υπόμνημα (Α.Π. 22/15-3-2022) της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που κατατέθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά και σε ευθεία αντίθεση προς τις εκφρασμένες απόψεις της ΚΕΔΕ καθώς και του συνόλου των Διοικήσεων όπως και των εργαζομένων των ΔΕΥΑ όλης της χώρας.

Χρέος όλων μας να αποτρέψουμε το σχεδιασμό για τη δημιουργία «αγοράς» και «ρύθμισης» των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.

Το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο και κοινό φυσικό αγαθό!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: Εκδήλωση με τίτλο «Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Η οπτική του Gunnar Hering»

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Η οπτική του Gunnar Hering».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

(ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ.) “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”: Ακάθιστος Ύμνος στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καρυάς

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Αργολίδας (ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ.) “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” θα πραγματοποιήσει επίσκεψη για παρακολούθηση του Ακάθιστου Ύμνου, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στον Ιερό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »