Αναφορά Πουλά: «Η ελληνική κτηνοτροφία οδεύει προς την καταστροφή και η κυβέρνηση παραμένει αδρανής»

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν από την κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2022
Προς τους Υπουργούς:
1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά
2. Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα
Θέμα: «Η ελληνική κτηνοτροφία οδεύει προς την καταστροφή και η κυβέρνηση παραμένει αδρανής»

Κύριοι Υπουργοί,
Σας καταθέτω επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με την οποία εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αγωνία του για την πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας καθώς η κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΣΕΚ εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, εκμηδενίζοντας τις όποιες αυξήσεις σημειώθηκαν στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας. Το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί το 65-70% του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος, έχει αυξηθεί 70% – 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της ενέργειας κατά 50 – 80 % (ρεύμα, πετρέλαιο) δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην κτηνοτροφική παραγωγή. Η ρευστότητα επίσης είναι μηδενική στη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Στα ανωτέρω σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κτηνοτροφία θα πρέπει να προστεθούν όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ στην ανωτέρω επιστολή και τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από τα δάνεια των κτηνοτρόφων-

πτηνοτρόφων στην πρώην ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η διαχειρίστρια εταιρία των χρεών της πρώην ΑΤΕ που ζητάει πληρωμή μέχρι το πενταπλάσιο του κεφαλαίου, χωρίς διακανονισμό, απειλεί με πλειστηριασμούς στάβλων και πρώτης κατοικίας, ενώ για τα δάνεια στις άλλες συστημικές τράπεζες που επί το πλείστον έχουν πουληθεί σε funds του εξωτερικού, έναντι 5-10% του χρέους, απειλούνται οι κτηνοτρόφοι με διαταγές πληρωμών – απειλές κατασχέσεων και της πρώτης κατοικίας

Για όλους τους ανωτέρω λόγους ο ΣΕΚ ζητά άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

– Ενίσχυση 150€ ανά αγελάδα.

– Ενίσχυση 15€ ανά προβατίνα και γίδα που η κάθε εκμετάλλευση έχει παραδώσει τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα το 2021 και 2.000 κιλά γάλα για τα νησιά. Εάν δεν έχει παραδώσει γάλα και έχει παραδώσει επαρκή αριθμό αρνιών για σφαγή να υπαχθούν στην ενίσχυση.

– Άμεση νομοθετική ρύθμιση για ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και από τις άλλες τράπεζες και πολυετή ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών, αφού διαγραφεί το 80% των τόκων και το 50% του κεφαλαίου.

– Μηδενικός φόρος στο πετρέλαιο για το 2022.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ιστορικά εγκαίνια με σημαντικές ανακοινώσεις Μενδώνη στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια αναμονής, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης απέκτησε ξανά τη δική της «κιβωτό του χρόνου». Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ας μιλήσουμε για νερό ύδρευσης, πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις στο Ναύπλιο-Του Τόλη Κοΐνη

Πολλοί φίλοι με κατηγορούν ότι έχω επικεντρώσει το ενδιαφέρον μου στην υπό κατασκευή Μαρίνα Ναυπλίου, την τύχη της Καραθώνας και της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Μικροί βιβλιοθηκονόμοι σε δράση στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας: Με σύνθημα «Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» (σε παράφραση της γνωστής φράσης του Νικηφόρου Βρεττάκου), ερχόμαστε φέτος κοντά στο βιβλίο σε όλες του τις μορφές!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα κοινωνική παρέμβαση 4,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη παιδιών, οικογενειών και ατόμων με αναπηρία

Έχοντας στόχο τη στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην ενεργοποίηση νέας χρηματοδοτικής πρόσκλησης συνολικού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »