Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία έχουν προκαλέσει φήμες για τη μεθόδευση λειτουργίας μουσουλμανικού τεμένους στην Αγία Τριάδα του Δήμου Ναυπλιέων. Το θέμα αποτελεί πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2024 με τον τίτλο «Παράνομο τζαμί και στην Αργολίδα» όπου και τονίζεται πως η λειτουργία του θα είναι παράνομη καθώς απαιτείται άδεια.
Ήδη έχει συσταθεί η «Επιτροπή κατοίκων Αγίας Τριάδος και όμορων κοινοτικών διαμερισμάτων» που έχει εκδώσει ανακοίνωση.
Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ αναφέρει:
«Θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους του πρώην Δήμου Μιδέας στο Ναύπλιο και την τοπική Εκκλησία, οι οποίοι έκπληκτοι πληροφορήθηκαν τα σχέδια για λειτουργία τεμένους σε περιοχή με ελάχιστους μουσουλμάνους».
«Το παράδοξο είναι ότι τόσο στην Αγία Τριάδα όσο και στην γύρω περιοχή , δεν υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός, πέρα από λίγους εποχικούς εργάτες στη γεωργία, ώστε να δικαιολογείται η ύπαρξη λατρευτικού χώρου».
«Το θέμα όμως δεν είναι οι θρησκευτικές επιλογές. Αυτοί που απεργάζονται τέτοια σχέδια επιδιώκουν πρωτίστως το συμβολισμό. Επιδιώκουν να δείξουν ή μάλλον να επιβάλλουν την εικόνα ότι η Ορθοδοξία υποχωρεί στην Ελλάδα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο συμβολισμός έγκειται στο ότι θα λειτουργήσει τζαμί στην άμεση περιφέρεια του Ναυπλίου, της παλαιάς πρωτευούσης του νέου ελληνικού κράτους».
«Υπάρχει βεβαίως το ζήτημα της αδειοδοτήσεως αλλά και αυτό παρακάμπτεται. Εκτός από το τζαμί του Βοτανικού τα λατρευτικά κέντρα των μουσουλμάνων λειτουργούν παρανόμως και χωρίς κανέναν έλεγχο στα εντευκτήρια σωματείων, συλλόγων και ιδρυμάτων αστικού δικαίου, όπου εάν κανείς επιχειρήσει να παρέμβει τον καταγγέλους σαν «ρατσιστή».
Ακολουθεί το κείμενο της «Επιτροπής κατοίκων Αγίας Τριάδος και όμορων κοινοτικών διαμερισμάτων»
«Έντονη φημολογία υπάρχει στους κατοίκους της Αγίας Τριάδος Αργολίδας και όχι μόνο, για ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας. Οι φήμες λένε πως κάτω από άκρα μυστικότητα στην περιοχή πλησίον Δημαρχείου της Αγίας Τριάδος, έχει δοθεί χώρος ώστε να δημιουργηθεί ισλαμικό τέμενος και χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Ποιος έδωσε την άδεια; Ποια η στάση των τοπικών αρχόντων; Από πού προκύπτει μουσουλμανική μειονότητα στον τόπο μας και στην Πελοπόννησο γενικότερα ώστε να υπάρχει η ανάγκη χώρου λατρείας; Οι κεφαλές της Εκκλησίας μας συναινούν σε αυτό;
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει διττή σημασία. Ο πρώτος κίνδυνος που είναι καθολικός αφορά την υποβάθμιση της περιοχής. Οι τιμές των ακινήτων, η προοπτική ανάπτυξης καθώς και οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής θα υποστούν σοβαρό πλήγμα. Και αυτό δεν χρειάζεται αναλύσεις, αρκεί να δούμε ανάλογες καταστάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η άτυπη έως τυπική γκετοποίηση της περιοχής από παρανόμως εισελθέντες μετανάστες έως εποχικούς εργάτες γης που διαμένουν πέριξ του Δήμου Μιδέας δε νομίζω ακόμα και στον πιο αφελή συμπολίτη μας να θεωρείται ανάπτυξη ή θετικό κριτήριο στην αξιοποίηση της Αγίας Τριάδας. Επιπλέον η ανθρωπογεωγραφία των ανθρώπων που θα προσελκύσει η κατασκευή ενός ισλαμικού τεμένους στην καρδιά του χωριού, φέρει στους κανόνες δικαίου και συμπεριφοράς, στοιχεία που δεν συνάδουν με τον δυτικό πολιτισμό και το νομικό μας δίκαιο. Η κουλτούρα του βιασμού, η κατώτερη κοινωνικά και υποτακτική θέση της γυναίκας όπως και οι απαγωγές είναι τα τρία συστατικά που συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα ως προς τον ισλαμικό φονταμενταλισμό αλλά και την παραβατικότητα ανθρώπων που μπορούν να εκμεταλλευτούν την γκετοποίηση της περιοχής με πρόφαση την αθρόα συνάθροιση πιστών.
Για να μην μακρηγορoύμε ο δεύτερος κίνδυνος και πιο ουσιαστικός, αφορά όσους ανθρώπους θέτουν εαυτόν στον Πατριωτισμό και στην Ελληνορθόδοξη πίστη. Σε εμάς που έχουμε μια βαθύτερη ανάλυση της πραγματικότητας. Η Ελλάς μετατρέπεται άτυπα σε θύλακα του Ισλάμ. Η κυριαρχική κουλτούρα του Ισλάμ, που την ίδια ώρα καταστρέφει ναούς είτε γκρεμίζοντάς τους είτε μετατρέποντας τους σε τζαμιά, σβήνει αγιογραφίες αιώνων και πολεμά τον Χριστιανισμό με λύσσα και φανατισμό, αντεπιτίθενται και οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται να υποκύπτουν σταδιακά στις έξωθεν πιέσεις εξ Ανατολών για θρησκευτική (και όχι απλώς μνημειακή) αποκατάσταση των μουσουλμανικών οίκων λατρείας. Η ανοιχτή πλέον κρίση στις σχέσεις χριστιανισμού – Ισλάμ έχει ανοίξει στην Άγκυρα ένα νέο «πεδίον δόξης», επιτρέποντας επικοινωνιακές παρεμβάσεις στη χώρα μας, που αποτελεί (όπως και στο παρελθόν) το προπύργιο του χριστιανισμού της Δύσης. Μην ξεχνάμε πως το Τριανόν της πλατείας Συντάγματος είναι πάγιο αίτημα της Τουρκίας για επαναλειτουργία και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δυστυχώς άνοιξε την κερκόπορτα με ένα ψήφισμα πριν λίγα χρόνια.
Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε είναι αναρίθμητοι και σε αυτό το σημείο καλούμε τους αναγνώστες να ανατρέξουν ιστορικά στην πτώση της Ρώμης που προήλθε από τη δημογραφική έκρηξη πληθυσμών που επέβαλαν βιαίως την ταυτότητά τους σε μια παρηκμασμένη αυτοκρατορία. Η δημογραφική συρρίκνωση και η κοινωνική κατάπτωση μας κατατάσσουν στα πιο εύκολα θύματα μιας επιθετικής κουλτούρας που ως στόχο έχει να μας αφομοιώσει ή να μας εξοντώσει. Ευτυχώς ήδη ακούγεται πως και μόνο με τις φήμες, οι Μιδεάτες έχουν αναστατωθεί και πλήθος κόσμου θα ξεκινήσει μια σειρά διαμαρτυριών. Απλοί συμπολίτες μας, οι καθημερινοί άνθρωποι, θρησκευόμενοι και μη κατανοούν τις επιπλοκές μιας τέτοια ενέργειας που θα ζημιώσει τις επόμενες γενιές και γι΄αυτό και μόνο είναι έτοιμοι να αντιδράσουν».