prooptiki@msn.com

Ψυχογυιός: «Ο εμπαιγμός των αγροτών της Αργολίδας από τους δήθεν σωτήρες ξεπερνά κάθε φαντασία»

Οι πανηγυρισμοί και οι υποσχέσεις από τους δήθεν σωτήρες των αγροτών της Αργολίδας κράτησαν μόνο 3 μήνες. Αφού τελικά δεν έγιναν πρόωρες εκλογές, σήμερα ήρθε ο λογαριασμός.

Πριν λίγους μήνες, τον Μάρτιο του 2020, κυβερνητικά στελέχη στην Αργολίδα πανηγύριζαν και διαφήμιζαν ως επιτυχία την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά για προκαταβολή των αποζημιώσεων 300 ευρώ ανά στρέμμα στις πληγείσες περιοχές με τον παγετό του Ιανουαρίου. Αρκετοί παραγωγοί αναγκάστηκαν επίσης να αποπληρώσουν και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις μέχρι 30/06 για να λάβουν τα χρήματα. Προχώρησαν ακόμα και στην δέσμευση, ότι αφότου ολοκληρωθούν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα που αναλογούν σε κάθε περιοχή.

Τα χρήματα της “προκαταβολής”, που περίμεναν πως και πως να ξεχρεώσουν με αυτά οφειλές που είχαν συσσωρευτεί ,έφτασαν στους υπερχρεωμένους παραγωγούς τον Ιούνιο. Εκτός αυτού, υπήρξε και αυτοψία από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αλλά και έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας που διαπίστωσαν το εύρος των ζημιών.Σήμερα ο ΕΛΓΑ τους καλεί να επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος των “προκαταβολών” που έλαβαν χωρίς καμία πρότερη προειδοποίηση. Τα στελέχη της ΝΔ αποσιώπησαν εντέχνως όλο το καλοκαίρι και ενόψει ενδεχομένων πρόωρων εκλογών, ότι με βάση αυτά τα πορίσματα αλλά και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ,οι παραγωγοί θα κληθούν να επιστρέψουν μεγαλο μέρος των χρημάτων που έλαβαν, όπως και συνέβη σήμερα.

Οι αγρότες της Αργολίδας, που αντιπροσωπεύουν τον κυρίαρχο πυλώνα της τοπικής οικονομίας του νομού, δέχονται το τελειωτικό χτύπημα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που προβλέπεται. Σε μια συγκυρία που η εκτίναξη του κόστους παραγωγής ,με αλλεπάλληλες αυξήσεις σε γεωργικά φάρμακα, ενεργειακά προϊόντα και καύσιμα, η έλλειψη εργατικών χεριών και ο συνδυασμός των ζημιών από τον παγετό με την απουσία ουσιαστικής βοήθειας από την κυβέρνηση, καθιστά την αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή αδύνατη για την χρονιά που έρχεται.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τα προεκλογικά παιχνίδια με τους αγρότες και να αντιληφθεί άμεσα ότι οι παραγωγοί της Αργολίδας, καθώς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν από την δραστηριότητα αυτή, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική καταστροφή και την οικονομική εξαθλίωση. Οφείλει δε να τηρήσει τις δεσμεύσεις με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και την ΔΑΟΚ Αργολίδας που προέβλεπε την αποζημίωση να έχει ελάχιστο ύψος στο 70%. Δεδομένα επίσης θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ ,προβλέποντας δικαιότερες και αμεσότερες αποζημιώσεις για τους πληγέντες.

Ψυχογυιός Παναγιώτης
Οικονομολόγος
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο ενδυματολογικός πολιτισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Μουσείο»

Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνδιοργανώνει με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΠΑΕ

Στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο στις 24 & 25/11/2022, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΠΑΕ, Γενικοί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε εξέλιξη οι αναπλάσεις στο Δήμο Ερμιονίδας – Η σειρά της Κοινότητας Κοιλάδας

Από το γραφείο του Δημάρχου Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Αλλάζει όψη ο κοινόχρηστος χώρος μπροστά από το Κοινοτικό Κατάστημα στο κέντρο της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »