prooptiki@msn.com

Ψηφιακούς νομάδες θα υποδεχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκπόνηση μελέτης ενέκρινε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

Συνεδρίασε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη, η διοίκηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Το σώμα, μεταξύ άλλων, ενέκρινε την εκπόνηση μελέτης σχετικά με το πρόγραμμα των “ψηφιακών νομάδων”, καθώς ο προσανατολισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να υποστηριχθεί η υποδοχή τους σε περιοχές της Περιφέρειας -όπου θα εγκατασταθούν για να εργαστούν μέσω διαδικτύου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη υποδομών που θα διασφαλίζουν γρήγορο ίντερνετ.
Η εν λόγω μελέτη θα εξετάσει τις περιοχές που προσφέρονται για την εν λόγω δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την προβολή της Περιφέρειας μέσω του DMS. Και πια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Ως πρώτο μέλος αυτής της κοινότητας αναφέρεται το 1997 ο Ιάπωνας Τσούτζιο Μακιμότο, ενώ το λήμμα «Ψηφιακοί νομάδες» εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Wikipedia το 2009. Δώδεκα χρόνια μετά, και με την επιτάχυνση που δίνει στο φαινόμενο η πανδημική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο, τον 4825, στόχος του οποίου είναι να κάνει τη χώρα μας έναν ελκυστικό προορισμό γι’ αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες που αυξάνονται συνεχώς – είναι χαρακτηριστικό πως σε διεθνή έρευνα το 47% των εργοδοτών θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να εργάζονται απομακρυσμένα, ενώ σε σύνολο 669 CΕΟ to 78% συμφωνεί πως η εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει.
Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες
Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι ψηφιακοί νομάδες θα φτάσουν ως το 2035 το ένα δισεκατομμύριο, πολλοί από τους οποίους θα βρίσκονται σε «διαρκή κίνηση», ενώ άλλοι θα είναι στατικοί. Το κοινό και στις δύο κατηγορίες είναι η αναζήτηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία αλλά και η αναζήτηση μιας οικονομικής, πολιτισμικής, κοινωνικής και προσωπικής ελευθερίας. Οι ψηφιακοί νομάδες είναι πολίτες του κόσμου που θέλουν να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες, αναζητούν νέες εμπειρίες και καλύτερο επίπεδο ζωής. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, είναι στα ίδια ποσοστά άνδρες και γυναίκες, συνήθως είναι από είκοσι έως 45 ετών με την πλειονότητα να ανήκει στη γενιά των Μillenials και να ασχολούνται με τεχνολογικά επαγγέλματα. Αρκετοί δε είναι υψηλής εξειδίκευσης, ενώ το μηνιαίο εισόδημά τους κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Επίσης, εργάζονται λιγότερες ώρες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ το 81% δηλώνει περισσότερο χαρούμενο.
«Ζούμε σε μια εποχή που η εργασία αλλάζει πλέον μορφή. Η παροχή εργασιών από απόσταση γίνεται ολοένα και πιο συνήθης» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσπαθήσαμε να δούμε τι είδους διευκολύνσεις θα μπορούσαμε να παρέχουμε» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, η η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες για λόγους που ξεκινούν από το κλίμα και την ομορφιά του φυσικού τοπίου και φτάνουν ως το υψηλό ποσοστό πτυχιούχων, την επάρκεια σε υποδομές και το κόστος ζωής.
«Οι βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης ήταν δυο. Πρώτον να προσφέρουμε ένα απλό, λειτουργικό και προσβάσιμο νομικό πλαίσιο στους ψηφιακούς νομάδες και δεύτερον να μην μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το πλαίσιο διάφοροι λαθροδιακινητές» είπε ακόμη.
Τα εργαλεία που διαθέτει η ελληνική πολιτεία στους ψηφιακούς νομάδες είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, άδειες παραμονής που μπορούν να ανανεώνονται και δίνει τη δυνατότητα να εγκαθίσταται ένας εξ αποστάσεως εργαζόμενος στη χώρα μας με την οικογένειά του και υπηρεσίες «μιας στάσης», δηλαδή απαλλαγμένες από την γραφειοκρατία. Οπως βεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο για τη χώρα μας, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή της περιφέρειας με τη δημιουργία νέων υποδομών, όπως είναι τα υπό σχεδιασμό 32 υδατοδρόμια στα νησιά του Αιγαίου, και την εκπόνηση δράσεων, στόχος των οποίων είναι η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν ψηφιακά γραφεία πληροφοριών, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια, στα ερωτήματα που έρχονται από πολλά μέρη του πλανήτη να παρέχονται πληροφορίες μέσα σε μία ημέρα. Όπως αναφέρθηκε, τα ερωτήματα αφορούν κυρίως σε θέματα βίζας, φορολογικά και διαμονής αλλά και διάφορα άλλα διαδικαστικά θέματα.
«Μπορούμε να κάνουμε το αποτύπωμα των ψηφιακών νομάδων ακόμη πιο έντονο» τόνισαν αιρετοί και αξιωματούχοι από την Αθήνα, την Ρόδο, την Κρήτη, τα Ιωάννινα και την Καλαμάτα.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γιατί η Αγία Βαρβάρα τιμάται ιδιαίτερα στο Ναύπλιο-Το Θαύμα και η εικόνα του ζωγράφου Α. Μπαρού-Του Γιάννη Μακρή

Όλως ιδιαίτερα τιμάται η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη του Ναυπλίου, εκεί που το 1831 δολοφονήθηκε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1605 παραγωγοί μελιού στην Πελοπόννησο- 198 στην Αργολίδα με εννέα συσκευαστήρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέροντα στοιχεία περιέχει η απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου για την μελισσοκομία . Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1822: Μετά την κατάληψη του Παλαμηδιού από τον Στάικο Σταϊκόπουλο ξεκινά η απελευθέρωση του Ναυπλίου

1782: Κατά την Αμερικανική Επανάσταση, αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νωρίτερα και πριν τις γιορτές θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024-Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

Όπως έχει επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024 (με τις αυξήσεις), θα πληρωθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν την εορτή των Χριστουγέννων 2023. Οι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Δεσμοί Αίματος”: 180η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στην ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ-Δ.ΥΠ.Α

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αργολίδας “Δεσμοί Αίματος” διοργανώνει τη 180η τακτική εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2023 από 9:00πμ έως 13:00μμ στην ΕΠΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »