prooptiki@msn.com

Ψηφιακούς νομάδες θα υποδεχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκπόνηση μελέτης ενέκρινε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

Συνεδρίασε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη, η διοίκηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.
Το σώμα, μεταξύ άλλων, ενέκρινε την εκπόνηση μελέτης σχετικά με το πρόγραμμα των “ψηφιακών νομάδων”, καθώς ο προσανατολισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να υποστηριχθεί η υποδοχή τους σε περιοχές της Περιφέρειας -όπου θα εγκατασταθούν για να εργαστούν μέσω διαδικτύου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη υποδομών που θα διασφαλίζουν γρήγορο ίντερνετ.
Η εν λόγω μελέτη θα εξετάσει τις περιοχές που προσφέρονται για την εν λόγω δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την προβολή της Περιφέρειας μέσω του DMS. Και πια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Ως πρώτο μέλος αυτής της κοινότητας αναφέρεται το 1997 ο Ιάπωνας Τσούτζιο Μακιμότο, ενώ το λήμμα «Ψηφιακοί νομάδες» εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Wikipedia το 2009. Δώδεκα χρόνια μετά, και με την επιτάχυνση που δίνει στο φαινόμενο η πανδημική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο, τον 4825, στόχος του οποίου είναι να κάνει τη χώρα μας έναν ελκυστικό προορισμό γι’ αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες που αυξάνονται συνεχώς – είναι χαρακτηριστικό πως σε διεθνή έρευνα το 47% των εργοδοτών θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να εργάζονται απομακρυσμένα, ενώ σε σύνολο 669 CΕΟ to 78% συμφωνεί πως η εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει.
Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες
Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι ψηφιακοί νομάδες θα φτάσουν ως το 2035 το ένα δισεκατομμύριο, πολλοί από τους οποίους θα βρίσκονται σε «διαρκή κίνηση», ενώ άλλοι θα είναι στατικοί. Το κοινό και στις δύο κατηγορίες είναι η αναζήτηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία αλλά και η αναζήτηση μιας οικονομικής, πολιτισμικής, κοινωνικής και προσωπικής ελευθερίας. Οι ψηφιακοί νομάδες είναι πολίτες του κόσμου που θέλουν να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες, αναζητούν νέες εμπειρίες και καλύτερο επίπεδο ζωής. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, είναι στα ίδια ποσοστά άνδρες και γυναίκες, συνήθως είναι από είκοσι έως 45 ετών με την πλειονότητα να ανήκει στη γενιά των Μillenials και να ασχολούνται με τεχνολογικά επαγγέλματα. Αρκετοί δε είναι υψηλής εξειδίκευσης, ενώ το μηνιαίο εισόδημά τους κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Επίσης, εργάζονται λιγότερες ώρες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ το 81% δηλώνει περισσότερο χαρούμενο.
«Ζούμε σε μια εποχή που η εργασία αλλάζει πλέον μορφή. Η παροχή εργασιών από απόσταση γίνεται ολοένα και πιο συνήθης» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσπαθήσαμε να δούμε τι είδους διευκολύνσεις θα μπορούσαμε να παρέχουμε» πρόσθεσε. Όπως ανέφερε, η η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες για λόγους που ξεκινούν από το κλίμα και την ομορφιά του φυσικού τοπίου και φτάνουν ως το υψηλό ποσοστό πτυχιούχων, την επάρκεια σε υποδομές και το κόστος ζωής.
«Οι βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης ήταν δυο. Πρώτον να προσφέρουμε ένα απλό, λειτουργικό και προσβάσιμο νομικό πλαίσιο στους ψηφιακούς νομάδες και δεύτερον να μην μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το πλαίσιο διάφοροι λαθροδιακινητές» είπε ακόμη.
Τα εργαλεία που διαθέτει η ελληνική πολιτεία στους ψηφιακούς νομάδες είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, άδειες παραμονής που μπορούν να ανανεώνονται και δίνει τη δυνατότητα να εγκαθίσταται ένας εξ αποστάσεως εργαζόμενος στη χώρα μας με την οικογένειά του και υπηρεσίες «μιας στάσης», δηλαδή απαλλαγμένες από την γραφειοκρατία. Οπως βεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο για τη χώρα μας, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή της περιφέρειας με τη δημιουργία νέων υποδομών, όπως είναι τα υπό σχεδιασμό 32 υδατοδρόμια στα νησιά του Αιγαίου, και την εκπόνηση δράσεων, στόχος των οποίων είναι η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν ψηφιακά γραφεία πληροφοριών, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια, στα ερωτήματα που έρχονται από πολλά μέρη του πλανήτη να παρέχονται πληροφορίες μέσα σε μία ημέρα. Όπως αναφέρθηκε, τα ερωτήματα αφορούν κυρίως σε θέματα βίζας, φορολογικά και διαμονής αλλά και διάφορα άλλα διαδικαστικά θέματα.
«Μπορούμε να κάνουμε το αποτύπωμα των ψηφιακών νομάδων ακόμη πιο έντονο» τόνισαν αιρετοί και αξιωματούχοι από την Αθήνα, την Ρόδο, την Κρήτη, τα Ιωάννινα και την Καλαμάτα.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μανιάτης: “Οι πέντε πολιτικές μας προτεραιότητες στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή”

Τις 5 βασικές πολιτικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε Γ. Μανιάτης ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τάσος Χρόνης: Ένωσε 12 Δήμους για ένα σκοπό-Διεύρυνση του δικτύου πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Δήμων που στα διοικητικά τους όρια υπάρχουν οι 12 μεγαλύτεροι σε επισκεψιμότητα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κινδύνεψε με τη σανίδα (sup) στην Αρβανιτιά, τον έσωσε το Λιμενικό Ναυπλίου και αντιμετωπίζει κυρώσεις

Σε δυσχερή θέση βρέθηκε χειριστής sup, στην θαλάσσια περιοχή της Αρβανιτιάς Ναυπλίου, το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιουνίου. Το Λιμενικό Ναυπλίου έσπευσε στην περιοχή όπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρούσα στην εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των ευρημάτων και συστάσεων πολιτικής του έργου με τίτλο: «Προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα: Υποστηρίζοντας την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας την Τετάρτη 19 Ιουνίου

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, την Τετάρτη 19 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία: Στην κατηγορία κινδύνου επιπέδου 4 βρίσκονται για

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »