prooptiki@msn.com

Χένρυ Μαίτλαντ Γουϊλσον: Ο Στρατηγός που έφυγε από τους Μύλους με υδροπλάνο-Του Τόλη Κοΐνη

Ο Απρίλιος του 1941 ήταν ένας δραματικός μήνας για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την περιοχή μας. Στις 6/4/1941, η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία. Μαζί με την Γερμανία είχαν συμμαχήσει η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία κάτι που έκανε εντελώς ευάλωτη τη Γιουγκοσλαβία.

Η Ελλάδα στηρίχτηκε στην Αγγλική βοήθεια. Η οποία όμως ήταν λειψή. Ο Μεταξάς επέμενε για μεγαλύτερη βοήθεια. Δεν πρόλαβε. Πέθανε από …αμυγδαλές (ιστορία που αποτελεί την χαρά των συνωμοσιολόγων). Οι Άγγλοι διέθεσαν όσες μονάδες περίσσευαν από την Αίγυπτο.

Παρά την ηρωική άμυνα των οχυρών της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, το μέτωπο κατέρρευσε πολύ γρήγορα. Η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε αμαχητί. Φάνηκε αμέσως ότι οι Άγγλοι περισσότερο νοιάζονταν να απεγκλωβίσουν το μεγάλο όγκο των δυνάμεών τους, παρά να δημιουργήσουν μέτωπο στην Ελλάδα.

Η κατάρρευση φαινόταν ότι ερχόταν γρήγορη. Ο Ελληνικός στρατός που πολεμούσε στην Αλβανία τους Ιταλούς, ήταν ολοφάνερο πως θα περικυκλωνόταν. Ο διάδοχος του Μεταξά, ο Κορυζής αυτοκτόνησε (άλλη πολύ περίεργη ιστορία…). Ο Βασιλιάς Γεώργιος όρκισε νέα Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Εμμ. Τσουδερό, αποστράτευσε τον Αρχιστράτηγο Παπάγο (!!!!) και έφυγε για Κρήτη.

Ένα από τα σημεία διαφυγής των Άγγλων ήταν και η Αργολίδα. Το λιμάνι του Ναυπλίου, κυρίως, οι Μύλοι και το Τολό. Μαζί τους και ο Άγγλος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στην Αφρική, ο εικονιζόμενος στρατηγός Χένρυ Μαίτλαντ Γουϊλσον. Τα δραματικά γεγονότα που έγιναν στο Ναύπλιο είναι γνωστά, όπως και οι ηρωικές μάχες οπισθοφυλακής που έδωσαν οι Εγγλέζοι (στην πλειοψηφία Νεοζηλαδοί και Αυστραλοί και από άλλα μέρη της Κοινοπολιτείας) στην Ασίνη και στο Τολό.

Ο στρατηγός Γουϊλσον στις 27/4/1941 εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης επιβιβαζόμενος σε υδροπλάνο από τους Μύλους, αφήνοντας την διοίκηση σε έναν Νεοζηλανδό στρατηγό (αυτός οδήγησε τα υπολείμματα του στρατού προς Καλαμάτα και Μονεμβάσια, από την οποία έφυγε και εκείνος με υδροπλάνο).

Το περίεργο είναι ότι σε όλη αυτή την «μικρή Δουνκέρκη» δεν αναφέρεται πουθενά η εμπλοκή Ελληνικών αρχών. Ένας αριθμός Άγγλων αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς, κάποιοι λίγοι σώθηκαν γιατί τους έκρυψαν οι κάτοικοι της περιοχής. Τα όπλα των αιχμαλώτων στην παραλία του Ναυπλίου είναι η δεύτερη φωτογραφία.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

ΓΑΚ Αργολίδας: Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Βελιώτη στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Το Σωματείο “Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας” διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Βελιώτη-Γεωργοπούλου, καθηγήτριας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, με τίτλο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου: Σε κλίμα κατάνυξης η γιορτή των εμπόρων στην Αγία Μονή Ναυπλίου

Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου τέλεσε και φέτος την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στην Αγία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1941: Οι γερμανοί κατακτητές καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του

713: Τυφλώνεται ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Φιλιππικός, καθαιρείται και εξορίζεται στη Θράκη από συνωμότες του στρατού του Οψικίου. Τον διαδέχεται ο Αναστάσιος Β’, ο οποίος αρχίζει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »