prooptiki@msn.com

Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε πλατφόρμα διαβούλευσης με τους πολίτες για την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ.

Με οκτώ προτάσεις για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανοίγει το διάλογο με τους πολίτες σε ειδική πλατφόρμα διαβούλευσης.

«Με 8 παρεμβάσεις, που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης προχθές σε ειδική θεματική εκδήλωση στη Νάξο, σχεδιάζουμε την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και παρουσιάζουμε συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δομές υγείας στα νησιά μας. Διαμορφώνουμε μαζί το προοδευτικό μας σχέδιο για μια Ελλάδα ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», τονίζεται στη σχετική ανάρτηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πλατφόρμα διαβούλευσης επί των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.
Για να δείτε την πλατφόρμα πατήστε εδώ: https://digitalsociety.gr/ygeia/

Οι οκτώ προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ε.Σ.Υ.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως ο σχεδιασμός για το Ε.Σ.Υ. του μέλλοντος απαιτεί 8 μεγάλες αλλαγές:

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια
υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων.

2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με υπηρεσίες Οικογενειακής Ιατρικής, που φθάνουν στο σπίτι μας, όταν τις έχουμε ανάγκη.
Έμφαση στην πρόληψη. Με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα.
Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Ενίσχυση προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας. Οι κινητές μονάδες να μπορούν να βρεθούν και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

3η παρέμβαση: Η Υγεία στα Νησιά.
Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων:
-Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία επιλογής τους.
Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων μετάβασης στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα. Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας. Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια. Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

4η παρέμβαση: Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία.
Με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών, όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων.
Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.
Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Ώστε να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει 1 Νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική.

5η παρέμβαση: Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων /Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας/ Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

6η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες.
Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που
εκκενώνονται.
Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων.
Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά. Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις.
Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί:
● Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
● Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό, στις νέες μονάδες
οικογενειακής ιατρικής.

7η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

8η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.
Θέλουμε να καλύψουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών.
Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Στο “κόκκινο” η μισή Πελοπόννησος για κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας– Ανησυχία για τον συνδυασμό Hot-Dry-Windy – Συναγερμός για δασικές πυρκαγιές –Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Παρασκευή 21 Ιουνίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΕΥΑ Ναυπλιέων: Επείγουσα ανακοίνωση για πρόβλημα στην ποιότητα και την επάρκεια του νερού

Από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ανακοινώνεται ότι λόγω μεγάλης κατανάλωσης νερού υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα του παρεχόμενου νερού για τους οικισμούς: Τολό, Ασίνη, Αγ. Παρασκευή /

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »