prooptiki@msn.com

Το Ναύπλιο γυρίζει σελίδα και προχωρά σε νέο πολεοδομικό σχέδιο –Τι αναφέρει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας

Στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Γενικού
Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Ναυπλίου του Δήμου Ναυπλιέων, Περιφέρειας Πελοποννήσου προχώρησε η αποκεντρωμένη διοίκηση περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικότερα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και χωροταξικού σχεδιασμού Πελοποννήσου. Από εδώ και πέρα πλέον το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση από το συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το κεφάλαιο αυτό θα κλείσει όταν το σχέδιο θα πάρει ΦΕΚ. Μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες ώστε να αρχίσει η υλοποίησή του
Ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος εμφανώς ικανοποιημένος απο την εξέλιξη μόλις έγινε γνωστή η απόφαση ς δήλωσε :
“Ως Δήμος Ναυπλιέων με την πολύ σημαντική αυτή απόφαση μπαίνουμε σε μία νέα φάση βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας προς όφελος της κοινωνίας του Ναυπλίου.”
Εγκρίνουμε την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Ναυπλίου του Δήμου Ναυπλιέων Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως αυτό περιγράφεται στη Σ.Μ.Π.Ε., η οποία συνοδεύει την παρούσα Απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο προσάρτημα αυτής, με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις, που θα πρέπει να τηρούνται κατά την εξειδίκευση, έγκριση και υλοποίηση του σχεδίου, με μέριμνα του Δήμου Ναυπλιέων, κατόπιν διαδικασίας Σ.Π.Ε.
Α. Συνοπτική περιγραφή του σχεδίου
Αντικείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), είναι η περιβαλλοντική αξιολόγηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Ναυπλίου του Δήμου Ναυπλιέων.
Η πρόταση σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Ναυπλίου του Δήμου Ναυπλιέων κατευθύνεται από τους εξής βασικούς στόχους:
• Αειφόρος ανάπτυξη,
• Επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα – εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς,
• Ενίσχυση μικρο-μεσαίων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
• Δημιουργία θέσεων απασχόλησης,
• Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού,
• Αξιοποίηση και προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακών οικισμών,
• Προστασία φυσικών πόρων και περιβάλλοντος
• Βιώσιμη αστική ανάπτυξη και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος,
• Πολυκεντρικότητα,
• Καινοτομική αγροτική ανάπτυξη και σύνδεση με λοιπούς παραγωγικούς τομείς,
• Εκσυγχρονισμός και διαφοροποίηση αγροτικού τομέα,
• Εταιρική σχέση πόλεων – υπαίθρου,
• Πολυμορφικός τουρισμός και παραγωγή νέων τουριστικών προϊόντων,
• Υποδομές μεταφορών και σύνδεση με περιφερειακό χώρο,
• Κοινός γενικός αναπτυξιακός σχεδιασμός «διπόλου» Άργους – Ναυπλίου.
Οι ειδικότερες κατευθύνσεις για την περιοχή μελέτης του ΓΠΣ συμπυκνώνονται στα εξής σημεία:
1. Ποιότητα ζωής,
2. Αειφορική αστική ανάπτυξη,
3. Ανάδειξη και προστασία πολιτιστικών πόρων
4. Προστασία περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος
5. Ορθολογική αξιοποίηση και προστασία φυσικών πόρων.
6. Εταιρική σχέση πόλης – υπαίθρου.
7. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και προώθηση καινοτομίας και τεχνολογίας.
8. Ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.
9. Πολυθεματική τουριστική ανάπτυξη προσαρμοσμένη σε τοπικές ιδιαιτερότητες.
10. Ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας.
11. Ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας.
12. Αναβάθμιση των μεταφορικών κα τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
13. Βελτίωση οδικής και σιδηροδρομικής πρόσβασης.
14. Ανάπτυξη του Λιμένα Ναυπλίου.
15. Ενδυνάμωση του ρόλου του αστικού δίπολου Άργος – Ναύπλιο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και την Περιφέρεια και τόνωση της εξωστρέφειάς του, με το Ναύπλιο να διατηρεί την ιδιότητα της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας και τις λειτουργίες που απορρέουν από αυτήν.
16. Διακυβέρνηση και σχέσεις με κοινωνία πολιτών.
Αναλυτικότερα οι στόχοι για τη Δ.Ε. Ναυπλιέων επικεντρώνονται στα παρακάτω:
1. Προστασία και ανάδειξη ιστορικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της πόλης του Ναυπλίου, ως μοναδικού παραδείγματος ιστορικής πόλης στον ελλαδικό χώρο και ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
2. Συντήρηση και βελτίωση λειτουργιών αστικού κέντρου με ευρύτερη επιρροή.
3. Αξιοποίηση λιμένα Ναυπλίου και μαρίνας, ενθάρρυνση εμπορευματικής κίνησης και προώθηση τουρισμού κρουαζιέρας.
4. Ενίσχυση του ρόλου του Ναυπλίου ως διοικητικού κέντρου και των λειτουργιών διοίκησης.
5. Παροχή υπηρεσιών περίθαλψης με κριτήριο και την εξυπηρέτηση τουριστικού – παραθεριστικού πληθυσμού.
6. Ανάδειξη τριπτύχου «μορφωτικού κέντρου – εκπαίδευσης – παρουσίας πανεπιστημιακού τμήματος».
7. Ενίσχυση δραστηριοτήτων πολιτιστικού χαρακτήρα, μουσικού φεστιβάλ και θεατρικών παραστάσεων, και αξιοποίηση συνεργειών με Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Θέατρο Επιδαύρου,
8. Κατασκευή και λειτουργία πολιτιστικού πάρκου με τη συνδρομή της νέας τεχνολογίας (virtual technologies) ,
9. Δημιουργία κέντρου συνεδρίων και θεατρικών εκδηλώσεων ,
10. Ίδρυση κέντρου ιστορικών μελετών σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και ευρωπαϊκής ιστορίας.
11. Ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως τουριστικού κέντρου, παραθερισμού, αναψυχής και υποδοχής ημερήσιων / βραχυχρόνιων επισκέψεων από Αττική.
12. Οργάνωση περιοχών κατοικίας υψηλής ποιότητας με προοπτική υποδοχής δεύτερης κατοικίας και παράλληλη προστασία φυσικών πόρων.
13. Βελτίωση συνθηκών εσωτερικών μετακινήσεων και συνδέσεων με λοιπούς οικισμούς εντός της Δημοτικής Ενότητας Ναυπλιέων.
14. Διεκδίκηση καλύτερων υποδομών μεταφορών με προοπτική ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης με Άργος – Κόρινθο – Αθήνα και με αρχαιολογικούς χώρους.
15. Βελτίωση δραστηριότητας εμπορικού κέντρου για την ευρύτερη περιοχή και περαιτέρω εξειδίκευση για τουριστική πελατεία.
16. Υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης για την ανάληψη του ρόλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης σε συνεργασία με τους Δήμους Άργους και Επιδαύρου, με την αξιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος του Ναυπλίου και την προετοιμασία των αναγκαίων υποδομών.
17. Ανάδειξη του θαλασσίου μετώπου και ήπια ανάπτυξη της ακτής Καραθώνας, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες αναψυχής στους κατοίκους της περιοχής, στον παραθεριστικό πληθυσμό και τους τουρίστες. .
18. Προστασία – εκσυγχρονισμός αγροτικής περιοχής και δραστηριότητας. Συνέργειες με τουριστική αγορά και ζήτηση τοπικών προϊόντων ποιότητας.
19. Οργάνωση, χωρική συγκέντρωση και εκσυγχρονισμός μεταποιητικής δραστηριότητας – Προσανατολισμός προς μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τουριστική αγορά.
20. Συνέχιση της προσπάθειας βελτιώσεων υφιστάμενου πολεοδομικού ιστού, αναβάθμισης παλιάς πόλης, προστασίας ιστορικού κτηριακού αποθέματος και ποιότητας ζωής στην πόλη, με γνώμονα τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων, των τουριστών και των επισκεπτών.
21. Προγραμματισμός οικιστικών περιοχών με βάση τις υποθέσεις πληθυσμιακής αύξησης, παραθεριστικής ζήτησης για δεύτερη κατοικία, και μόνιμης εγκατάστασης κατοίκων από ευρύτερη περιοχή (της Αττικής συμπεριλαμβανομένης) και από αλλοδαπή.
22. Εξασφάλιση ποιοτικού περιβάλλοντος σε περιοχές επεκτάσεων, με υψηλά πολεοδομικά πρότυπα περιοχών κατοικίας, κοινωφελών εγκαταστάσεων, κοινόχρηστων χώρων, λειτουργιών εκπαίδευσης – υγείας και οδικών – τεχνικών δικτύων. Αποφυγή μοντέλου ανάπτυξης των επεκτάσεων του παρελθόντος και της διεσπαρμένης εκτός σχεδίου δόμησης.
23. Ρύθμιση των περιοχών εκτός σχεδίου πόλεως με στόχο την λειτουργικότερη χωρική ανάπτυξη και την προστασία της γεωργικής γης.
Β. Επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εφαρμογή του ΓΠΣ της Δ.Ε. Ναυπλίου
Για την οργάνωση των χρήσεων γης και της προστασίας του περιβάλλοντος προτείνεται ο καθορισμός των κάτωθι ζωνών:
• Ζώνη 1: ΠΕΠ1: Περιοχή Παλαμηδίου – Ακροναυπλίας
• Ζώνη 2: ΠΕΠ2: Δάση και δασικές εκτάσεις.
ΖΩΝΗ 1: Καθορίζεται η περιοχή Παλαμηδίου-Ακροναυπλίας (ΠΕΠ 1), η οποία περιλαμβάνει τις Ζώνες Α και Β του αρχαιολογικού χώρου Παλαμηδίου αλλά και την περιοχή NATURA Παλαμηδίου- Ακροναυπλίας εξαιρουμένων των εντός σχεδίου πόλεως περιοχών και της περιοχής που εμπίπτει στην χερσαία ζώνη του λιμένος. Επίσης αναφέρεται το Μπούρτζι το οποίο προστατεύεται από το 1922 (ΒΔ 25.2.1922 «περί κηρύξεως προεχόντων Βυζαντινών μνημείων», ΦΕΚ 28 Α’/1922) και η παραλία Καραθώνας η οποία αποτελεί τμήμα της ΠΕΠ 1 και αρχαιολογικού χώρου.
ΖΩΝΗ 2: Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις.
Περιοχές Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΠΕΠΔ)
• Ζώνη 3: ΠΕΠΔ1: Περιοχές Προστασίας και Ανάδειξης Απλής Γεωργικής Γης και Αγροτικού Τοπίου (ΑΓΡ)
• Ζώνη 4: ΠΕΠΔ2: Περιοχές Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.
ΖΩΝΗ 3: Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει φυσικούς βοσκότοπους, εκτάσεις οπωροφόρων δέντρων, σύνθετα συστήματα καλλιέργειας, γεωργική γη και ελαιώνες. Περιλαμβάνει θύλακες με γεωργικές καλλιέργειες που διασπείρονται στο σύνολο της έκτασης της Δ.Ε. και αποσκοπεί στην προστασία και ανάδειξη της γεωργικής γης και του αγροτικού τοπίου.
ΖΩΝΗ 4: Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει γη υψηλής παραγωγικότητας (μόνιμα αρδευόμενη γη).
Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ)
• Ζώνη 5: ΠΟΑΠΔ1: Περιοχή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Χαμηλής και Μέσης Όχλησης
ΖΩΝΗ 5: Η περιοχή αυτή προορίζεται για να υποδεχτεί τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης, ενώ στην περιοχή λειτουργούν ήδη τέτοιες μονάδες. Η έκταση της προς πολεοδόμηση περιοχής ΠΟΑΠΔ1 ανέρχεται σε 400 στρέμματα. Η περιοχή αυτή, μπορεί να μετεξελιχθεί σε περιοχή δημιουργίας ΟΥΜΕΔ σύμφωνα με το Ν 3982/2011.
Πολεοδομικές Ενότητες (ΠΕ)
Οι Πολεοδομικές Ενότητες Ναυπλίου (ΠΕ 1 έως ΠΕ 7) καθορίζονται ως εξής:
• ΠΕ1: Παλιά Πόλη Ναυπλίου («Παραδοσιακό» τμήμα) (ΜΣΔ 1,2) Η Πολεοδομική Ενότητα 1 περιλαμβάνει τον τομέα Β «Παραδοσιακού». Πρόκειται για τον πυρήνα της παλιάς πόλης που συνορεύει προς τα νότια με τη ζώνη προστασίας Ακροναυπλίας – Παλαμηδίου και προς τα βόρεια με τον τομέα Α της παλιάς («παραδοσιακής») πόλης. Προς βορρά ορίζεται από τον άξονα των οδών Σταϊκοπούλου και Πλαπούτα και περιλαμβάνει πολλά μικρού μεγέθους οικοδομικά τετράγωνα.
• ΠΕ2: Παλιά Πόλη Ναυπλίου (μέρος Παραδοσιακού τμήματος) και Νέο Βυζάντιο (μέρος) (με ΜΣΔ 2,1). Η Πολεοδομική Ενότητα 2 περιλαμβάνει τον τομέα Α «Παραδοσιακού», τον τομέα Γ Νέου Βυζαντίου και τον τομέα Γ Νέας Πόλης. Ο τομέας Γ Νέας Πόλης είναι ένας γραμμικής μορφής τομέας (βάθους ενός οικοδομικού τετραγώνου) που εκτείνεται από Β προς Ν, μεταξύ των οδών Αιγίου δυτικά και Ναυπλίου – Άργους ανατολικά, παράλληλα προς μέρος του ανατολικού ορίου του τομέα Δ Νέας Πόλης. Η ΠΕ 2 περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα της ιστορικής πόλης το οποίο εκτείνεται από την Ακτή Μιαούλη στο θαλάσσιο μέτωπο προς τα δυτικά μέχρι τη συμβολή των οδών Ναυπλίου – Άργους, Σιδηράς Μεραρχίας και Ασκληπιού προς τα ανατολικά. Η Πολεοδομική Ενότητα ορίζεται προς Ν και ΝΑ από τον άξονα των οδών Σταϊκοπούλου, Πλαπούτα, 25ης Μαρτίου και Μιχαήλ Ιατρού και προς Α και ΒΑ από τις οδούς Θερμοπυλών και Χαριλάου Τρικούπη. Το άνω τμήμα της ΠΕ άπτεται προς τα Δ της οδού Αιγίου. Το βορειοδυτικό όριο της ΠΕ ορίζεται από την οδό Οίακος και στη συνέχεια τη λιμενική ζώνη και την Ακτή Μιαούλη. Το ανατολικό τμήμα της ΠΕ διασχίζεται από τη Λεωφόρο Ασκληπιού. Η ΠΕ συνορεύει στα νότια με τον τομέα Β2 Πρόνοιας και στα ΒΑ και ανατολικά με τους τομείς Δ1 Νέου Βυζαντίου και Ζ (Ζυμβρακάκη). Στο ΒΔ τμήμα της συνορεύει με τους τομείς Ε1 και Ε2 Νέας Πόλης. Το δυτικό τμήμα της ΠΕ συνορεύει προς τα νότια με τον τομέα Β «Παραδοσιακού».
• ΠΕ3: Πρόνοια (ΜΣΔ 1,6). Η Πολεοδομική Ενότητα 3 περιλαμβάνει τους τομείς Β1 και Β2 Πρόνοιας. Ορίζεται προς βορρά από την οδό 25ης Μαρτίου και στα νότια συνορεύει με την προστατευόμενη ζώνη Παλαμηδίου. Διασχίζεται από τις οδούς Κυρηνείας, Αθηνάς και Παλαμηδίου. Νότια και ανατολικά της ΠΕ βρίσκονται οι τομείς Β1 και ΣΤ3 της Πρόνοιας, ενώ βόρεια βρίσκεται ο τομέας Γ Νέου Βυζαντίου.
• ΠΕ4: Νέο Βυζάντιο (μέρος) και Νέα Πόλη (μέρος) (ΜΣΔ 1,2). Η Πολεοδομική Ενότητα 4 περιλαμβάνει τους τομείς Δ1 και Δ2 Νέου Βυζαντίου και τους τομείς Ε1, Ε2 και Δ Νέας Πόλης. Ο τομέας Ε2 περιλαμβάνει δύο νησίδες εντός του τομέα Ε1. Ο τομέας Δ2 περιλαμβάνει μόνο ένα οικοδομικό τετράγωνο, που βρίσκεται ως νησίδα εντός του τομέα Δ1. Προς τα δυτικά, η Πολεοδομική Ενότητα ορίζεται από την οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου, και προς τα βόρεια ορίζεται από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και την οδό Γεωργοπούλου. Προς τα Β και Α συνορεύει με εκτός σχεδίου περιοχές. Προς τα νότια ορίζεται από την οδό Οίακος. Η ΠΕ διασχίζεται από Β προς Ν από την οδό Ναυπλίου – Άργους.
• ΠΕ5: Νέα Πόλη (μέρος) ΜΣΔ 0,6). Η Πολεοδομική Ενότητα 5 περιλαμβάνει τους τομείς ΣΤ1 και ΣΤ2 Νέας Πόλης (Κούρτη). Ο τομέας ΣΤ2 είναι νησίδα εντός του τομέα ΣΤ1. Η Πολεοδομική Ενότητα βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της εντός σχεδίου περιοχής της πόλης του Ναυπλίου, μεταξύ των οδών Ναυπλίου – Νέας Κίου (δυτικό όριο), Ναυπλίου – Άργους (ανατολικό όριο) και Μεγάλου Αλεξάνδρου (νότιο όριο).
• ΠΕ 6: Περιοχή Ροδίου (ΜΣΔ 0,6) [και όχι «Τμήμα Άριας» όπως αναφέρεται στο ισχύον ΓΠΣ]. Η Πολεοδομική Ενότητα 6 περιλαμβάνει τους τομείς ΣΤ1 και ΣΤ3 Ροδίου. Η ΠΕ ορίζεται στα βόρεια από τη Λεωφόρο Ασκληπιού. Συνορεύει προς βορρά, νότο και ανατολή με εκτός σχεδίου περιοχή. Στα δυτικά συνορεύει με τον τομέα Ζ (Ζυμβρακάκη) και ορίζεται μερικώς από την οδό Αγίας Μονής.
ΠΕ 7: Περιοχή Ροδίου (μέρος) και Πρόνοιας (μέρος) (με ΜΣΔ 0,8). Η Πολεοδομική Ενότητα 7 περιλαμβάνει τους τομείς Ζ (Ζυμβρακάκη) και ΣΤ3 Πρόνοιας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται τμήμα του τομέα Γ Νέου Βυζαντίου και τμήμα της εκτός σχεδίου περιοχής, συνδέονται όμως με την οδό Μιχαήλ Ιατρού. Το τμήμα της ΠΕ που ανήκει στον τομέα ΣΤ3 Πρόνοιας βρίσκεται ανατολικά του τομέα Β1 Πρόνοιας και ΝΑ του τομέα Β2 Πρόνοιας. Το τμήμα της ΠΕ που ανήκει στον τομέα Ζ (Ζυμβρακάκη) βρίσκεται ανατολικά του τομέα Γ Νέου Βυζαντίου και νότια του τομέα Δ1 Νέου Βυζαντίου. Στα ανατολικά του βρίσκονται οι τομείς ΣΤ1 και ΣΤ3 Ροδίου επί της οδού Αγίας Μονής. Ο τομέας Ζ (Ζυμβρακάκη) έχει τη Λεωφόρο Ασκληπιού στο βορειοδυτικό του όριο. Γενικώς, η ΠΕ βρίσκεται σε επαφή με εκτός σχεδίου περιοχή, στο ΝΑ άκρο της εντός σχεδίου περιοχής του Ναυπλίου.
ΠΕ 8 Γλυκειά: έκτασης 606 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει τις ΠΕΝΤ 1 και 2 Γλυκειάς.
ΠΕ 9 Προφήτης Ηλίας: έκτασης 412 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει την ΠΕΝΤ 3.
ΠΕ 10 Αγίας Κυριακής: έκτασης 168 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει την ΠΕΝΤ 4.
ΠΕ 11 Αγίας Κυριακής: έκτασης 433 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει τις ΠΕΝΤ 5α και 5β (νοτίως Αγ. Κυριακής) και 6 (μεταξύ Αγ. Κυριακής και Άριας). Η ΠΕΝΤ 6 είναι και ΖΥΣ.
ΠΕ 12 Άριας: έκτασης 395 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει τις ΠΕΝΤ 7 και 8 (ΒΔ και ΝΔ της Άριας).
Περιοχές Επεκτάσεων (ΟΠ-Α)
• ΠΕΝΤ 1 και 2 (Περιοχές επέκτασης Γλυκειάς). Περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο πόλεως με μέσο ΣΔ 0,6. Βρίσκονται βόρεια του τομέα δόμησης ΣΤ1 Νέας Πόλης – Κούρτης, μεταξύ των οδών Ναυπλίου – Νέας Κίου (δυτικά) και Ναυπλίου – Άργους (ανατολικά). Διασχίζονται από Δ προς Α από την οδό Αναβαθμών. Εντός της ΠΕΝΤ 1 υπάρχει η περιοχή Εργατικών Κατοικιών που είναι ενταγμένη στο σχέδιο πόλεως με εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη. Οι ΠΕΝΤ 1 και 2 εντάσσονται στην ΠΕ 8.
• ΠΕΝΤ 3 (Περιοχή επέκτασης Προφήτη Ηλία). Περιοχή υπό ένταξη στο σχέδιο πόλεως με μέσο ΣΔ 0,6. Πρόκειται για περιοχή που προστέθηκε ως αυτόνομη ΠΕ με την τροποποίηση του ΓΠΣ του 1999. Η περιοχή επέκτασης του Προφήτη Ηλία βρίσκεται μεταξύ των οδών Ναυπλίου – Άργους (δυτικά), Γεωργοπούλου (νότια) και Αγίου Αδριανού (νοτιο-ανατολικά). Διασχίζεται από τις οδούς Προφήτη Ηλία από Β προς Ν και Π. Τσαλδάρη από Δ προς Α. Βρίσκεται βόρεια του τομέα δόμησης Δ1 Νέου Βυζαντίου. Η ΠΕΝΤ 3 εντάσσεται στην προτεινόμενη ΠΕ 9. Η περιοχή είναι κυρίως αγροτική με καλλιέργειες, αλλά και με χέρσες επιφάνειες. Υπάρχει μικρός αριθμός κτηρίων επί των οδών που περιβάλλουν ή διασχίζουν την περιοχή ή ακόμη και επί αδιεξόδων οδών.
• ΠΕΝΤ 4 Αγίας Κυριακής. Επέκταση με μέσο ΣΔ 0,4. Η επέκταση αυτή γίνεται προς τα Β-ΒΑ του υφιστάμενου οικισμού Αγίας Κυριακής, μεταξύ των οδών Δροσιάς προς τα βόρεια και Εξοχής προς τα νότια. Εντάσσεται στην ΠΕ 10 Αγίας Κυριακής. Η περιοχή είναι αγροτική με καλλιέργειες και ελάχιστα κτίσματα.
• ΠΕΝΤ 5α και 5β Αγίας Κυριακής. Επέκταση με μέσο ΣΔ 0,4. Η επέκταση αυτή γίνεται σε δύο διακριτά τμήματα στα νότια του υφιστάμενου οικισμού Αγίας Κυριακής. Εντάσσεται στην
ΠΕ 11 Αγίας Κυριακής. Η περιοχή είναι αγροτική με καλλιέργειες και χωρίς κτίσματα. Συνορεύει προς τα νότια με την ΠΕΝΤ 6.
• ΠΕΝΤ 6 Αγίας Κυριακής – Άριας. Επέκταση με μέσο ΣΔ 0,4 μεταξύ Άριας και Αγίας Κυριακής, η οποία φτάνει μέχρι την οδό Φιλίας στο ΒΑ της όριο. Χαρακτηρίζεται και ως Ζώνη Υποδοχής Συντελεστού. Εντάσσεται στην ΠΕ 11 Αγίας Κυριακής. Η περιοχή συνορεύει προς τα βόρεια με τις ΠΕΝΤ 5α και 5β και προς τα νότια με την ΠΕΝΤ 7.. Ορίζεται προς τα δυτικά από την οδό Πιττέως και προς νότο εν μέρει από τη Λεωφόρο Ασκληπιού. Με εξαίρεση ένα τμήμα στη γωνία Φιλίας και Ασκληπιού είναι ελάχιστα δομημένη και αποτελείται από αγροτική γη.
• ΠΕΝΤ 7 και 8 Άριας. Επεκτάσεις (σε δύο εδαφικές ενότητες εκατέρωθεν λωρίδας εντός σχεδίου κατά μήκος οδού Αγίας Μονής) με μέσο ΣΔ 0,4. Η μια ενότητα βρίσκεται στα δυτικά του υφιστάμενου οικισμού της Άριας και διασχίζεται από Δ προς Α από την οδό Ασκληπιού. Η δεύτερη ενότητα βρίσκεται στα νότιο-δυτικά του υφιστάμενου οικισμού της Άριας (νότια της πρώτης ενότητας και της οδού Αγίας Μονής). Οι ΠΕΝΤ 7 και 8 βρίσκονται ανατολικά του τομέα δόμησης ΣΤ3 Ροδίου. Στην ουσία πρόκειται για αμφίδρομη επέκταση της εντός σχεδίου περιοχής της πόλης του Ναυπλίου και της Άριας. Οι ΠΕΝΤ 7 και 8 εντάσσονται στην ΠΕ 12 Άριας.
• Νέος οικιστικός υποδοχέας Αγίου Ιωάννη: Πρόκειται για την ΠΕΝΤ 9 Αγίου Ιωάννη για κατοικία σε 3 διακριτά εδαφικά τμήματα. Βρίσκεται στα ΝΑ της οδού Ναυπλίου – Παλαμηδίου και περιλαμβάνει σήμερα μικρό αριθμό αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτηρίων δομημένων με τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης. Η επέκταση σχεδίου στον Άγ. Ιωάννη θα εξαρτηθεί από την αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση για τη Ζώνη Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Παλαμηδίου. Βρίσκεται όμως ήδη εντός του χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου Ναυπλίου και για το λόγο αυτό δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις του παρόντος ΓΠΣ. Σε περίπτωση μελλοντικής ένταξης θα πρέπει να προηγηθεί πλήρης αιτιολόγηση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της.
Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ)
Χαρακτηρίζεται η ΠΕΝΤ 6 Αγίας Κυριακής – Άριας (στην ΠΕ 11 Αγίας Κυριακής) ως Ζώνη Υποδοχής
Συντελεστή.
Συμπερασματικά
Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της πρότασης στο περιβάλλον είναι θετικές.
Γ. Όροι, περιορισμοί και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος που
πρέπει να συνοδεύουν την έγκριση του ΓΠΣ της Δ.Ε. Ναυπλίου
Γ1. Κατά τον σχεδιασμό των έργων και δράσεων για την υλοποίηση του ΓΠΣ της Δ.Ε. Ναυπλίου, να
λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:
1. Η χωροθέτηση έργων και δραστηριοτήτων πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
2. Για τις περιοχές που ανήκουν ή εφάπτονται σε προστατευόμενες περιοχές κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ακεραιότητα και τη συνεκτικότητα των Ζωνών καθώς και τους οικοτόπους διατήρησής της
3. Κατά το σχεδιασμό μελλοντικών υδραυλικών έργων σε ποταμούς και ρέματα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο ενιαίος χαρακτήρας των ρεμάτων, η προστασία της φυσικής τους οντότητας και η αξιοποίησή τους ως φυσικά στοιχεία μέσα στο οικιστικό περιβάλλον.
4. Να δίνεται προτεραιότητα στην εγκατάσταση έργων και δραστηριοτήτων σε οργανωμένους χώρους ή θεσμοθετημένες περιοχές στην κατεύθυνση της ελάχιστης δυνατής αλλοίωσης του αστικού και αγροτικού τοπίου.
5. Να δίνεται προτεραιότητα για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου σε περίπτωση διαθέσιμης δημόσιας γης.
6. Να ενθαρρύνονται προτάσεις για χωροθέτηση – υλοποίηση δράσεων που έχουν ως στόχο την αξιοποίηση των υποβαθμισμένων περιοχών και την προστασία των παραγωγικών γαιών και των ποικιλόμορφων φυσικών ανάγλυφων.
7. Πιέσεις από το προτεινόμενο Σχέδιο προβλέπονται να προκύψουν από τα νέα κατασκευαστικά έργα που θα γίνουν κατά την επέκταση των υποδομών και των οικονομικών δραστηριοτήτων κάθε τύπου.
8. Ιδιαίτερα έντονες αναμένονται να είναι οι πιέσεις στα σημεία όπου θα συγκεντρώνουν λειτουργίες ή επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Προκειμένου οι πιέσεις αυτές να είναι πιο ήπιες, καθώς ανασταλτικά μέτρα θα οδηγήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ακόλουθα:
• Αυστηρά περιοριστικά μέτρα ως προς τη χωροθέτηση και τις προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας των νέων έργων,
• Τήρηση των σχετικών νομικών διατάξεων και των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων,
• Αποκαταστάσεις των χώρων επέμβασης με φυτεύσεις και αναπλάσεις,
• Έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας,
• Εντατικοί έλεγχοι στις μεταποιητικές μονάδες σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων (όλων των κατηγοριών) και την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων γενικότερα,
• Εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων στους πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους και
• Εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων στους πόλους αναψυχής και αθλητισμού και στις ευαίσθητες φυσικές περιοχές όπου ήδη έχουν επισκεψιμότητα ή αναμένεται να αυξηθεί.
9. Διευκρινίζεται ότι εφ’ όσον εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας των Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, οι διατάξεις τους όπως εκάστοτε ισχύουν υπερισχύουν των διατάξεων του Γ.Π.Σ οι οποίες παύουν να ισχύουν για τις περιοχές αυτές.
10. Τήρηση των προτεινόμενων μέτρων του κεφαλαίου Η2 του τεύχους της ΣΜΠΕ.
11. Οι αποψιλώσεις και οι εκσκαφικές εργασίες να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες.
12. Η διαχείριση των ΑΕΚΚ να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
13. Για τη χωροθέτηση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων και έργων επέκτασης υφιστάμενων υποδομών, να ζητείται η γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής ΠΕΧΩΠ της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αργολίδας.
Γ2. Κατά το στάδιο σχεδιασμού και χωροθέτησης των έργων, να λαμβάνεται μέριμνα ώστε όχι μόνο να μην προκύπτουν σημαντικές επιπτώσεις στο υδατικό περιβάλλον λόγω ρύπανσης ή μεταβολών του υδρογραφικού δικτύου αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσής του λόγω αστοχίας ή έκτακτων μέτρων. Ειδικότερα για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος να ακολουθούνται οι εξής κατευθύνσεις:
1. Κάθε μεταβολή, έργο και νέα θεσμοθετημένη χρήση γης λόγω της εφαρμογής του Γ.Π.Σ. , να μην επιφέρει ουδεμία χημική, οικολογική και μορφολογική αλλοίωση στο έδαφος και τα υπόγεια, παρακτια και επιφανειακά νερά, αντίθετα όμως να συνεισφέρει στη βελτίωσή τους προς επίτευξη των στόχων 1 Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του ΥΔ Ανατολικής Πελοποννήσου.
2. Να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες, μελέτες και έργα οριοθέτησης, διευθέτησης, ανασύστασης ρεμάτων καθώς και διαχείρισης των όμβριων υδάτων.
3. Να εφαρμόζονται ζώνες πρασίνου εκατέρωθεν των ρεμάτων και σε κάθε περίπτωση να διατηρείται η κοίτη τους ανοικτή.
4. Οι αλλαγές οι νέες χρήσεις που θα προκύψουν στην περιοχή μελέτης θα πρέπει να συνοδεύονται από έργα ορθής διαχείρισης όμβριων υδάτων, υγρών αποβλήτων με την άμεση κατασκευή των αντίστοιχων υποδομών.
5. Ο Δήμος Ναυπλιέων να μεριμνήσει άμεσα και για το σύνολο του ΓΠΣ για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (καθώς και των αναφερομένων στις επερχόμενες αναθεωρήσεις του Σχεδίου), στα οποία αναφέρεται ως κύριος φορέας υλοποίησης.
6. Να γίνει επικαιροποίηση του μητρώου δημοτικών ή και ιδιωτικών σημείων υδροληψιών και να γίνουν άμεσες ενέργειες δήλωσής τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) και έκδοσης των απαραίτητων αδειών χρήσης νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΠΔΕΙ, μετά από κατάθεση φακέλου δικαιολογητικών στον Δήμο. Επίσης να παρακολουθείται η ποιότητα μέσω χημικών/μικροβιολογικων αναλύσεων και μετρήσεων φυσικοχημικών παραμέτρων και η πιεζομετρική στάθμη των δημοτικών υδρογεωτρήσεων.
7. Κατά τη φάση κατασκευής των οποιωνδήποτε υποδομών και λοιπών μεταβολών να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, ελαιωδών καταλοίπων, λιπαντικών , αμιάντου κλπ. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του εδάφους και των υδάτων.
8. Κατά τις εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης στο πλαίσιο του Γ.Π.Σ. να λαμβάνονται υπόψη και οι τοπικές συνθήκες των όμορων περιοχών ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή διαστασιολόγηση των όμβριων απορροών, η χωροθέτηση εργοταξίων με ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, κ.λπ.
9. Να εξετασθεί η μελλοντική δυνατότητα διάθεσης για επαναχρησιμοποίηση μέρους της παραγόμενης λάσπης στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και για σκοπούς όπως : α) απορρύπανση εδαφών από βαρέα μέταλλα, β) παραγωγή καυσίμου, γ) ανάκτηση φωσφόρου κ.λπ.
Γ3. Για την προστασία της βιοποικιλότητας θα πρέπει να καθορίζονται περιοχές ειδικής προστασίας δασικών εκτάσεων, ζώνες προστασίας εκατέρωθεν των περιπατητικών μονοπατιών, περιοχές ειδικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος των υδατορεμάτων και χωροθέτηση περιοχών άσκησης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα. Για οποιαδήποτε μελλοντική χωροθέτηση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο κυρωμένος Δασικός χάρτης της Δημοτικής Ενότητας Ναυπλίου.
Γ4. Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα πρέπει να διασφαλίζεται εκ των προτέρων ότι τα προτεινόμενα από το ΓΠΣ έργα και δράσεις δεν θα ενέχουν κινδύνους για την υποβάθμιση περιοχών του πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι αποστάσεις από αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους, αξιόλογα αρχιτεκτονικά σύνολα, κ.λπ., ως κριτήρια αποκλεισμού περιοχών για την υποδοχή έργων ή δραστηριοτήτων από την εφαρμογή του ΓΠΣ, να εξετάζονται κατά περίπτωση και σε συνδυασμό με την παράμετρο της οπτικής επαφής και την τυχόν υποβάθμιση περιοχών του πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Θα πρέπει να καθορίζονται περιοχές ειδικής προστασίας της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς και προτείνεται έρευνα- ανασκαφή-αποκάλυψη, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της αρχαιότητας και ομοίως συντήρηση-αποκατάσταση-ανάδειξη μνημείων της ιστορίας της Δ.Ε. και δημιουργία «αρχαιολογικού δικτύου» προσβάσιμου και επισκέψιμου.
Γ5. Για την προστασία του τοπίου θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:
1. Να ελέγχονται οι χώροι διαχείρισης αποβλήτων για τυχόν ανεξέλεγκτες αποθέσεις στερεών αποβλήτων.
2. Να προωθούνται κατά προτεραιότητα δράσεις και παρεμβάσεις του σχεδίου που θα δώσουν ζωή στους οικισμούς και θα αναβαθμίσουν υποβαθμισμένες περιοχές. Ειδικότερα να προωθούνται δράσεις που αφορούν στην οικιστική ανάπλαση, στη δημιουργία και αξιοποίηση ελεύθερων χώρων (αύξηση χώρων πρασίνου), στην αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και στην αξιοποίηση χώρων που υπόκεινται σε οργανωμένη αλλαγή χρήσεων.
3. Καθορισμός επιτρεπόμενων χρήσεων σε όλη την έκταση της Δ.Ε., καθώς και περιοχών περιορισμού και ελέγχου δόμησης για τον έλεγχο της οικιστικής εξάπλωσης.
Γ6. Για την προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος θα πρέπει να εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
1. Βελτίωση της ποιότητας ζωής με ρυθμίσεις και παρεμβάσεις, που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των οικισμών και την εξασφάλιση της αναγκαίας κοινωνικής και τεχνικής υποδομής.
2. Βελτίωση διαθέσιμων τεχνικών για να ελαχιστοποιηθεί η προκαλούμενη περιβαλλοντική όχληση από την παραγωγή κάθε είδους αποβλήτων.
3. Ορθολογική χωροθέτηση του δικτύου υποδομών (έργων διαχείρισης αποβλήτων- ανακύκλωση, επεξεργασία, διάθεση, κ.λπ.) που θα αναπτυχθούν, λαμβάνοντας υπόψη το είδος, το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους καθώς και του απαιτούμενου επιπλέον δικτύου μεταφορών.
4. Χωροθέτηση περιοχών άσκησης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα.
5. Καθορισμός περιοχών άσκησης παραγωγικών δραστηριοτήτων.
6. Παρεμβάσεις με την δημιουργία κοινωφελών χώρων και χώρων πρασίνου.
Γ7. Για την προστασία των εδαφών και την αποφυγή απώλειας, ρύπανσης ή υποβάθμισής τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Να ενθαρρύνεται η χρήση καθαρών τεχνολογιών, πρακτικών μείωσης των στερεών αποβλήτων και αποφυγής διάθεσης τοξικών-επικίνδυνων αποβλήτων, ελαιωδών ουσιών, αλάτων ή άλλων ρύπων στο έδαφος.
2. Να προωθηθούν κατά προτεραιότητα οι δράσεις του σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Η προώθηση της ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη διαχείρισή τους.
3. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων οφείλει να συνάδει και να γίνεται σύμφωνα με το εγκεκριμένο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση.
4. Στις περιοχές άσκησης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα προτείνονται:
α. Η ανάπτυξη και προώθηση της βιολογικής κτηνοτροφίας στις προτεινόμενες ζώνες βοσκοτόπων.
β. Η προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών δραστηριοτήτων, με την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών και την χρήση βιολογικών/οργανικών λιπασμάτων όπου απαιτείται.
Γ8. Για την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω κατευθύνσεις:
1. Να ενθαρρύνονται οι δράσεις που στοχεύουν στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και έργων εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και στην χρήση καθαρότερων καυσίμων.
2. Να ενθαρρύνονται οι δράσεις που στοχεύουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων συστημάτων αστικών συγκοινωνιών στους οικισμούς, σε συνδυασμό με την καθιέρωση καθαρότερων καυσίμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Γ9. Στο σχέδιο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη επίσης τα αναφερόμενα:
1. Να γίνεται κατά προτεραιότητα χρήση και αξιοποίηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και περιορισμός στο απολύτως απαραίτητο της κατασκευής νέων δρόμων.
2. Να ληφθεί εγκαίρως μέριμνα από την αρχή σχεδιασμού για την υλοποίηση του συστήματος παρακολούθησης του σχεδίου, όπως αυτό προτείνεται στη ΣΜΠΕ.
3. Όλα τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που αναφέρονται στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνοδεύουν την παρούσα Απόφαση, ισχύουν εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τα παραπάνω.
Δ. Σύστημα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του Προγράμματος
1. Η παρακολούθηση των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου πραγματοποιείται με ευθύνη της αρχής σχεδιασμού και με τη συνεργασία και υποστήριξη κάθε Υπηρεσίας Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα παρακολούθησης περιβαλλοντικών μέσων και παραμέτρων στον τομέα της, προκειμένου μεταξύ άλλων, να εντοπισθούν εγκαίρως απρόβλεπτες δυσμενείς επιπτώσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα επανορθωτικά μέτρα.
2. Η ως άνω παρακολούθηση να διεξάγεται μέσω ετήσιων εκθέσεων, στο στάδιο της υλοποίησης, που επιτρέπουν τη λήψη διορθωτικών ενεργειών, εάν τέτοιες αποδειχθούν απαραίτητες και σχετίζεται με την ύπαρξη εντός της Δημοτικής Ενότητας ενός απλού συστήματος αξιολόγησης, στη βάση συγκεκριμένων δεικτών μέτρησης.
3. Η ετήσια έκθεση παρακολούθησης έχει σκοπό την καταγραφή των δεικτών που συνδέονται με τις δράσεις του σχεδίου και αντιπροσωπεύουν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές μεταβολές. Τέτοιοι δείκτες μπορούν να αντληθούν από τη ΣΜΠΕ (κεφάλαιο Α.3). Η αρχή σχεδιασμού θα πρέπει να μεριμνά για την συγκέντρωση των σχετικών πληροφοριών από τους τελικούς αποδέκτες των δράσεων του ΓΠΣ.
4. Η αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των στρατηγικών και περιβαλλοντικών στόχων του ΓΠΣ γίνεται με συγκριτική αποτίμηση των στοιχείων των διαδοχικών ετησίων εκθέσεων. Σε περίπτωση διαπίστωσης είτε σημαντικών αποκλίσεων από τις εκτιμήσεις της ΣΜΠΕ είτε νέων υποχρεώσεων από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, προτείνονται κατάλληλα επανορθωτικά μέτρα.
5. Οι αρμόδιες ελεγκτικές περιβαλλοντικές αρχές σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και η ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ, ελέγχουν την τήρηση των όρων, περιορισμών και κατευθύνσεων που τίθενται στην παρούσα Απόφαση.
Ε. Προτεινόμενα έργα
Για κάθε έργο θα τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία αδειοδότησης του κατά την οικεία του
είδους του έργου νομοθεσία συμπεριλαμβανόμενης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπου και
εφόσον προβλέπεται για το είδος του έργου.
ΣΤ. Δημοσιοποίηση και άλλες διατάξεις
Η ΣΜΠΕ συνοδεύει και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης. Ισχύουν οι όροι της ΣΜΠΕ μόνο εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους όρους της παρούσας οι οποίοι κατισχύουν των όρων της μελέτης. Η παρούσα Απόφαση ισχύει, με την επιφύλαξη ότι δεν αντίκειται σε άλλες ισχύουσες διατάξεις.
Το ΓΠΣ όπως τελικά θα εγκριθεί πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένο με την παρούσα απόφαση. Στην πράξη της απόφασης έγκρισης του ΓΠΣ, πρέπει να αναφέρονται ρητά οι όροι και οι προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης.
Η επιβαλλόμενη από το νόμο δημοσίευση της παρούσας Απόφασης γίνεται με την ανάρτησή της στον ειδικό δικτυακό τόπο Διαύγεια.
Κατά της παρούσας Απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού ΠΕΝ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στους Ν. 3200/1955 και 2508/1997, καθώς και στην Κ.Υ.Α. 9269/470/2007.
Ε.Δ.Χ.Α.
Ο ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Συμπαράσταση Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου στην Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άργους

Η Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Ναυπλίου, Ελένη Ασπιώτη και το Διοικητικό Συμβούλιο συμπαρίσταται στην Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άργους κ. Αναστασία Τζίμου για την απαράδεκτη θέση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νοσηλευτές και Φροντιστές για άμεση πρόσληψη ζητά το ΚΑΑ Παλλάδιον της Τρίπολης

Η Διοίκηση του Κέντρου Αποκατάστασης ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις για ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ( με σύμβαση ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ) Νοσηλευτών/τριών και Φροντιστών/τριών. Για τις θέσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: “Να δοθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα της δωρεάν στέγασης χιλιάδων φοιτητών”

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2024, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι επιτυχόντες για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 είναι συνολικά 3.361 νέοι φοιτητές και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »