prooptiki@msn.com

Τοποθέτηση Κελλάρη Γιάννη στη συζήτηση του Πε.ΣΥ. 15-11-2023 «για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα της παραγωγής».

Το θέμα που συζητάμε σήμερα εμείς το βλέπουμε από την σκοπιά των αναγκών και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι βιοπαλαιστές αγρότες, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής κυβερνήσεων και Ε.Ε. στα πλαίσια της ΚΑΠ , πολιτική που σήμερα τους αναγκάζει να δίνουν αγώνα επιβίωσης για να παραμείνουν στα χωράφια τους, να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Η προσέγγιση η δική σας, που προκύπτει από το περιεχόμενο και τα επιμέρους ζητήματα που βάζετε ως θεματολογία, παραπέμπουν κυρίως στην επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα και όχι στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Είναι από την πλευρά της περίφημης «στήριξης του πρωτογενούς τομέα», που αναμασούν όλα τα αστικά κόμματα και εσείς μαζί, οι εκπρόσωποί τους σε Περιφέρειες και δήμους, που όμως αποδεικνύεται μια τεράστια απάτη και με το παράδειγμα της Πελοποννήσου.
Όταν μιλάτε για στήριξη του πρωτογενούς τομέα εννοείτε την πολιτική στήριξης των μεγαλεμπόρων και των μεταποιητικών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα από το κράτος, σε όλη την κλίμακα, που «πάει πακέτο» με το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών, ενώ όσοι επιβιώνουν ακόμη, βλέπουν τα αδιέξοδά τους να μεγαλώνουν.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρονική περίοδο 2009 έως και 2020 για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει όλα αυτά τα χρόνια από την πορεία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο καταγράφεται μείωση:
– Των χρησιμοποιούμενων γεωργικών εκτάσεων κατά 24,10%.
– Του συνόλου των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 25,9%.
– Των απασχολούμενων σε γεωργία – κτηνοτροφία κατά 35.427.
– Των ζωικών μονάδων κατά 22,2% και της απασχόλησης στην κτηνοτροφία κατά 30,6%.
Ταυτόχρονα, προχωρά η συγκέντρωση της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Για παράδειγμα, στα πουλερικά, τον πιο δυναμικό κλάδο της κτηνοτροφίας, οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 70,4% ενώ ο αριθμός των πουλερικών σημειώνει αύξηση κατά 1,6%!
Η Πελοπόννησος από το 2011 έως το 2021 έχασε περίπου 35.000 κατοίκους, πληθυσμός μειωμένος κατά 6,6% με την μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού να καταγράφεται στους δήμους της υπαίθρου.
Συνολικά 31 δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέστειλαν τη λειτουργία τους το σχολικό έτος 2022 – 2023 έπειτα από απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Αυτά προστέθηκαν στα δεκάδες σχολεία που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια , στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές.
Τα δημόσια νοσοκομεία και τα 29 Κέντρα Υγείας, ειδικά σε ότι αφορά την ύπαιθρο είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Στα περισσότερα χωριά τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά, με τους ελάχιστους αγροτικούς γιατρούς να τα επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα και όχι όλα.
Μια σειρά από δομές εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στην ύπαιθρο ή πρόκειται να κλείσουν όπως υποκαταστήματα τραπεζών, ΕΛΤΑ κ.α. αναγκάζοντας τους πολίτες να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετούνται.
Αυτά είναι μόνο μερικά στοιχεία που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη χειροτέρευση όλων των δεικτών ζωής και δουλειάς των μικρομεσαίων βιοπαλαιστών αγροτών. Το ξεκλήρισμά τους, η συγκέντρωση της παραγωγής, της γης, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια είναι και το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, της σημερινής και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, των δημάρχων, αλλά και ο στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που εσείς την βλέπεται ως «πρόκληση» για τους αγρότες!
Από τη μία η ανυπαρξία των απαραίτητων έργων υποδομής και προστασίας, τους αφήνει απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα επειδή δεν προσφέρουν την προσδοκώμενη «ανταποδοτικότητα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι’ αυτό δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, ενώ οι ζημιές από τις επανειλημμένες καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου, όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, διάφοροι μύκητες κ.α.. Παράλληλα φορτώνονται τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, όπως με το εμπάργκο αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.
Τα τεράστια προβλήματα με την άρδευση, που οδηγούν σε καταστροφή των καλλιεργειών και τους αγρότες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής. Σχεδιάζετε και υλοποιείτε έργα για μεταφορά νερού σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, για να ποτίζουν τα γκαζόν και τα γήπεδα γκολφ, την ίδια στιγμή που έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, χωρίς να χρυσοπληρώνουν οι αγρότες το νερό, είτε γίνονται με το σταγονόμετρο είτε έχουν για χρόνια βαλτώσει.
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις στην πεδινή ζώνη της Κορινθίας όπου οι καλλιέργειες καταστρέφονται από την έλλειψη νερού, στην Αργολίδα επίσης καταστρέφονται από την υφαλμύρωση εξαιτίας έλλειψης έργων συντήρησης στον Ανάβαλο αλλά και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα, ενώ μια σειρά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητα (λίμνη Δόξα, Φιλιατρινό φράγμα , λίμνη Τάκα) ή έχουν στοιχειώσει, όπως είναι τα φράγματα Ασσωπού, Κελεφίνας κ.α.
Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες είναι τραγικά υποστελεχωμένες, με τις ελλείψεις σε γεωπόνους, κτηνιάτρους, τεχνολόγους γεωπονίας και γεωτεχνικούς γενικότερα να αγγίζουν το 50%, την ίδια ώρα που στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις και μονάδες πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων.
Μετά την δικαιολογημένη οργή των αγροτών που είδαν κουτσουρεμένη προκαταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης, προσπαθείτε και εδώ να αποπροσανατολίσετε είτε μιλώντας από την πλευρά της κυβέρνησης για “διαχειριστικές ανεπάρκειες” του ΟΠΕΚΕΠΕ., είτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για “κυβερνητικό φιάσκο”.
Αποκρύπτετε όμως ότι οι άμεσες ενισχύσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα των αγροτών που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι. Ότι η νέα ΚΑΠ 2023 – 2027, βάση της οποίας η βασική ενίσχυση μειώνεται κατά 250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο φέρνει αλλαγές στην κατανομή τους, με κριτήριο την καλύτερη προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις προτεραιότητες των μονοπωλίων της ΕΕ (“ψηφιακός μετασχηματισμός”, “πράσινη μετάβαση”, “εξωστρέφεια” κ.α.).
Γι’ αυτό ακριβώς, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως κοινή στρατηγική τους τη συγκέντρωση παραγωγής και γης και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπερψήφισαν αυτή την πολιτική και τώρα τσακώνονται για τις συνέπειες της εφαρμογής της σε αντίθεση με το ΚΚΕ που την καταψήφισε.
Όλοι σας συντάσσεστε στον στόχο της αγροτικής ανάπτυξης μια ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, των αναγκών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Σήμερα, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρειες, προβάλλουν διάφορα εργαλεία όπως π.χ. η «συμβολαιογραφική γεωργία» ή τα «συνεργατικά σχήματα» ως τη σωτηρία των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Όμως, η πείρα από τη λειτουργία τέτοιων σχημάτων μέσα στις σκληρές συνθήκες του ανταγωνισμού και της αγοράς δείχνει ότι είτε έκλεισαν, είτε μετατράπηκαν σε μετοχικές ανώνυμες εταιρείες.

Κοροϊδεύετε τους αγρότες, προσπαθώντας να αποκρύψετε το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτό το σύστημα η πρωτογενής παραγωγή είναι πλέον αντικειμενικά εξαρτημένη από τη βιομηχανία, καθορίζεται – υποτάσσεται τελικά στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες.
Ότι το τι και πώς θα παραχθεί καθορίζεται από το κίνητρο του μεγάλου καπιταλιστικού κέρδους και όχι από την επιδίωξη ενός κέρδους του μικρού ή έστω σχετικά μεσαίου αγρότη παραγωγού και της οικογένειάς του, γι αυτό και η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού.
Μόνο οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους, κάναμε παρεμβάσεις και υποστηρίξαμε τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αιτήματα για τα οποία αρνείστε να πάρετε θέση.
Γιατί π.χ. η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει για όλες τις ασθένειες και νόσους στο 100% της παραγωγής, όλα αυτά δεν χωρούν στις δημοσιονομικές αντοχές! Σε αυτές τις αντοχές χωράνε να δίνονται κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ενώ στους αγρότες το ποσό είναι μόλις 68 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό λόγω της πίεσης που άσκησαν με τα μπλόκα ποσό που δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου
Γι αυτό καλούμε του βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Η ικανοποίηση των όποιων αιτημάτων τους μέχρι σήμερα, όπως το αφορολόγητο , το ακατάσχετο κ.α. έγινε μέσα από την οργάνωση, τα μπλόκα του αγώνα, τίποτα δεν χαρίστηκε.
Εμείς σταθερά και αταλάντευτα θα βρισκόμαστε στο πλάι όλων αυτών που αγωνίζονται, για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει, για να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες.

Στην βάση αυτή καταθέτουμε πρόταση απόφασης του Πε.Συ., που αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων και προτείνει πλαίσιο διεκδίκησης στη βάση των δίκαιων αιτημάτων του οργανωμένου κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

“Δεσμοί Αίματος”: 180η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στην ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ-Δ.ΥΠ.Α

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αργολίδας “Δεσμοί Αίματος” διοργανώνει τη 180η τακτική εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2023 από 9:00πμ έως 13:00μμ στην ΕΠΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας-9η διάλεξη: «Γιάννης Τσαρούχης: Μοντερνισμός και Παράδοση»

Το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνεχίζουν τον κύκλο διαλέξεων ομιλιών στο πλαίσιο γνωριμίας με σπουδαίους ζωγράφους της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με 17 νέες συλλήψεις η επιχείρηση-σκούπα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν από την 16.11.2023 έως και χθες (29.11.2023), στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρείς συλλήψεις την Παρασκευή και αναζήτηση μητέρας για παραμέληση εποπτείας

Με τρείς συλλήψεις συνοδεύτηκε η δράση της Αστυνομίας στην Αργολίδα την Παρασκευή Το απόγευμα της Παρασκευής 1/12 συνελήφθη στο Ναύπλιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »