prooptiki@msn.com

Τοποθέτηση Γ. Κελλάρη στο ΠΕ.ΣΥ. 7-12-2023 για την έγκριση Προϋπολογισμού 2024 της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συζητάμε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για το 2024, σε μια περίοδο που εντείνεται η άγρια σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος –δολοφόνο του Ισραήλ, με την στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε και της Ελληνικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, με στόχο τον εκτοπισμό από τη γη τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αστικών τάξεων στην στρατηγικής σημασίας αυτή περιοχή, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους και για τους άλλους λαούς.

Εμείς αξιώνουμε τον σταματημό της βάρβαρης δολοφονικής επέμβασης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει πάνω από 17.000 νεκρούς Παλαιστίνιους με το 70% να είναι παιδιά και γυναίκες! Στηρίζουμε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για να έχει τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα στα σύνορα του 1967 και την ελευθερία του, που στερείται βίαια επί 75 χρόνια, με τεράστιες θυσίες. Την απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το κλείσιμο των βάσεων σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα είναι μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά υπηρετείτε.

Δεν παίρνει υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Πελοποννήσου και γενικότερα, χτυπιέται σκληρά από τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει τα ήδη λεηλατημένα εργατικά-λαικά εισοδήματα, από τις αντεργατικές ανατροπές, την ένταση της φοροληστείας, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού.

Δεν παίρνει υπόψη την συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας και παιδείας, της παροχής υπηρεσιών όπως (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, συγκοινωνιών), της καταστροφής του περιβάλλοντος, προς όφελος μια χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν παίρνει υπόψη τις θανατηφόρες και καταστροφικές επιπτώσεις που βιώνει συχνά ο λαός ης Πελοποννήσου και όλης της χώρας, από τα φυσικά φαινόμενα, λόγω της πολύχρονης απουσίας σχεδιασμένων πολιτικών και έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας.

Καταρτίστηκε με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Οι προτεραιότητες των δράσεών σας σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας μικρής μερίδας επιχειρήσεων στον τουρισμό, στις ΑΠΕ, στην βιομηχανία, στην αγροτοδιατροφή, στην διαχείριση των αποριμμάτων, κλπ.

Τα στοιχεία και σε αυτό το σχέδιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον σημαντικό ρόλο που έχει ανατεθεί στις περιφέρειες από το αστικό κράτος και την Ε.Ε. για την υλοποίηση και εξειδίκευση της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό που ούτε ισόρροπη μπορεί να είναι ούτε φιλολαϊκή.

Τα έσοδα που προβλέπονται για το 2024, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε.

Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, γενικά και στη Πελοπόννησο θα είναι ο κύριος ωφελημένος κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα κονδύλια, που προορίζονται για επενδύσεις – έργα από το ΠΔΕ, αντίστοιχα το ΠΤΑ, όπως και από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, για το οποία δεν έχει ούτε γνώση ούτε γνώμη το Πε.Συ.

Για έργα όμως αντιπλημμυρικής προστασίας, που πολλές περιοχές της Πελοποννήσου πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές, δίνονται ελάχιστα, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό. Ελάχιστα είναι τα κονδύλια που προορίζονται για αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών για αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτες, με αποτέλεσμα οι περιοχές που δοκιμάστηκαν φέτος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, να μένουν ουσιαστικά αθωράκιστες μπροστά στον κίνδυνο πλημμυρών. Για παράδειγμα Ακόμα περιμένουν τα έργα στο Σχίνο Κορινθίας, μια περιοχή που κάηκε από τον Μάιο του 2022, δηλαδή πριν από ενάμισι χρόνο!

Υλοποιείτε απρόσκοπτα την σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στο κεφάλαιο, με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου που καλούνται να πληρώσουν μέσα από τεράστιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, με περικοπές στους πόρους προς τους Δήμους, όπως είναι η παρακράτηση 1.5 εκατομμύριου ευρώ από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους) 5 Δήμων της Πελοποννήσου, των Δήμων Άργους-Μυκηνών, Ναυπλίου, Επιδαύρου, Ελαφονήσου, Βόρειας Κυνουρίας προκειμένου να πληρωθούν οφειλές στην ΤΕΡΝΑ που προβλέπονται από τη ΣΔΙΤ!

Στην ίδια κατεύθυνση για έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης παρά τα τεράστια προβλήματα με την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών με μια σειρά από έργα κυρίως κατασκευής φραγμάτων που είναι «βαλτωμένα» επί δεκαετίες (Ασωπός, Κελεφίνα, Φιλιατρά, Λίμνη Δόξα, Λίμνη Τάκα κλπ) καθώς και τα προβλήματα με την μόλυνση περιβάλλοντος που προκαλούνται από την ανυπαρξία, ή την προβληματική λειτουργία υποδομών αποχέτευσης (βιολογικών, αποχετευτικών δικτύων κλπ.).

Για την δακοκτονία αντίστοιχα, το κονδύλι που διατίθεται και φέτος δεν φθάνει για να καλύψει την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, παρόλο που η παραγωγή ελαιολάδου δέχεται πλήγματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης στο πρόγραμμα αντιμετώπισης ασθενειών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή και να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση, αξιοποιώντας και την σημαντική ενίσχυση της δύναμής της στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με το λαό στους καθημερινούς αγώνες, τόσο για όσα προανέφερα, όσο και για:

• Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

• Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

• Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα) για να μπορούν να εκτελούν μια σειρά έργα που τα ακριβοπληρώνει ο λαός στους εργολάβους που πολλά τα δίνεται και με απευθείας ανάθεση ή διαπραγμάτευση με περιορισμένες εταιρείες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

• Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου της Τ.Δ. και του οικονομικού παρατηρητηρίου.

• Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών και εδάφους. Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις.

• Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, σε όλη τη Πελοπόννησο με προτεραιότητα τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα.

• Πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων, από το κράτος και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν και γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, χωρίς αναθέσεις.

• Αξιοποίηση του ΠΔΕ, των ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

• Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.

Στην βάση αυτών των θέσεων η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2024.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Το πρόγραμμα της τελετής διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Ναυπλιέων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει καταρτίσει η Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, την Τετάρτη, 2η Ημέρα Λαμπαδοδρομίας, η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρίσκεται στο Ναύπλιο. Λίγο μετά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κίνδυνος πυρκαγιάς στις Π. Ε. Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας

Από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι από την Κυριακή 7 Απριλίου έως και την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες που

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1999: Η ΑΕΚ σπάει το διεθνές εμπάργκο κατά της βομβαρδιζόμενης από το ΝΑΤΟ Σερβίας και δίνει φιλειρηνικό αγώνα με την Παρτιζάν

529: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουστινιανός, εκδίδει ένα θεμελιώδες νομικό σύγγραμμα, τον «Ιουστινιάνειο Κώδικα» («Corpus Juris Civilis»). 1141: Η αυτοκράτειρα Ματθίλδη γίνεται η πρώτη γυναίκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »