prooptiki@msn.com

Τοπίο έντονων αντιθέσεων η αγορά αγροτικής γής σε όλη την Πελοπόννησο

Ιδιαίτερα σύνθετη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κτηματαγορά στην Πελοπόννησο σε ότι έχει σχέση με τις κινήσεις επενδυτών για αγροτική γή. Η εικόνα που παρουσιάζει κάθε Νομός είναι διαφορετική και αποτέλεσμα των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής σε συνάρτηση με την πορεία των προϊόντων που παράγει .Το σίγουρο όμως είναι ότι οι μυθικές προτάσεις για εξαγορά δεκάδων στρεμμάτων αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο πολυκερματισμός του κλήρου και οι αποδόσεις των χωραφιών αποτελούν βασικό παράγοντα για την διαμόρφωση της αγοράς που δείχνει ότι παρουσιάζει άνοδο τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί η οριστική εικόνα.
Αρκαδία
Από την Αρκαδία ο Ευάγγελος Κρεπενιός θα δηλώσει κατηγορηματικά ότι : « μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό και η κτηματαγορά στηρίζεται στο εγχώριο ενδιαφέρον που αναζητά κτήματα από 25 στρέμματα και πάνω. Παλαιότερα υπήρχε ενδιαφέρον και για την εγκατάσταση σε αγροκτήματα φωτοβολταικών αλλά τώρα έχει πάγωσε με το νέο νόμο που προωθεί η Κυβέρνηση. Το κόστος κυμαίνεται από 900 ευρώ το στρέμμα έως 1500 με την προϋπόθεση να έχουν άρδευση και ότι άλλο απαιτείται για να καλλιεργήσουν. Τα ξερικά φυσικά είναι πολύ φθηνότερα . Το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιάζεται στον κάμπο της Βλαχέρνας, Λεβιδίου και Κανδήλας όπου υπάρχουν 30 έως 40 χιλιάδες στρέμματα και καλλιεργούνται 4-5 χιλιάδες στρέμματα και είναι όλα αρδεύσιμα και με καθαρούς τίτλους.» Τέλος ο Ευάγγελος Κρεπενιός μας επεσήμανε ότι : « το ενδιαφέρον για αγορά αγροτικής γής καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενο τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι κάτοικοι Αθηνών που τα νοικιάζουν »
Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των εταιρειών θα τονίσει ότι είναι προβληματικό αφού θέλουν να αγοράσουν με μικρό κόστος και αυτό σίγουρα δεν οδηγεί πουθενά .
Λακωνία
Στην Λακωνία το ενδιαφέρον φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένο και προέρχεται τόσο από το εξωτερικό οσο και από το εσωτερικό Ο κτηματομεσίτης Καρούνης Αντώνης δήλωσε ότι : « υπάρχουν οι μεγάλοι επενδυτές που ζητούν μεγάλες εκτάσεις που να ξεκινούν από τα 150 στρέμματα και πάνω και οι μικροπενδυτές που αναζητούν λύσεις των πέντε στρεμμάτων .Ολοι όμως θέλουν αγροκτήματα με δένδρα ποου να βρίσκονται σε παραγωγική διαδικασία» Σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών θα μας δηλώσει ότι : « είναι αρκετοί παράμετροι που διαμορφώνουν την τιμή ενός αγροκτήματος. Απο την τοποθεσία, την ηλικία των δένδρων ,εάν έχει νερό κλπ. Ένα καλό χωράφι ξεκινά από 4 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα και μπορεί να φθάσει τις έξη χιλιάδες ευρώ.» Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η έλλειψη κτημάτων. Όπως αναφέρει ο κτηματόμεσίτης : «σίγουρα δεν είναι καλή εποχή για αγορές αφού οι αγρότες λόγω της απότομης ανόδου του ελαιολάδου σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για πωλήσεις και προτιμούν να παράγουν. Οι περιοχές που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυτές που είναι κοντά στην θάλασσα»
Μεσσηνία
Από την Μεσσηνία ο κτηματομεσίτης Δημοσθένης Λαμπρινόπουλος δήλωσε : « το ενδιαφέρον στην Μεσσηνία είναι κυρίως για ελαιώνες. Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά ξένους επενδυτές αλλά το πρόβλημα είναι ότι ζητούν πολύ μεγάλες εκτάσεις οι οποίες δεν υπάρχουν αφού υπάρχει πολυκερματισμός του κλήρου . Ακόμα και αυτές που υπάρχουν δεν πωλούνται λόγω της ξαφνικής ανόδου της τιμής του ελαιόλαδου. Οι εκτάσεις που πωλούνται είναι το ανώτερο δέκα στρέμματα και όπως αντιλαμβάνεστε οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα.Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία αύξηση τουλάχιστον κατά 30% . Η διαμόρφωση της τιμής έχει σχέση με πολλές παραμέτρους Εχουμε ακούσει για τρείς χιλιάδες το στρέμμα σε αγροτεμάχιο με δύσκολη πρόσβαση και για είκοσι στρέμματα να ζητάνε 15 χιλιάδες το στρέμμα.!!!»
Το ενδιαφέρον για την αγορά αγροτικής γής έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ζωηρά την τελευταία τριετία και όπως αναφέρει ο Δημοσθένης Λαμπρόπουλος οι λόγοι είναι καθαρά επενδυτικοί.
Κορινθία
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην Κορινθία όπου όπως μας αναφέρει ο φυτωριούχος Σωτήρης Σαλής : «η τελευταία μεγάλη επένδυση έχει γίνει πρίν δέκα περίπου χρόνια από Κινέζους σε μία έκταση 300 στρεμμάτων .Στην πορεία το πρόβλημα με το νερό που δημιουργήθηκε στην Κορινθία μείωσε σημαντικά το όποιο ενδιαφέρον υπήρχε».
Ο κτηματομεσίτης Γιώργος Λαδάς θα αναφέρει ότι : « υπάρχουν μεγάλα κομμάτια αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέον για να αποκτήσουν αγροτική γή αφού δεν υπάρχουν ακόμα εταιρείες που να έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης τους. Οι τιμές ξεκινάνε για τα πεδινά στις τρείς χιλιάδες ευρώ ενώ όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω μειώνονται και μπορεί να πέσουν στο χιλιάρικο το στρέμμα »
Αργολίδα
Από την Αργολίδα ο Κυριάκος Δεσύλλας θα αναφέρει ότι : « η αγορά αγροτικής γης δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κινητικότητα αφορά νέους κυρίως ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον για μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες που θεωρούνται αποδοτικές. Ακόμα και τα αγροτεμάχια που προορίζοντο να γίνουν οικόπεδα λόγω των αλλαγών που καταγράφονται είναι στα αζήτητα»

ypaithros.gr- Γιώργος Αργυρίου

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Απάντηση Κυρανάκη σε Ανδριανό για το Υποθηκοφυλακείο Μάσσητος στο Κρανίδι

Απάντηση σε Ανδριανό για το Υποθηκοφυλακείο Μάσσητος στο Κρανίδι: «Αναμένεται η έκδοση απόφασης της αρμόδιας Προϊσταμένης του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με την δημιουργία πάρκου πλησίον της Βίλλας Ζυμβρακάκη, αναβαθμίζεται η βραχώδης περιοχή σε χώρο αναψυχής

Από το Δήμο Ναυπλιέων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ξεκίνησαν τα έργα δημιουργίας πάρκου πλησίον της βίλλας Ζυμβρακάκη. Ήδη τα σκαπτικά μηχανήματα διαμορφώνουν τον χώρο για

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γαβρήλος: «Να αλλάξει άμεσα πολιτικές για την Υγεία η Κυβέρνηση και να σταματήσει να εξυπηρετεί τους ισχυρούς φίλους της» (βίντεο)

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νέου Νσχ του Υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο Επόμενη Μέρα : Γιατι σταμάτησε το έργο της οδικής ασφάλειας;;;

Την έντονη αντίδραση της δημοτικής παράταξης ΝΑΥΠΛΙΟ-ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ προκάλεσε η στασιμότητα στο έργο της οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού 2.239.000 ευρω Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »