prooptiki@msn.com

Τηλεδιάσκεψη για θέματα δακοκτονίας και σχεδίων βελτίωσης

Τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων και Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας έδρας. Συζητήθηκαν τα θέματα της πορείας του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης και το θέμα της δακοκτονίας.
ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Τα σχέδια βελτίωσης υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Έχουν εγκριθεί 1067 σχέδια, για τα οποία συζητήθηκε η πορεία επεξεργασίας και ολοκλήρωσης των αιτημάτων πληρωμής, με στόχο την ολοκλήρωση και αποπληρωμή αυτών. Ο Αντιπεριφειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές να εντείνουν την προσπάθεια ελέγχου των αιτημάτων και επιπλέον να εντοπίσουν το μικρό ποσοστό του συνόλου των ενταγμένων σχεδίων που δεν θα υλοποιηθούν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διεκδίκησης της ένταξης επιλαχόντων δικαιούχων του προγράμματος.
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Για το θέμα της δακοκτονίας συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος σε όλες τις Ενότητες, διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση και του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού, ενώ η έλλειψη που παρατηρείται των απαραίτητων φαρμάκων για τον τρίτο ψεκασμό, κατόπιν και σχετικού αιτήματος του Περιφερειάρχη προς τον αρμόδιο Υπουργό, επιλύεται με τη δυνατότητα μεταφοράς των φυτοπροστατευτικών ουσιών από αποθέματα άλλων ΔΑΟΚ. Ειδικότερα οι ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Αργολίδας θα προμηθευτούν το υλικό από τη ΔΑΟΚ Χανίων, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις της ΔΑΟΚ Λακωνίαςθα καλυφθούν από άλλες περιοχές.
Παράλληλα συζητήθηκε και η χρηματοδότηση για το έτος 2023, η οποία έχει ήδη κατανεμηθεί ανά ΔΑΟΚ και ανέρχεται στο ποσό των 4.285.000 € συνολικά, σύμφωνα και με την κατανομή του υπουργείου. Το ποσό αυτό υπολείπεται από το ζητούμενο των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εκτιμήθηκε σε5,5 εκ. ευρώ συνολικά για όλη την Περιφέρεια. Ο Περιφερειάρχης έχει αποστείλει σχετική επιστολή για την αύξηση της χρηματοδότησης και την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας το επόμενο έτος. Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους Δ/ντες την κατάρτιση τεύχους τεκμηρίωσης της επιπλέον χρηματοδότησης, αλλά και της αναγκαιότητας ποιοτικής αναβάθμισης των χορηγούμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών. Αυτό θα γίνει με την αξιολόγηση των κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών της περιοχής μας, την εκτίμηση τωνπροβλημάτων που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση του δάκου, όπως ανθεκτικότητα, αυξημένα ποσοστά υγρασίας και περιοχές με ιδιαίτερα ευνοϊκέςσυνθήκες εξάπλωσής του.
Θέμα: «Ενημέρωση για δράσεις χρηματοδότησης αγροδιατροφικού τομέα»
Σας ενημερώνουμε ότι στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, θα παρευρίσκεται εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας για την ενημέρωση ενδιαφερομένων αγροτών, μεταποιητών κλπ., ως προς τις επικείμενες δράσεις χρηματοδότησης στον αγροδιατροφικό τομέα.
Ειδικότερα η ενημέρωση θα αφορά στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στα προγράμματα Ενίσχυσης μέσω Κοινοτικών Κανονισμών.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 23/9/2022 έως την Τρίτη 27/9/2022 κατά τις ώρες 18:00 – 21:00.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Εγγραφές στη Δημοτική Φιλαρμονική Ερμιονίδας, για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023

Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στην δημοσιότητα το ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας για τον ΕΛΓΑ

Ζούμε στιγμές κρατικής παραφροσύνης δηλώνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών στο ψήφισμα που έδωσαν στην δημοσιότητα και αναφέρουν τα ακόλουθα : Στιγμές κρατικής παραφροσύνης βιώνουν οι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Γιάννης Ανδριανός στην τελετή ονοματοδοσίας του «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ»

Γιάννης Ανδριανός στην τελετή ονοματοδοσίας του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) “ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ”: Το πνεύμα των ηρώων και μαρτύρων του Γένους παραμένει ανεξίτηλα ζωντανό στις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απάντηση Θεοδωρικάκου σε Ανδριανό για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας με προσωπικό

Στην 3219/31-8-2022 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »