prooptiki@msn.com

Τα προβλήματα των παραγωγών πάνε στο Περιφερειακό συμβούλιο

Στο περιφερειακό συμβούλιο θα συζητηθούν τα προβλήματα των παραγωγών πορτοκαλιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και πατάτας στην Πελοπόννησο είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η οποία θα πραγματοποιηθεί και δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, στις 27 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, στις 4.00 το απόγευμα, στο κτήριο της ΟΕΒΕΑ στην Τρίπολη.

Το θέμα θα εισηγηθεί ο περιφερειακός σύμβουλος που θα οριστεί από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ στην ημερήσια διάταξη έχει τεθεί άλλο ένα θέμα που αφορά στην έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το α’ τρίμηνο του 2024. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες είχε προηγηθεί η συνέλευση στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ παρουσία των βουλευτών και εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Όπως είχαμε γράψει :
“Στην αναζήτηση συμμαχιών που θα μπορέσουν να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση με το πορτοκάλι βρίσκεται η διαρκής επιτροπή συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).
Με δεδομένη τη ελεύθερη πτώση της τιμής του πορτοκαλιού και την μείωση της ζήτησης λόγω του προβλήματος που δημιούργησε η εισαγωγή πορτοκαλιών από την Αίγυπτο την Τρίτη 14 Μαΐου η ΔΕΣΑ προκάλεσε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των Βουλευτών από τους οποίους και ζήτησε να βάλουν πλάτη όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε με δεδομένο ότι το πρόβλημα με το πορτοκάλι πήρε απρόβλεπτα δυσάρεστες διαστάσεις.

Στην έναρξη της συζήτησης ο Στέλιος Δωροβίνης πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Ήρας κατέθεσε στοιχεία από το Ισπανικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αποδεικνύουν την τεράστια αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση .Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 56% το 2023 και 125% κατά μέσο όρο για τα προηγούμενα χρόνια.

Πτώση
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην θεαματική πτώση του πορτοκαλιού και ο Πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού Ηρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η τιμή του πορτοκαλιού από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν 0,34 ευρώ και τους μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος του 2024 έπεσε στα 0,25 λεπτά .Μία ακόμη πτώση καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2024 όταν η τιμή ήταν ,23 και η τιμή έπεσε στα 0,17 λεπτά τον Απρίλιο. Με βάση αυτά τα στοιχεία όπως τονίσθηκε θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση των αγροτών τέτοια ώστε να αντιστοιχεί για κάθε παραγωγό μέση τιμή τα 0,31 ευρώ.

Ακολούθησε ο Σπύρος Καχριμάνης που ανέδειξε το δεύτερο στόχο των παραγωγών που είναι η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αίτημα τον έλεγχο της Αιγύπτου για αθέμιτες πρακτικές και ειδικότερα για πρακτικές ντάμπινγκ. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι στην Ισπανία καταγράφεται έντονη κινητικότητα γύρω από αυτό το θέμα τόσο από συνεταιριστικές οργανώσεις όσο και από Ευρωβουλευτές και επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δημιουργείται διαφορά στις τιμές είναι και το Αιγυπτιακό μεροκάματο που κυμαίνεται από 5-10 ευρώ.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών που ήταν παρόντες δεν πρόσθεσαν κάτι νεότερο αλλά κατέγραψαν όπως αναμενόταν την βούλησή τους να συνεργασθούν προκειμένου να βρεθεί λύση. Πέρα από τους δύο βασικούς άξονες που είναι η πριμοδότηση των πορτοκαλιών και η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκε και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία και την δράση των ακρίδων με αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή ακριδόπληκτη ενώ τέθηκε και το ζήτημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης και ζητήθηκε να υπάρξει διόρθωση αφού η μείωση που έγινε ξεπέρασε το 50% σε σχέση με την περασμένη χρονιά που η συνολική ενίσχυση ήταν 5,3 εκατ. ευρώ και φέτος έπεσε στο 3,6 εκατ. ευρώ ενώ η επιλέξιμη έκταση από 8.358 εκτάρια πέρασε το 2023 στα 16.357 εκτάρια.

Στο τέλος της συζήτησης οι Βουλευτές είχαν έναν πλήρη φάκελο με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ώστε να αρχίσουν από σήμερα τις κινήσεις τους”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μανιάτης: “Οι πέντε πολιτικές μας προτεραιότητες στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή”

Τις 5 βασικές πολιτικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε Γ. Μανιάτης ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Άργους – Μυκηνών: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τους Κοινόχρηστους Χώρους

Παρουσία αρκετών επιχειρηματιών της πόλης του Άργους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ η διαβούλευση αναφορικά με την αλλαγή της κανονιστικής σχετικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »