prooptiki@msn.com

Τα θεσμικά μας αιτήματα για μία Ανεξάρτητη, Αποτελεσματική, Δημοκρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση- Γράφει ο Τάσος Λάμπρου

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023,τα πολιτικά κόμματα παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, εξαγγέλλουν τα προγράμματα τους και ζητούν από τούς πολίτες να τα υπερψηφίσουν.

Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η νέα σύνθεση της Βουλής ,πως θα διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί.

Αυτονόητο είναι να διατυπώσω πάγιες θεσμικές θέσεις πού αφορούν τον Δημοκρατικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέσεις τις οποίες διεκδικούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα διεκδικήσουν την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Αυτές οι θεσμικές μας θέσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί εάν εφαρμοστούν θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση με παράλληλη μεταφορά αντίστοιχων και κατάλληλων πόρων.
Αυτό απαιτείται να συνοδευτεί με δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει τα σύγχρονα προγράμματα και τις πολιτικές στην Τοπική αυτοδιοίκηση.
Η θεσμοθέτηση Αυτόνομων οικονομικών πόρων είναι το μέσο για να σταματήσει ο απόλυτος έλεγχος που ασκεί η κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

-Να ενισχυθούν οι διαδικασίες διαφάνειας και προληπτικού ελέγχου για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες και αλόγιστες δαπάνες που συντελέστηκαν την παρούσα περίοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση με το πάρτυ των μη αναγκαίων απευθείας αναθέσεων, στις οποίες είχε αυξηθεί κατά 50% το όριο τους, φτάνοντας στο ποσό των 30.000 ευρώ.

Απαιτείται να γίνει αναθεώρηση του εποπτικού σχεδιασμού για την αποτελεσματική λειτουργία των Ο.Τ.Α και με νέους ρόλους – καθήκοντα τόσο στο ελεγκτικό συνέδριο όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να εξασφαλιστεί από την μια πλευρά η αποτελεσματική παραγωγή του Δημοτικού Έργου και από την άλλη η διαφάνεια και η ορθολογική διαχείριση του Δημοτικού χρήματος.

-Το πάγιο αίτημα μας για έναν ουσιαστικό Δημοκρατικό Προγραμματισμό στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης το μεγάλο μας στοίχημα για να υλοποιηθούν επιτέλους σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία.

Δημοκρατικός Προγραμματισμός σημαίνει ότι τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν την ευθύνη για να σχεδιάσουν, να επιλέξουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν τα αναγκαία έργα που χρειάζεται να γίνουν σε έναν τόπο, σε έναν Δήμο, σε μια Τοπική κοινωνία.

Τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλονται μένουν μόνο στα χαρτιά, μένουνε μόνο στις εξαγγελίες, το χρηματικό πρόγραμμα Α.Τριτσης έμεινε μόνο στην εξαγγελία, ολοκληρώθηκε μια δημοτική περίοδος χωρίς να γίνει ουσιαστικά κανένα σοβαρό έργο υποδομής.

Το αίτημα για ριζική αλλαγή του τρόπου υλοποίησης των Αναγκαίων χρήσιμων Δημοτικών έργων είναι το στοίχημα της νέας κοινοβουλευτικής και Δημοτικής περιόδου.

Ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός είναι το μέσο για να επιταχυνθεί το δημοτικό έργο, για να υπάρχουν οι αναγκαίες προτεραιότητες και αξιολογήσεις και ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα ευνοεί την γρήγορη εκτέλεση στα έργα υποδομής και προς όφελος του τόπου και όχι τους εργολάβους και τα οικονομικά συμφέροντα που αποτελούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία των Ο.Τ.Α

Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ .

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γιώργος Γαβρήλος: «Να αρθεί η αδικία για τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών Μαλαντρενίου και Γυμνού»

Για τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών που δεν αποζημιώθηκαν κάνει λόγο ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει τα εξής: «Ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1997: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταθέτουν στη Βουλή τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος

552: Ο Βυζαντινός Στρατός, υπό τον στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί έτσι το όραμα της αποκαταστάσεως

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1941: Οι γερμανοί κατακτητές καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του

713: Τυφλώνεται ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Φιλιππικός, καθαιρείται και εξορίζεται στη Θράκη από συνωμότες του στρατού του Οψικίου. Τον διαδέχεται ο Αναστάσιος Β’, ο οποίος αρχίζει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »