prooptiki@msn.com

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: Διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου

Τιμώντας τη μνήμη του Ηλία Νικολακόπουλου (1947-2022) ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας πραγματοποιεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:30 διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στο πολυσχιδές έργο του εκλιπόντος.

Ομιλητές θα είναι ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, με θέμα ομιλίας «Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ως πολιτικός ιστορικός: από την καχεκτική δημοκρατία στη βιογραφία του Ηλία Ηλιού, ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, με θέμα ομιλίας «Ο Ηλίας Νικολακόπουλος από την χώρα των αριθμών στην επικράτεια της Ιστορίας» και η κα Ιωάννα Παπαθανασίου, Ιστορικός, Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα ομιλίας «Η ανάδειξη της Ιστορίας της Αριστεράς από τον Ηλία Νικολακόπουλο». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω Webex. Δεν απαιτείται προεγγραφή.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Ηλία Νικολακόπουλου

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λοζάνη.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία των Πιθανοτήτων στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων και το 1984 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1984 υποστήριξε στο ΑΠΘ (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964».

Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.

Από το 1975 έως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας.

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών.

Αρθρογραφούσε τακτικά σε ημερήσιες εφημερίδες («Τα Νέα» κ.λπ.) και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο».

Επίσης, υπήρξε Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).
Έφυγε από τη ζωή το 2022, ενώ κολυμπούσε στη Σύρο.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ημερίδα με θέμα «Καλύτερη υγεία στην 3η και 4η ηλικία για την πρόληψη της αναπηρίας» από το Δήμο Επιδαύρου

Στο πλαίσιο της “Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ” ο Δήμος Επιδαύρου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: “Καλύτερη υγεία στην 3η και 4η ηλικία για την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γιατί η Αγία Βαρβάρα τιμάται ιδιαίτερα στο Ναύπλιο-Το Θαύμα και η εικόνα του ζωγράφου Α. Μπαρού-Του Γιάννη Μακρή

Όλως ιδιαίτερα τιμάται η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη του Ναυπλίου, εκεί που το 1831 δολοφονήθηκε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους-Μυκηνών

Το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους Μυκηνών, εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου Δημητρίου Κώνστα, συνταξιούχου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συναντήσεις Γ. Ανδριανού στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Συναντήσεις Γιάννη Ανδριανού στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Α. Πουλάς για τα επεισόδια στο Νοσοκομείο Ναυπλίου: «Να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών της Αργολίδας»

Ο βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τα επεισόδια με πυροβολισμούς από Ρομά στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Ναυπλίου: «Τα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »