prooptiki@msn.com

Σύγκρουση τρένων: Σενάρια για αναβολή των εκλογών -Οι λόγοι & οι ημερομηνίες

Σενάρια για αναβολή των εκλογών κυκλοφορούν από το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στα υπουργικά, βουλευτικά και τα γραφεία των δημοσιογράφων, μετά την ανείπωτη Τραγωδία στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να οδηγηθεί στο plan B που είχε εξαρχής στο μυαλό του (σ.σ. δηλαδή εκλογές Μάιο και Ιούνιο) ή ακόμη και στο plan C (εκλογές Ιούλιο και Αύγουστο -Σεπτέμβριο), καθώς:

-Πρώτον, οι εκλογές της 9η Απριλίου θα συμπέσουν με τα 40ημερο μνημόσυνο των νεκρών από την Τραγωδία στα Τέμπη. Όπως έλεγε στην aftodioikisi.gr στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, “δεν είναι δυνατόν να πας σε κάλπες όταν την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα σε εκκλησίες και νεκροταφεία θα πραγματοποιούνται παρουσία εκατοντάδων ή χιλιάδων πολιτών τα μνημόσυνα των δεκάδων θυμάτων της εθνικής τραγωδίας”.

-Δεύτερον, καθώς η Βουλή, που ανέβαλε τις εργασίες της έως και την Παρασκευή, που έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, νομοσχέδια που η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικά όπως αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, του υπουργείου Παιδείας για το μπούλινγκ στα σχολεία που βρίσκονται υπό επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ΡΑΕ που έχει κατατεθεί, του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις και ένα ερανιστικό, πιθανότατα του υπουργείου Οικονομικών με πλήθος διατάξεων για παρατάσεις και προεκλογικά “ρουσφέτια” , δεν θα προλάβουν να ψηφιστούν.

-Τρίτον και κυριότερο για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ειδικά μετά τις καταγγελίες των εργαζόμενων, το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί, το οποίο, όπως έλεγε κυβερνητικός βουλευτής στην aftodioikisi.gr, «μπορεί κατ’ αναλογία να συγκριθεί με αυτό του Ερντογάν με τους σεισμούς στην Τουρκία και του Τσίπρα με το Μάτι».

Οι νέες ημερομηνίες

Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, καθώς μετά την 9η Απριλίου ακολουθούν τρεις μάλλον «απαγορευτικές Κυριακές» (Πάσχα -16/4, Κυριακή του Θωμά 23/4 και Πρωτομαγιά -30/4) οι νέες ημερομηνίες για τις εκλογές θα μπορούσαν να είναι είτε η 7η Μαΐου, που όμως οδηγεί τις επαναληπτικές (οριακά) πάνω στις Πανελλαδικές (2 έως 16 Ιουνίου) είτε (το πιθανότερο) η 14η Μαΐου, που ήταν έτσι κι αλλιώς το plan B του κ. Μητσοτάκη, με τις δεύτερες να διεξάγονται στις 18 /6.

Το άλλο σενάριο είναι, το εξαρχής πρωθυπουργικό plan C, η διεξαγωγή των εκλογών στην λήξη της τετραετίας, δηλαδή την Κυριακή 9 Ιουλίου με τις δεύτερες κάλπες να στήνονται λόγω Δεκαπεντάυγουστου είτε στις 27/8 είτε στις 3/9.

Η άποψη για την 9η Απριλίου…

Ωστόσο, άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν κανονικά, όπως επρόκειτο να ανακοινωθεί, στις 9 Απριλίου, καθώς, όπως τονίζουν:

-Πρώτον, προλαβαίνουν να ψηφιστούν τα εκκρεμή νομοσχέδια, με την σύντμηση της προεκλογικής περιόδου στις τρεις εβδομάδες, άρα οι εκλογές να προκηρυχθούν έως και τις 17/4.

-Δεύτερον, η κυβέρνηση με την αναβολή των εκλογών στην ουσία αφενός καταδεικνύει ότι εκείνη είναι η υπεύθυνη για την τραγωδία και όχι ο σταθμάρχης που όλο το «σύστημα του Μαξίμου» κατονομάζει, και αφετέρου δείχνει ηττοπάθεια και φόβο.

…και οι δημοσκοπήσεις

Πάντως, το αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει αναβολή ή όχι των εκλογών θα εξαρτηθεί, αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από τις δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών -εβδομάδων. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, οι εκλογές θα αναβληθούν, ενώ αν περάσει στην κοινή γνώμη ότι “φταίει ο σταθμάρχης ή κάποιος άλλος και όχι η κυβέρνηση”, θα πάμε για την 9η Απριλίου.

Όχι τίποτε άλλο, γιατί, καθώς λέει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην aftodioikisi.gr, με δεδομένο ότι η τραγωδία στα Τέμπη έγινε ενώ ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει σήμερα επίσκεψη στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, “αν καθυστερήσουν οι εκλογές, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να μας συμβεί….”

Πηγή: aftodioikisi.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών για τον θάνατο του Θάνου Κοτίτσα

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια του συναδέλφου Εφέδρου Αξιωματικού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΤΙΤΣΑ. Ο εκλιπών υπήρξε επί πολλά έτη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίσκεψη Ανδριανού με τον Γ. Γ. Υπ. Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1822: Οι Τούρκοι σφάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη

598: Οι Άβαροι λύνουν την πολιορκία της βυζαντινής πόλης Τόμις. Ο ηγέτης τους, Βαϊανός Α’, υποχωρεί βόρεια του ποταμού Δούναβη καθώς οι αβαροσλαβικές ορδές αποδεκατίζονταν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »