prooptiki@msn.com

Συνέντευξη του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εντολή 4ης θητείας: Ο Δημήτρης Καμπόσος την ζητά. Η πλειοψηφία των Αργείων λέει ΝΑΙ

Ο Δημήτρης Καμπόσος δεν κουράζεται να απαριθμεί τα έργα που κατασκεύασε στις τρεις συνεχόμενες θητείες που οι Αργείοι του ανέθεσαν (από την πρώτη Κυριακή) να διοικεί τον Δήμο Άργους Μυκηνών. Ούτε τα έργα που έχει προγραμματίσει και ήδη εκτελεί. Εκεί όμως που είναι κυριολεκτικά ασυγκράτητος είναι να μιλά για τα όνειρά που έχει για τα επόμενα 5 χρόνια. Τα χρόνια της τέταρτης θητείας του που, όπως λέει, θα είναι και η τελευταία στον Δήμο (Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα την κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία από τη πρώτη Κυριακή).

Ούτε το μνημόνιο, ούτε η πανδημία, ούτε τα χρέη που βρήκε, ούτε η λυσσώδης αντίσταση του παλιού που δεν εννοούσε να καταλάβει πως ήρθε η ώρα του εκσυγχρονισμού, ούτε η φυγή εγκεφάλων που συνάντησε, ούτε το τέλος της εποχής του πλούτου από την εμπορική φυσιογνωμία της πόλης και το κλείσιμο δεκάδων βιοτεχνιών τον έκαμψαν. Έδωσε μάχες με τα προβλήματα, νίκησε στις περισσότερες περιπτώσεις και πρόσφερε τα έπαθλα στους συνδημότες του βάζοντας για τον εαυτό του νέους υψηλότερους στόχους. Αναπτυξιακούς αυτή τη φορά.

Του κάναμε πολλές ερωτήσεις και απάντησε με πυκνότητα και λιτότητα που δείχνει άνθρωπο που γνωρίζει.

Μας μιλάτε και καμαρώνετε πως είστε ο Αρχαιότερος Δήμος της Ευρώπης. Τι κάνατε για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό;

Δύο Ανώτατες Σχολές Πανεπιστημιακής κατάταξης. Μια υπερσύγχρονη Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού. Ανάπλαση του Κέντρου και μετατροπή του σε (βραβευμένο) κέντρο σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης. Ένα Κλειστό Κολυμβητήριο και, τώρα, ένα κλειστό Γυμναστήριο. Όνειρα γενεών που οι προηγούμενοι δεν είχαν καταφέρει. Οι υποδομές έφεραν και το αποτέλεσμα. Ο Διομήδης Πρωταθλητής Ευρώπης στο Χάντμπωλ. Οι αθλήτριές μας καλούνται στις Εθνικές Ομάδες. Οι ακαδημίες σε όλα αθλήματα ανθίζουν. Ξεπέρασαν τις 2.500 οι εκδηλώσεις Πολιτιστικού χαρακτήρα κατά την τελευταία τετραετία. Είναι μερικά μόνον από όσα κατάφεραν οι Δημότες μας. Ελάχιστα μπροστά στα όσα θα δημιουργήσει η Κοινωνία μας βρίσκοντας τον βηματισμό της, κατά την επόμενη 5ετία. Και όλα αυτά χωρίς να αναφέρω την ΚΕΔΑΜ, το Ωδείο, την Χορωδία και άλλα Νομικά Πρόσωπα που ξεχωρίζουν.

Η Πρόνοια και η Κοινωνική Πολιτική είχαν θέση στο πρόγραμμα της ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ;

Είναι οι Τομείς που δεν τους προβάλουμε στο φώς της δημοσιότητας. Δουλεύουμε ΟΛΟΙ, Δημοτικοί παράγοντες και δεκάδες Εθελοντών κάτω από τα ραντάρ των ΜΜΕ. Γίνεται καθημερινή παρασκευή και διανομή εκατοντάδων γευμάτων σε δοκιμαζόμενους Δημότες. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε Κοινωνικές Δομές (Φαρμακείο, Παντοπωλείο, Φροντιστήριο, Γυμναστήριο κ.α.) που στήριξαν και στηρίζουν την Κοινωνική Συνοχή, από την εποχή του Μνημονίου έως την Πανδημία. Ακόμα και τώρα στον καιρό της ακρίβειας.

Οι Δημοσκοπήσεις, σας δείχνουν πρώτο απ’ όλους με διπλάσιο ποσοστό προτίμησης από τον δεύτερο, στις ηλικίες 17 έως 35 ετών. Πως το καταφέρατε;

Εργαζόμαστε για το αύριο. Γι’ αυτό και πρώτη μας μέριμνα είναι οι νέοι. Από τις σχολικές υποδομές (υπερσύγχρονα πολυκεντρικά σχολεία σε Ίναχο και Κουτσοπόδι), μέχρι τις δωρεάν 5θήμερες εκδρομές και τα πρωινά για όλους. Η φροντίδα για τις μαθητικές ηλικίες είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι Σπουδαστές και να καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα για την επιστροφή και απορρόφηση σε σωστά αμειβόμενες εργασίες. Συγχρόνως προωθήσαμε την δημιουργία Προτύπων Σχολών και φροντίζουμε για την ασφάλεια εγκαταστάσεων (ειδικά περίπολα) και μαθητών (ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής και ατυχημάτων). Τους δείχνουμε τα πρότυπα και τις αξίες σπουδαίων προγόνων τους (Ηρακλής, Μέγας Αλέξανδρος, Γλύπτες και Στρατηγοί της Αρχαιότητας και των νεώτερων χρόνων), τους θυμίζουμε πως κάτω από την πόλη που ζούμε υπάρχουν 6 ακόμη πόλεις η μια πάνω στην άλλη. Φτιάχνουμε Νέους υπερήφανους να λένε πως είναι από το Δήμο Άργους Μυκηνών.

Δεν εξαντλήθηκε το απόθεμα ιδεών και κουράγιου, στα 11 αυτά χρόνια;

Αντιθέτως, αυξήθηκε! Ήταν χρόνια όπου προείχε ο αγώνας να κρατηθούμε σαν Δήμος και σαν Κοινωνία ζωντανοί. Το καταφέραμε. Πετύχαμε όμως και άλλα πολλά. Επαναφέραμε την ιστορική μνήμη και υπερηφάνεια των Δαναών. Ξεχρεώσαμε το Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα και ελευθερώσαμε δυνάμεις και πόρους για το επόμενο βήμα, την Ανάπτυξη. Τώρα, θα ανοίξουμε το σημειωματάριο με τις νέες ιδέες. Ιδέες που μου τις δίνουν οι νέοι μας υπό μορφή προβληματισμού.

Τώρα, το Πάρκο Πόλης σε έκταση μεγαλύτερη των 40 στρεμμάτων και η ανοικοδόμηση που θα ξεκινήσει στο Νότιο τμήμα της πόλης που εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως, θα εκτινάξουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν φήμη και νέα ενδιαφέροντα. Το Θέατρο των 2.500 θέσεων και η Πίστα Παρκούρ, θα γίνουν πόλοι έλξης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που ολοκληρώνεται και ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, σε συνδυασμό με το Μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο και το Επιγραφικό που τώρα στήνεται θα κάνουν το Άργος τόπο ενδιαφέροντος και πάλι. Συγχρόνως θα μου δώσουν το δικαίωμα να διεκδικήσω πόρους και επισκέπτες από τα έσοδα των Μυκηνών που πηγαίνουν όλα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, η κατασκευή του νέου Δημαρχείου (έχει ήδη αρχίσει) και η συγκέντρωση των υπηρεσιών θα μας επιτρέψει να ικανοποιούμε τους Δημότες χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Η νέα, μεγαλύτερη αίθουσα Πολιτισμού και Λυρικής Σκηνής, με χρήματα του σπουδαίου Δωρητή μας Κολιαλέξη, ξεκινά να κατασκευαστεί.

Όμως, το μεγάλο όνειρο είναι η δημιουργία και λειτουργία Ενεργειακής Κοινότητας. Την έχουμε προετοιμάσει με σοβαρότητα και προσοχή. Δημιουργούμε συμμαχίες για να υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική πρόνοια. Θα το πετύχουμε. Οι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες συμφωνούν. Ο Δήμος Άργους Μυκηνών θα γίνει παραγωγός Πράσινης Ενέργειας. Αυτό σημαίνει μείωση των Δημοτικών Τελών και των χρεώσεων του νερού και της αποχέτευσης. Επιτέλους οι Δημότες μας θα νιώσουν την ελάφρυνση που τους αξίζει.

Προετοιμάζουμε ακόμα την μείωση της τιμής του νερού άρδευσης και την βελτίωση της ποιότητάς του. Αυτό θα είναι ευλογία για τους Αγρότες του Δήμου. Η Ενεργειακή Κοινότητα σε συνδυασμό με την διαχείριση μέρους του υδάτινου πλούτου του Αναβάλου θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε την Πορεία του Δήμου.

Και σταματώ εδώ λέγοντας πως το τέλος της νέας 5ετίας θα βρει τον Δήμο Άργους Μυκηνών να έχει βελτιώσει την Τουριστική του φυσιογνωμία, τις τουριστικές του υποδομές και τα έσοδά του από τον Τουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη κινούμεθα. Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ είναι η νέα πραγματικότητα προς την Ανάπτυξη του Δήμου και των Δημοτών μας.

Συνέντευξη Δημήτρη Καμπόσου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τον Νικηφόρο Λυκίδη
nikiforoslykidis@gmail.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου

Γίνεται γνωστό ότι,στις 12 Ιουλίου 2024,εορτή του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου στην Ευαγγελίστρια Ναυπλίου. Την παραμονή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη για Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1827: Υπογράφεται η «Συνθήκη του Λονδίνου» με την οποία αναγνωρίζεται η αυτονομία της Ελλάδος

371 π.Χ: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Σημαντική συμβολή στη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »