prooptiki@msn.com

Συνάντηση των Φίλων των ΓΑΚ με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ναυπλιέων.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου, μετά από απόφαση του Δ.Σ., συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Δ. Ορφανό και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Καράπαυλοτου Δήμου Ναυπλιέων.
Α. ΑΡΧΕΙΑ
Ως βασικό θέμα ήταν η ενημέρωσή τους σχετικά με την υποχρέωση του Δήμου για τη σωστή φύλαξη των αρχείων των πρώην Κοινοτήτων μετά από τους νόμους «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη».
Στον Δήμο Ναυπλιέων υπάρχουν είκοσι (20) αρχειακές μονάδες. Άλλες από αυτές έχουν εντοπιστεί και φωτογραφηθεί από την Υπηρεσία των ΓΑΚ Αργολίδας και άλλες από το Σωματείο των Φίλων των ΓΑΚ Αργολίδας.
Προτείναμε να αποσταλεί από τον Δήμο έγγραφο προς τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, με το οποίο να τους ζητείται να ενημερώσουν:
α. Πού στεγάζεται το αρχείο.
β. Ποια η κατάστασή του.
γ. Ποιο το περιεχόμενο του αρχείου σε βιβλία, φακέλους, σφραγίδες, κάδρα, βιβλία βιβλιοθήκης, άλλα αντικείμενα.
δ. Ποια χρονική περίοδο περίπου καλύπτει το αρχείο (χρονολογίες από… μέχρι ..).
Επίσης, προτείναμε να δημιουργηθεί φορέας στον Δήμο υπεύθυνος για τα αρχεία και να οριστεί υπάλληλος-σύνδεσμος μεταξύ του Δήμου και της υπηρεσίας των ΓΑΚ Αργολίδας, ώστε να υπάρχει επικοινωνία και αλληλοενημέρωση, καθώς και δυνατότητα παροχής τεχνογνωσίας από την υπηρεσία των ΓΑΚ Αργολίδας προς τον Δήμο σχετικά με τη διαχείριση των αρχείων.
Β. ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Σε επικοινωνία με τον κο Γιάννη Φωτόπουλο πληροφορηθήκαμε ότι είναι πρόθυμος να δωρίσει στον Δήμο τη συλλογή του, που αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικούς πίνακες του Ναυπλίου, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου εκθεσιακού συνόλου.
Η συλλογή του κου Φωτόπουλου μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της δημιουργίας ενός μουσείου της πόλης του Ναυπλίου. Η συλλογή είναι δυνατό να εμπλουτιστεί με εκθέματα από το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου και τεκμήρια από το Δημοτικό Αρχείο (1828-1970), που φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Αργολίδας, και αποτελούν με εκείνο της Ερμούπολης της Σύρου τα σημαντικότερα Δημοτικά Αρχεία της χώρας.

Γ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Το σωματείο μας έχει καταθέσει πρόταση στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχετικά με την πλατεία Πολιτικού Νοσοκομείου. Έχουμε προτείνει, από τον Οκτώβριο του 2022, « η Πλατεία Νοσοκομείου, που βρίσκεται στον Ψαρομαχαλά, να ονομαστεί “Πλατεία Νοσοκομείου – Ιατρού Πέτρου Στεφανίτση”, καθώς και να κατασκευαστεί στήλη, όπου να ενσωματωθεί η αναμνηστική πλάκα του επιστήλου της πύλης του νοσοκομείου, σε αντίγραφο, συνοδευόμενη από επιγραφή που να ενημερώνει ότι σ’ αυτόν τον τόπο υπήρχε κάποτε το Πολιτικό και μετέπειτα Δημοτικό Νοσοκομείο Ναυπλίου.».
Δυστυχώς, δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Είμαστε βέβαιοι ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή θα δείξει υπευθυνότητα και ευαισθησία, προκειμένου αφενός να σωθεί ο αρχειακός πλούτος των πρώην Κοινοτήτων και της πόλης του Ναυπλίου και αφετέρου να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της πόλης.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γαβρήλος: «Να αλλάξει άμεσα πολιτικές για την Υγεία η Κυβέρνηση και να σταματήσει να εξυπηρετεί τους ισχυρούς φίλους της» (βίντεο)

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νέου Νσχ του Υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γαβρήλος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέος δικαστικός χάρτης: Αναλυτικά όλες οι έδρες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων

ΠΕ Αργολίδας: Διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εθιμοτυπική συνάντηση Ορφανού με τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Από το Δήμο Ναυπλιέων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Ορφανό επισκέφθηκε σήμερα (11-4-2024) το πρωί, στο Δημαρχείο, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »