prooptiki@msn.com

Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων με τον Υπουργό Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, την Παρασκευή 20/10/2023- ώρα 12.00 στο γραφείο του Υπουργού στο Υπουργείο.

Στο κλιμάκιο της ΠΟΠΣ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσής μας Ηλία Ηλιόπουλο, συμμετείχαν οι συνάδελφοι: ο Γενικός Γραμματέας Ερμόλαος Λινάρδος, η Αν. Γενική Γραμματέας Ακζώτη Σουλτάνα, ο Ταμίας Ιωάννης Νάκης, ο Αν. Ταμίας Νικόλαος Καρδαράκος. Από την πλευρά του Υπουργείου, εκτός από τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά κ. Π.Τσακλόγλου και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ, αφού κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με τα βασικότερα των αιτημάτων μας, στη συνέχεια ανέπτυξε αναλυτικά όλα τα αιτήματα, ζητώντας από τον Υπουργό να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καθένα από αυτά.
Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός ξεκαθάρισαν ότι στα θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά – Ακρίβεια- Προσωπική διαφορά- αναδρομικά 11μήνου- δεν μπορούν να αναλάβουν διαφορετική απόφαση από αυτή που ήδη έχει δρομολογηθεί. Δηλαδή, στο θέμα του τιμαρίθμου θα γίνει παροχή για τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ ή καθόλου, της τάξεως του 3-3,5%. Οι υπόλοιποι που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα λάβουν έκτακτο επίδομα εφάπαξ ως εξής:

Συντάξεις έως 700 ευρώ, επίδομα 200 ευρώ
Συντάξεις έως 1100 ευρώ επίδομα 150 ευρώ
Συντάξεις έως 1600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ
Οι άνω των 1600 ευρώ δεν θα πάρουν καμία παροχή.

Όσοι έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα λάβουν την αύξηση των 3-3,5% για να τους μειωθεί ανάλογα η προσωπική διαφορά και να αυξηθεί επίσης ανάλογα η ανταποδοτική σύνταξή τους.
Η προσωπική διαφορά παραμένει στο καθεστώς που υπάρχει και θα μειώνεται σταδιακά με τις όποιες αυξήσεις θα αποδίδονται.
Για τα εκκρεμή αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016 παραμένει μέχρι στιγμής η απόφαση να δοθούν σε αυτούς που έχουν προσφύγει, μόλις πραγματοποιηθούν οι δίκες και έχουν θετικό αποτέλεσμα. Για τους υπόλοιπους- που δεν έχουν προσφύγει- δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Για τα υπόλοιπα θέματα, όπως αναφέρονται και στο υπόμνημα που σας κοινοποιούμε, απάντηση θετική έχουμε μόνο σε τρία:
1. Εξετάζει ο Υπουργός την απόδοση των παρακρατηθέντων με την ΕΑΣ το 2017 και το 2018. Φαίνεται όμως ότι δεν πρόκειται να την εντάξει στο Μίνι Ασφαλιστικό που ήδη είναι στη διαβούλευση.
2. Το θέμα των προβλημάτων των συντάξεων χηρείας αποδέχτηκε να το εξετάσει – τουλάχιστον- θετικά (ενοποίηση παλαιών και νέων συντάξεων, 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ).
3. Το θέμα της εκπροσώπησης της ΠΟΠΣ- του Δημοσίου γενικά- στον e-ΕΦΚΑ, ως μέλος τακτικό στο Δ.Σ. δεσμεύτηκε ότι το συντομότερο θα το λύσει, αφού αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος.

Πέραν των 3 θεμάτων που μάλλον έχουν θετική αποδοχή, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα του ΜΤΠΥ.
Στη συνάντηση που τουλάχιστον πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα , εκτός από τον Πρόεδρο που ανέπτυξε τα θέματα, είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, όπως και το έκαναν.
Γενικά η συνάντηση δεν απέφερε τα αποτελέσματα που εμείς επιδιώξαμε, γιατί σχεδόν όλα τα κορυφαία μας θέματα παρέμειναν παγωμένα.
Πέραν τούτου όμως εκτιμούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα που κυρίως άνοιξε τον διάλογο με το Υπουργείο Εργασίας, που μέχρι τώρα η ΠΟΠΣ δεν το είχε και βεβαίως έγινε ένα πρώτο βήμα, με την αποδοχή έστω των τριών θεμάτων που αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία ότι θα τα αντιμετωπίσει θετικά.

Προφανώς τα θέματά μας συνδέονται και με τη στάση που θα κρατήσει ο Υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε στο επόμενο διάστημα.
Ακόμη υπάρχουν τα θέματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επίσης στο επόμενο διάστημα θα τα καταθέσουμε στο Υπουργείο Υγείας και ήδη περιμένουμε τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.
Είναι φανερό πλέον ότι η Ομοσπονδία μας και αυτόνομα, εκτός από τις συναντήσεις που ετοιμάζονται με τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, θα συνεχίσει να συναντιέται με τους αρμόδιους Υπουργούς που χειρίζονται τα θέματά μας.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της ΠΟΠΣ

Ακολουθεί το υπόμνημα θεμάτων- Αιτημάτων προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Δ/κο Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων –ΠΟΠΣ- έχει την τιμή να Σας υποβάλει υπόμνημα με μερικά από τα βασικά θέματα-προβλήματα που εντονότατα- αρκετά από αυτά- απασχολούν τους συναδέλφους μας συνταξιούχους και απαιτούν άμεσες απαντήσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυσή τους, γιατί είναι αδιανόητο να τα ανεχθούμε και κυρίως να τα αντέξουμε, αφού όσο παραμένουν, τόσο αποδυναμώνεται η επιβίωσή μας.
Βεβαίως, όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε κ. Υπουργέ, τη βασική αρμοδιότητα, για να μην πούμε την αποκλειστική, την έχει η Κυβέρνηση και ειδικά εσείς που είστε και ο αρμόδιος για τα θέματά μας Υπουργός.

ΘΕΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1.Ακρίβεια
Η συνεχής αύξηση βασικών προϊόντων, απαραίτητων για την επιβίωσή μας, αλλά και των καυσίμων έχει δημιουργήσει αξεπέραστο πρόβλημα στην αγοραστική ικανότητα στις συντάξεις μας. Η οικονομική μας αποδυνάμωση είναι ταυτόσημη με τη μνημονιακή περίοδο όταν τότε διαγράφονταν εκατοντάδες ευρώ από τη σύνταξη. Οι εναπομείνασες –πενιχρές ακόμη, παρά τις αυξήσεις- συντάξεις μας, καταβροχθίζονται από τις τιμές των ειδών κατανάλωσης. Σας ζητούμε να πάρετε άμεσα μέτρα προστασίας των συντάξεών μας από τη συνεχόμενη οικονομική τους υποβάθμιση λόγω της ακρίβειας. Είναι άμεση η ανάγκη απόδοσης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, χωρίς να γίνει συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου ο τιμάριθμος αποδίδεται για να προστατεύσει τις υπάρχουσες συντάξεις και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αύξηση.

2.Προσωπική διαφορά
Η προσβλητική, άδικη, απαράδεκτη και απάνθρωπη εφεύρεση του κ. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) της προσωπικής διαφοράς ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ και φροντίζει προκλητικά να φτωχαίνει όλο και περισσότερο εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Δεν είναι δυνατόν μετά από 13 χρόνια- δεν ξέρουμε και πόσα άλλα θα ακολουθήσουν- να παραμένουν παγωμένες οι συντάξεις και ακόμη περισσότερο για εκατοντάδες χιλιάδες θα συνεχιστεί το ίδιο εγκληματικό καθεστώς εφόσον παραμένει ίδια και αμετάβλητη η ρύθμιση του μεσαιωνικής αντίληψης νόμου 4387/2016 .

Άμεσα πρέπει να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στην κύρια σύνταξή μας. Εξάλλου η ενσωμάτωση δεν επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό, αφού το ανάλογο ποσό αποδίδεται στους συνταξιούχους και, όπως έχετε διαβεβαιώσει, δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από κανένα συνταξιούχο. Άρα η απόφαση ενσωμάτωσης αποτελεί καθαρά λογιστική πράξη. Έτσι, θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και από το 2024 και μετά όλες οι συντάξεις θα προστατεύονται από τον τιμάριθμο και βεβαίως θα αρχίσουν να ενσωματώνουν την όποια αύξηση θα δίνεται. Όποια άλλη μεθόδευση όπως αυτή των επιδομάτων, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

3.ΕΑΣ
Χρειάζεται άμεσα να ξεκαθαριστούν:
α) Με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου 204 και 504 οι κρατήσεις ΕΑΣ για το 2017 και 2018 είναι παράνομες και πρέπει να επιστραφούν.
β) Οι κρατήσεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ είναι σε θολό τοπίο. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν οι λόγοι παρακράτησης, η διασφάλιση της όποιας παρακράτησης και το μέγεθος της παρακράτησης.

4.Συντάξεις χηρείας
– Άμεση ενοποίηση της ρύθμισης απονομής των συντάξεων με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους συνταξιούχους του πριν το 2016 και αυτούς του μετά του 2016 σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία (2019)
– Κατώτερη σύνταξη χηρείας στο ύψος της εκάστοτε εθνικής σύνταξης –σήμερα 413 ευρώ.

5.Αναδρομικά 2015- 2016
Η απόδοση των εν λόγω αναδρομικών που παράνομα έχουν παρακρατηθεί στο 11μηνο (2015-2016) και αφορούν τα Δώρα (Χριστουγέννων και Πάσχα) και το επίδομα αδείας, μαζί με τις παράνομες κρατήσεις από τις επικουρικές συντάξεις, να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.

6.Επαναθεσμοθέτηση της 13ης και 14ης σύνταξης
Η επαναφορά και η απονομή της 13ης σύνταξης -Δώρο των Χριστουγέννων καθώς και της 14ης -Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας- είναι σωστό και δίκαιο να νομοθετηθεί και να επανέλθει η απόδοσή τους και προφανώς να σταματήσει η όποια παροχή βοηθητικών επιδομάτων. Είναι κατανοητό ότι θα προκύψει κόστος στον προϋπολογισμό, αρκετά μεγάλο. Μπορεί όμως, έστω και σταδιακά, εντός της 4ετούς θητείας σας, ως κυβέρνηση, να το τακτοποιήσετε.

7.Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
Άμεσα η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ.

8.Διάφορα Θέματα άμεσης αντιμετώπισης:
-Άμεση διακοπή της παρακράτησης του 6% Υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις χηρείας.
-Το οικογενειακό επίδομα που παίρνουν οι εργαζόμενοι για τα ανήλικα και σπουδάζοντα τέκνα να δίνεται και στους συνταξιούχους που έχουν ανήλικα ή σπουδάζοντα τέκνα.
-Ενοποίηση συντάξεων χηρείας και να ισχύσει για όλους η ρύθμιση του 70%.
-Κατώτερη σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης.
-Υπουργική απόφαση Τσακλόγλου για την περικοπή της εθνικής σύνταξης από τις συντάξεις χηρείας, πρέπει να καταργηθεί.
-Να δοθεί η δυνατότητα ένταξης χρόνου υπηρεσίας που δεν είχε υπολογιστεί στις συντάξεις που απονεμήθηκαν με τις ρυθμίσεις:
2010: 25 και 50 με ανήλικα τέκνα
2011: 25 και 52 ‘’
2012: 25 και 55 ‘’
-Χρόνος εργασίας νεκρός για τις περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος επιλέγει να παίρνει και τη σύνταξη του αποθανόντος συζύγου (Π.Δ. 169/2007)
-Εκπρόσωπος των συνταξιούχων του Δημοσίου. Οι συνταξιούχοι- πολιτικοί και ένστολοι- ξεπερνούν τις 450.000. Δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ.

Κατόπιν αυτού ζητούμε τη διεύρυνση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να οριστεί ένα τακτικό μέλος από τα μεγάλη οργάνωση -ΠΟΠΣ- που εκπροσωπεί πάνω από 350.000.

Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Ηλιόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
Ερμόλαος Λινάρδος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Συνάντηση Επιμελητηρίου Αργολίδας και ΟΕΒΕ Άργους με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Άργους- Μυκηνών

Το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Άργους Μυκηνών κ. Μαλτέζο Ιωάννη όπως και πλήθος νεοεκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει ο Πρόεδρος κ. Δαμούλος Φώτιος στο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Γαβρήλος: «Τα προβλήματα της λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ είναι πολλά, με θύματα τους συνταξιούχους. Η νέα Διοίκηση οφείλει να απαντήσει αναλυτικά»

Μη ικανοποιητικές οι απαντήσεις που έδωσε ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, κ. Βαρβέρης, στις ερωτήσεις του Τομεάρχη Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργου Γαβρήλου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1605 παραγωγοί μελιού στην Πελοπόννησο- 198 στην Αργολίδα με εννέα συσκευαστήρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέροντα στοιχεία περιέχει η απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου για την μελισσοκομία . Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους-Μυκηνών

Το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους Μυκηνών, εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου Δημητρίου Κώνστα, συνταξιούχου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας-9η διάλεξη: «Γιάννης Τσαρούχης: Μοντερνισμός και Παράδοση»

Το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνεχίζουν τον κύκλο διαλέξεων ομιλιών στο πλαίσιο γνωριμίας με σπουδαίους ζωγράφους της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »