prooptiki@msn.com

Συνάντηση Ανδριανού με Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο για τις αποζημιώσεις από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός είχε την Τρίτη 28/2, συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για τα ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδος, μετά τις πληρωμές προκαταβολών για τις αποζημιώσεις του παγετού Ιανουαρίου 2022.

Ο κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έθεσα υπόψη του Προέδρου του ΕΛΓΑ το ζήτημα της χρονικής καθυστέρησης στην επεξεργασία των ενστάσεων που υπέβαλαν οι αγρότες μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ, και ζήτησα διευκρινίσεις ως προς την διαδικασία της εξόφλησης των αποζημιώσεων κατόπιν και της φημολογίας περί του κινδύνου επιστροφής χρημάτων στον Οργανισμό.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, με ενημέρωσε ότι το ποσοστό ζημίας στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, μετά τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 στην Αργολίδα, σύμφωνα με τις επισημάνσεις και τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωτεχνικών υπαλλήλων του ΕΛΓΑ προσδιορίστηκε μεσοσταθμικά στο ύψος του 65% της παραγωγής.

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα και με την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής του έτους 2021, με την οποία η απώλεια παραγωγής αποζημιώνεται με 0,22 € / κιλό για τα πορτοκάλια, προσδιορίστηκε η αποζημίωση 300 € / στρέμμα. Με βάση αυτή την εκτίμηση προσδιορίστηκαν οι εξατομικευμένες αποζημιώσεις, τις οποίες έλαβαν οι παραγωγοί.

Μετά από την ανακοίνωση των σχετικών πορισμάτων και με τις ενστάσεις, οι οποίες υπεβλήθησαν μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ χειρόγραφα και όχι μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Οργανισμού, δημιουργήθηκε η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην επεξεργασία τους, λόγου του τεράστιου όγκου τους.

Όπως με ενημέρωσε ο κ. Λυκουρέντζος, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ αναμένει εντός των προσεχών εβδομάδων την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των ενστάσεων και διαβεβαιώνει τους παραγωγούς ότι όλες οι ενστάσεις θα κριθούν με ακρίβεια και δικαιοσύνη, κανείς παραγωγός δεν θα ζημιωθεί και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστραφούν χρήματα στον ΕΛΓΑ. Στις ακραίες εκείνες περιπτώσεις, στις οποίες θα προκύψουν οι οποιεσδήποτε διαφορές, αυτές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα συμψηφιστούν με ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

Επίσης, ζήτησα από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επιστραφούν οι παρακρατήσεις αποζημιώσεων, οι οποίες έγιναν κατά την τελευταία πληρωμή του Δεκεμβρίου 2022 από τον ΕΛΓΑ, μέσω των αποζημιώσεων άλλων καλλιεργειών όπως τα πυρηνόκαρπα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι η περίπτωση αυτή εξετάζεται να διορθωθεί και να αποδοθεί στους δικαιούχους το σύνολο το αποζημιώσεων που δικαιούνται για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, διότι η πρακτική του συμψηφισμού μεταξύ διαφορετικών καλλιεργειών δεν είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας

193: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Πέρτιναξ, δολοφονείται από Πραιτωριανούς φρουρούς, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν σε δημοπρασία το θρόνο στον Δίδιο Ιουλιανό. 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα σπίτια που έμεναν οι Πακιστανοί τρομοκράτες σε Λακωνία και Ζάκυνθο (φωτό & βίντεο)

Στη Σκάλα Λακωνίας συνελήφθη ο δεύτερος Πακιστανός που ετοίμαζε την τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο της Αθήνας. Οι δύο συλληφθέντες ζούσαν παράνομα τα τελευταία πέντε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1896: Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στον μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου, Μουράτ Β’, καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1549: Ιδρύεται η πόλη Σαλβαδόρ, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας. 1632: Υπογράφεται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεκινούν έργα αναβάθμισης ποιότητας και εξοικονόμησης νερού, από την ΔΕΥΑΑΡΜ

Υπογράφηκαν σήμερα μεταξύ της Δ.Ε.Υ.ΑΡ.Μ. και των 2 αναδόχων οι συμβάσεις των δύο (2) υποέργων, 100% χρηματοδοτούμενων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »