Του Πέτρου Κωτσοβού του Σωτηρίου, υποψηφίου συμβούλου στην δημοτική κοινότητα Άργους με την «Αλλαγή Πορείας» του Δημήτρη Καμπόσου
Με τον όρο «δημοτικές κοινότητες» στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης προσδιορίζουμε σήμερα τους παλαιούς δήμους και κοινότητες, εδαφικά και πληθυσμιακά, προ της ισχύος του Π.Δ. 410/1995 και του νόμου 2539/1997 (Νόμος «Καποδίστριας»). Αποτελούν υποδιαίρεση της «δημοτικής ενότητας» σε κάθε Δήμο και ο πληθυσμός τους έχει υπολογιστεί βάσει της πρόσφατης απογραφής του 2021.
Τα αιρετά συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε με τον νόμο 3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή με τους νόμους 4804/2021 και 5043/2023 και θα ισχύσει για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
Τα συμβούλια διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους, ενώ διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων.
Τα συμβούλια αποτελούνται από:
α) τρία (3) µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,
β) πέντε (5) µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,
γ) έντεκα (11) µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και
δ) δεκαπέντε (15) µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.
Στις προβλεπόμενες από τον νόμο βασικές τους αρμοδιότητες – εκτός από υπηρεσιακά θέματα – θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει:
Α. Γνωμάτευση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τον ορισμό των υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου που υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσουν στην περιφέρειά του, την αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου που βρίσκονται στην Κοινότητα, την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής, την εκμίσθωση, χωρίς δημοπρασία, δημοτικών δασικών εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια της Κοινότητας, την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά, περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που βρίσκονται στα όρια της Κοινότητας.
Β. Προτάσεις στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις που επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και, γενικά, των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιφέρειά του και τους χώρους στάθμευσης οχημάτων.
Γ. Με αιτιολογημένη απόφασή του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ληφθεί από αυτό σχετική απόφαση, για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας».
Δ. Η αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρεάς, η οποία διατίθεται ρητά και αποκλειστικά για την Κοινότητα, γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Συμβουλίου.
Ε. Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Κοινότητας.
Στ. Εισηγείται στην Εκτελεστική Επιτροπή τις δράσεις και τα έργα τοπικού χαρακτήρα που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειάς του.
Συμπερασματικά το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας δεν ασκεί διεκπεραιωτική δημοτική λειτουργία αλλά αποτελεί θεσμό – εργαλείο άμεσης δημοκρατίας για τον κάθε μικρό και μεγάλο τόπο και μπορεί να προτάσσει τις δικές του επιλογές. Οφείλει να είναι ενεργό όργανο για το συμφέρον της πόλης και να αποτελείται από μέλη – ενεργούς δημότες με διάθεση για προσφορά και αγάπη στον τόπο τους.Oι ουσιαστικές αρμοδιότητες των Δημοτικών Κοινοτήτων αλλά και η δυνατότητα πρότασης και άμεσης παρέμβασης στην υλοποίηση δημοτικών αποφάσεων, με επιλογές από την βάση των δημοτών της, είναι μια πρόκληση για μένα να θέσω υποψηφιότητα ως σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας του Άργους.
Η πόλη του Άργους, όπου γεννήθηκα, εργάζομαι και διαμένω οικογενειακώς, χρειάζεται την υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές σε πρότυπα ή στερεότυπα αντιθέσεων ή αναβολών, αλλά με απόλυτη προτεραιότητα την κοινωνική σύνθεση. Εμείς οι νεότεροι λοιπόν που μπορούμε να δούμε και να προτείνουμε, να επιλέξουμε και να κρίνουμε και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας χωρίς παρωπίδες, οφείλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια.
Έχω τις απαιτούμενες επιστημονικές γνώσεις λόγω των σπουδών και του επαγγέλματός μου αλλά και την κοινωνική εμπειρία και προσαρμοστικότητα να βλέπω χωρίς απαισιόδοξη διάθεση το Άργος του μέλλοντος που θέλουμε. Αφουγκράζομαι καθημερινά την πόλη με την επαφή μου με τους δημότες και διαπιστώνω όσα έχουν γίνει στη σωστή κατεύθυνση, τις μεγάλες αλλαγές και τις προόδους της, αλλά έχω ιδέες και γι’ αυτά που θα την κάνουν ακόμα καλύτερη. Συμπορεύομαι με την Αλλαγή Πορείας του δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου, γιατί έχει αποδείξει με τις πολλές παρεμβάσεις και τα έργα του ότι οραματίζεται, εργάζεται σκληρά, συνεργάζεται και συνθέτει και τελικά υλοποιεί ακόμη και τα πιο δύσκολα που επιλέγει!
Ο Πέτρος Κωτσοβός του Σωτηρίου και της Παρθένας είναι 40 ετών, δικηγόρος παρ’ Εφέταις, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου από το έτος 2008. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Δικονομία (Αναγκαστική Εκτέλεση) από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ασχολείται με υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης, αστικού, εμπορικού δικαίου και κτηματολογίου. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Δέδε, Personal Banking Officer στην Τράπεζα Πειραιώς και έχουν ένα γιο, τον Σωτήρη.