Στη Βουλή το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9/12, στη Βουλή το νομοσχέδιο «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης των διατάξεων.

Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται για συζήτηση στη Βουλή, θεσπίζονται οι δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης και αφορούν συγκεκριμένα:

-Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
-Την Κοινωνική Αντιπαροχή που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.
-Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-Τη δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής κατοικίας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κυρίως για νέους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, την αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, την αύξηση της προσφοράς στη μισθωτική αγορά, την αύξηση της οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας.

Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:

α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.

β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.

δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).

ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.

ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μαλτέζος προς Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Κίου: “Συναισθανθείτε την υποχρέωση σας στην κοινωνία και τα παιδιά”

Τις ευθύνες του πλέον καλείται να αναλάβει το Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου της Νέας Κίου που μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά την μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο, προκειμένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο λόγος στους πολίτες της Ν. Κίου: Το κτήριο του Μορφωτικού Συλλόγου κρίθηκε το μόνο κατάλληλο για Α.Τ.

Σε συνέχεια επίσημου εγγράφου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου Άργους – Μυκηνών ότι, έπειτα από έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου σε κτήρια της Κοινότητας Νέας Κίου,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ημερίδα με θέμα «Προσυλλεκτική κηλίδωση των μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνης» στην ΠΕ Αργολίδας

Μία ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική ημερίδα με θέμα «Προσυλλεκτική κηλίδωση των μανταρινιών της ποικιλίας κλημεντίνης» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συγχαρητήρια Επιμελητηρίου Αργολίδας στη Σχολή Τουρισμού Άργους για τη διάκριση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό γαστρονομίας

Το Επιμελητήριο Αργολίδος εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια προς τη Σχολή Τουρισμού Άργους (ΣΑΕΚ Πελοποννήσου) και τον Διευθυντή της, κ. Καχριμάνη, για την εξαιρετική της παρουσία και τις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Το βίντεο από την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Ράπτη στον “ΠΑΛΑΜΗΔΗ”

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, οι Εκδόσεις Οδός Πανός και το Βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης παρουσίασαν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” τη Δευτέρα 28 Απριλίου, το βιβλίο της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »