prooptiki@msn.com

Σειρά επαφών εκπροσώπων της Ε.Ι.Ε.Τ. για τα θέματα του κλάδου

Σειρά επαφών είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Αντώνης Μουντάκης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Γιώργος Αργυρίου, ο Ταμίας κ. Άγγελος Βασίλαινας και ο Νομικός σύμβουλος κ. Φώτης Πανταζής με στελέχη της κυβέρνησης, εκπροσώπους κομμάτων και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τα θέματα που ετέθησαν, μεταξύ άλλων, ήταν:

Μονιμοποίηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων

Ζητήσαμε, για μια ακόμη φορά, την μονιμοποίηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο, καθώς οι συνεχείς παρατάσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων Τύπου.

Η Ε.Ι.Ε.Τ. έχει αναδείξει το θέμα από τον Ιούλιο του 2023, με διαδοχικές συναντήσεις, τόσο με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Μπρατάκο και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, όσο και με αποστολή σχετικού υπομνήματος προς τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το Δ.Σ. παρακολουθεί καθημερινά το θέμα, ζητώντας παράλληλα την άμεση επίλυση του, καθώς η προθεσμία των παρατάσεων που δόθηκαν το 2020 και το 2021, εκπνέει στις 31-12-2023.

Εσφαλμένη ερμηνεία Άρθρου 26 του Ν.5005/22 – Τιμολόγηση δημοσιεύσεων

Ζητήσαμε να ξεκαθαριστεί άμεσα η εσφαλμένη ερμηνεία του Άρθρου 26 του Ν. 5005/22 ως προς την τιμολόγηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων (Διακηρύξεων, Προκηρύξεων κ.α.)

Αρκετοί φορείς του Δημοσίου (Περιφέρειες, Δήμοι, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κ.α.), ερμηνεύοντας εσφαλμένα το εν λόγω άρθρο, καθώς μετά την ψήφιση του Νόμου αυτού η εξόφληση των τιμολογίων των δημοσιεύσεων γίνεται από την αναθέτουσα αρχή, ζητούν η τιμολόγηση να γίνεται «με τιμή δημοσίου» και όχι «με τιμή αναδόχου»!

Φυσικά, πρόκειται ξεκάθαρα για εσφαλμένη ερμηνεία, καθώς η διάταξη έχει τεθεί με στόχο την εξασφάλιση ρευστότητας για τις εφημερίδες που καταχωρούν υποχρεωτικές δημοσιεύσεις και όχι να τους αφαιρέσει ένα σταθερό επί δεκαετίες έσοδο.

Ψηφιακά εργαλεία – Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων του Κλάδου Έκδοσης Περιφερειακού Τύπου

Όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, με το νέο έτος θα μπει σε τροχιά εφαρμογής η στήριξη των επιχειρήσεων έκδοσης περιφερειακού τύπου, μέσω συστήματος επιταγών (voucher).

Πρόκειται για ένα αίτημα που είχε καταθέσει η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου στις αρχές του 2022 προς τον τότε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου, ενώ είχαμε καταθέσει σχετική αναλυτική πρόταση για τις επιλέξιμες δαπάνες και τα αντίστοιχα ποσά ενίσχυσης (Αρ. Πρωτοκόλλου 6048 Β/ 15-10-2022).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της έκδοσης περιφερειακού τύπου, μέσω συστήματος επιταγών (voucher), που διατίθενται στους δικαιούχους για την ψηφιακή τους αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, προκειμένου να ενισχυθεί η ψηφιακή τους ωριμότητα.

Επιλέξιμες προς ενίσχυση από το πρόγραμμα είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες, τα προϊόντα και ο εξοπλισμός, καθώς και οι συναφείς με αυτά συμπληρωματικές υπηρεσίες, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής, εμπορικής και διοικητικής λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αναβάθμιση του τρόπου επικοινωνίας, συνεργασίας και εισαγωγής νέων μορφών υβριδικής εργασίας, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, του λογισμικού, των ψηφιακών, σχεδιαστικών και άλλων προγραμμάτων, την ψηφιοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας και εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω της αξιοποίησης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ένταξη ιδιοκτητών εφημερίδων στις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ

Ζητήσαμε την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας που εξαιρεί όλους σχεδόν τους ιδιοκτήτες των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων από τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ, παρ’ ότι αυτοί καταβάλουν το 2%.

Η εξαίρεση αφορά τις εκδοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από πέντε (5) εργαζόμενους, δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας.

Σχετικό υπόμνημα επιδώσαμε σε συνεργάτη του Υπουργού Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ επίκειται νέα συνάντηση εκπροσώπων της Ε.Ι.Ε.Τ. με τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Τσακλόγου, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα.

*Τέλος, ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Μουντάκης και ο Νομικός σύμβουλος της Ένωσης κ. Πανταζής συναντήθηκαν με τον διευθυντή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) κ. Γιωργανδρέα Ζάννο, συζητώντας θέματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και την περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών.

Για τις εξελίξεις σε όλα τα παραπάνω θέματα θα παρέχουμε συνεχή ενημέρωση προς τα μέλη μας.

Για το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Τρείς συλλήψεις την Παρασκευή και αναζήτηση μητέρας για παραμέληση εποπτείας

Με τρείς συλλήψεις συνοδεύτηκε η δράση της Αστυνομίας στην Αργολίδα την Παρασκευή Το απόγευμα της Παρασκευής 1/12 συνελήφθη στο Ναύπλιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με 17 νέες συλλήψεις η επιχείρηση-σκούπα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν από την 16.11.2023 έως και χθες (29.11.2023), στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ημερίδα με θέμα «Καλύτερη υγεία στην 3η και 4η ηλικία για την πρόληψη της αναπηρίας» από το Δήμο Επιδαύρου

Στο πλαίσιο της “Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ” ο Δήμος Επιδαύρου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: “Καλύτερη υγεία στην 3η και 4η ηλικία για την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος. Το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συναντήσεις Γ. Ανδριανού στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Συναντήσεις Γιάννη Ανδριανού στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1942: Παραιτείται η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου και αναλαμβάνει ο Λογοθετόπουλος που ευχαριστεί τις Αρχές κατοχής

1697: Εγκαινιάζεται στο Λονδίνο ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, ο οποίος δεσπόζει ακόμη και σήμερα. 1804: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας της Γαλλίας από

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »