prooptiki@msn.com

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ « ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Πρόταση απόφασης για το θέμα «οι εξελίξεις για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας» κατατέθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους Θανάση Πετράκο και Δημοσθένη Δρούγκα στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα :
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:
1.Εκφράζει την ικανοποίηση του για την υπ’ αριθμό 1149/2022απόφαση ΣτΕ υπέρ του προσφεύγοντα «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η απόφαση αυτή ακυρώνει την Υ.Α. 331/20735(Ευάγγελου Αποστόλου) και υπερθεματίζει την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης της ευρωπαϊκής νομολογίας υπέρ της προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων και πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και της προστασίας ομάδων παραγωγών παραδοσιακών ευρωπαϊκών τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας.

2. Επικυρώνει την απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δεκεμβρίου 2020, όπου μεταξύ άλλων ζητούσε «να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)».

3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχοντας αποκλειστικό στόχο την ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΉ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ , την ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΙΑΣ ΠΟΠ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ και έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των στρεβλώσεων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν γύρω από το ιστορικό μας προϊόν Ελιά Καλαμάτας
Απαιτεί :

α) Την εφαρμογή της απόφασης ΣτΕ. και ακύρωση άμεσα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Υ.Α. Αποστόλουώστε να αποκατασταθεί η
νομιμότητα και να στηριχτούν οι ελληνικές εξαγωγές.

β) Την σύνταξη ταχύτατα μελέτης τεκμηρίωσης και την άμεση υποβολή αιτήματος επέκτασης της γεωγραφικής και ποσοτικής βάσης του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία – Λακωνία – Αρκαδία και Νότια Ηλεία ).

γ) Την υποστήριξη κάθε ενέργειας που αποσκοπεί στην δικαιωματική αφαίρεση του προστατευόμενου όρου γεωγραφικής ένδειξης «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών FRUMATIS, ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ. Στόχος αποτελεί η ανάσχεση της σύγχυσης που προκάλεσαν όργανα του ΥΠΑΑΤ στη αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία, και το πρόγραμμα OLIVE YOU της ΠΕΜΕΤΕ, σε διεθνείς αγοραστές και καταναλωτές. Η υφιστάμενη σύγχυση ευνοεί την διάθεση «KALAMÁTA OLIVES» από κάθε ελαιοπαραγωγική χώρα του κόσμου σε βάρος των ελληνικών μας προϊόντων, παραπλανώντας αγοραστές και καταναλωτές διεθνώς, εφόσον προβάλλεται το τοπωνύμιο της ιστορικής πόλης «Kalamata» ως ένα ακόμα συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας Kalamon.

δ) Τον εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των προδιαγραφών «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ σε συμφωνία με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικές συνήθεις, στοιχεία που δημιουργούν νέο καθεστώς «παράδοσης». Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εξαγωγών αμιγώς ελληνικών ελιών Καλαμών προστατευόμενης ονομασίας, στην ικανοποιητική και δίκαιη αμοιβή των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητώνκαι στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας οικονομίας.
ε) Το ΥΠΑΑΤ να προσδιορίσει διεργασίες και χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα ενημερωθούν αρμοδίως οι Ευρωπαϊκές Αρχές για την αυστηρή προστασία του προστατευόμενου όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για επιτραπέζιες ελιές Καλαμών, όπως ακριβώς ισχύει και για το ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, και «ΟΥΖΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ΠΓΕ. Στόχος αποτελεί η αποφυγή εμπορικών προβλημάτων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και η ομαλή μετάβαση από την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση σε καθεστώς ευρωπαϊκής προστασίας προς την «Ελιά Καλαμάτας» γνωστή παγκοσμίως ως «KalamataOlive».

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γκιόλας: «Διάγγελμα υπεκφυγής ή προκήρυξη εκλογών από τον Κ. Μητσοτάκη μετά το σκάνδαλο παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη;»

Ερωτήματα θέτει ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, αναφορικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή για το θέμα της παρακολούθησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δικαίωση του Δήμου Ερμιονίδας στο θέμα της καθιέρωσης της 6ήμερης εργασίας

Το πρώτο μέλημα της νεοσυγκροτηθείσας Συντονιστικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ερμιονίδας, ήταν να εκδώσει μια ανακοίνωση σχετικά με την λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »