Προσκυνηματικός Ι.Ν. «Η Αγία Αικατερίνη»: Εορτή της Αγίας Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας στο Άργος

«Αθηναίων η πόλις η περιώνυμος Φιλοθέην τιμά την οσιομάρτυρα και ασπάζεται αυτής το θείον λείψανον, ότι εβίωσε σεμνώς και μετήλλαξε το ζην αθλήσει και μαρτυρίω, και πρεσβεύει προς τον Σωτήρα, διδόναι πάσι το θείον έλεος».

Γίνεται γνωστό στους ευσεβείς χριστιανούς ότι την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την εορτή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (1522 – 1589) και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στο Άργος, όπου το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Αγία.

Το βράδυ της παραμονής της εορτής της Αγίας Φιλοθέης ημέρα Τρίτη και ώρα 6.00 μ.μ. θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος και την Τετάρτη ημέρα της εορτής θα ψαλλεί ο Όρθρος και θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Σε όλες τις ακολουθίες θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού λειψάνου της Αγίας που φυλάσσεται στο παρεκκλήσιο.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί όπως προσέλθουν, προσκυνήσουν και λάβουν τη Χάρη της Αγίας.

Εκ του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Αικατερίνης Άργους.

Οσιομάρτυς Φιλοθέη

Η Οσιομάρτυς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.

Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και επεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.

Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την μήνιν των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία των νεαρών Ελληνίδων της Αττικής, που εκβιάζονταν από τους κατακτητές να ασπασθούν τον Μωαμεθανισμό και να παντρευτούν Μουσουλμάνους. Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου 1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.

Το όνομά της δόθηκε στο προάστιο της Φιλοθέης το 1936, όταν βρέθηκε κρύπτη της Αγίας στην περιοχή. Προηγουμένως, ονομαζόταν Νέα Αλεξάνδρεια.

Φώτης Κόντογλου, «Ἡ Ἁγία Φιλοθέη μετὰ τῆς συνοδίας αὐτῆς ἐν τῇ ἱερᾷ μονῇ τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου».
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Συνδικαλιστική νίκη για τις ΔΕΥΑ-Τα πλεονεκτήματα των συνενώσεων ανέλυσε ο Μαλτέζος-Αδιάβαστος ο Ορφανός συμφώνησε τελικά με το λαό-ΦΩΤΟ

Απόλυτα ικανοποιημένοι αποχώρησαν από το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου οι συνδικαλιστές από τις ΔΕΥΑ Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών αφού κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες, Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Την παράσταση «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές» στην Αθήνα παρακολούθησαν μαθητές του 1ου Λυκείου Ναυπλίου

Την Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2025, οι μαθητές της Β΄ Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές» των

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ναυπλιέων-Όλα τα θέματα της συνεδρίασης

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 θα πραγματοποιηθεί τακτική δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »