prooptiki@msn.com

Πουλάς: «Η κυβέρνηση καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και νομοθετεί την ανασφάλεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων»

Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς ως ειδικός αγορητής, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Πουλάς ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των πέντε μελών της ειρηνευτικής αποστολής της χώρας μας στη Λιβύη, τα οποία έχασαν τις ζωές τους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Θεσσαλία θάφτηκε στα θολά νερά της έλλειψης σχεδίου, της ατιμωρησίας, της ανευθυνότητας και των κούφιων δικαιολογιών μέχρι την επόμενη βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία. Ο κρατικός μηχανισμός μοιάζει ακυβέρνητο καράβι καθώς επικρατεί το ανεύθυνο των υπευθύνων και το δόγμα της ατομικής ευθύνης, ακόμα και για τους πληττόμενους συμπολίτες μας που έχασαν περιουσίες και έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αισχροκέρδεια η οποία επί ημερών Νέας Δημοκρατίας κάνει πάρτι και δείχνει τα δόντια της: η βενζίνη ξεπέρασε τα 2 ευρώ, ενώ ακόμα και στις λαϊκές αγορές οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο κ. Πουλάς μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

• Στην κοινωνία εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο ότι το επιτελικό σας κράτος αδυνατεί να πράξει τα αυτονόητα και ότι δεν έχει άλλο σχέδιο για την χώρα πλην της απόλυτης φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα.

• Τώρα έρχεται η ώρα των εργασιακών σχέσεων να επιβάλλετε την νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία σας, απορρυθμίζοντας το τοπίο και καταργώντας θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακής γαλέρας και βάναυσης εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

• Επικαλείστε την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην πραγματικότητα εισάγετε από την πίσω πόρτα ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασιακή αγορά χωρίς δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων και χωρίς νομοθετικό φραγμό για τους εργοδότες.

• Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επικαλεστήκατε την ανάγκη για επιστροφή στον ρεαλισμό, ενώ ακούσαμε εξοργιστικούς ισχυρισμούς όπως ότι δήθεν μεριμνάτε για την μείωση της αδήλωτης εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που επιθυμούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους να εργαστούν νόμιμα σε δεύτερο εργοδότη.

• Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θα σας προτείναμε αντί της βιολογικής εξόντωσης των εργαζόμενων από εργοδότη σε εργοδότη να μεριμνήσετε για καλύτερους μισθούς ώστε να μην χρειάζεται να κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα στην Ελλάδα του 2023.

• Αντί λοιπόν, μιας εθνικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση της απασχόλησης που συνδέεται άμεσα και με το οξυμένο δημογραφικό μας πρόβλημα, έρχεστε να υιοθετήσετε συνταγές περασμένων δεκαετιών και παρωχημένης λογικής, που υπονομεύουν την παραγωγικότητα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

• Παραθέτουμε ορισμένα από τα νομοθετήματα της Νέας Δημοκρατίας, με τα οποία έστρωσε το δρόμο στην εργασιακή ζούγκλα, που με το παρόν σχέδιο νόμου θεμελιώνει:

Πρώτον, την αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων, με την δημιουργία δραστικών περιορισμών για την κήρυξη τους ως υποχρεωτικών και την καθολική εφαρμογή τους.

Δεύτερον, την κατάργηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης εργαζομένου, ακόμη και αν η απόλυση του κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια.

Τρίτον, την κατάργηση της υποχρέωσης σύναψης συλλογικής σύμβασης για αλλαγή του ημερήσιου χρόνου εργασίας και την αντικατάσταση της με ατομική σύμβαση (όπου ο εργαζόμενος είναι το αδύναμο μέρος).

Τέταρτον, την συνειδητή αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με την απομάκρυνση του από το Υπουργείο Εργασίας.

Πέμπτον, τον δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

• Το νομοθέτημα της Κυβέρνησης σας επιχειρεί να ενσταλάξει στις συνειδήσεις των πολιτών-εργαζομένων ότι το 8ωρο είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο και ότι φταίνε εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα και όχι οι πολιτικές σας.

• Η αλήθεια, την οποία ζει όλη η εργατική τάξη της χώρας, δεν βολεύει το αφήγημά σας.

• Οι μισθοί τελειώνουν στο μέσο του μήνα λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην αγορά.

• Η Επιθεώρηση Εργασίας υποστελεχωμένη υπολειτουργεί και δυσλειτουργεί.

• Η ποιότητα ζωής των εργαζομένων αντί να βελτιωθεί, δυστυχώς, χειροτερεύει με δική σας ευθύνη.

• Συνεπώς, μην περιμένετε την ψήφο μας στο παρόν νομοθετικό σας πόνημα.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Εκλογοαπολογιστική ολομέλεια της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αργολίδας με καλεσμένη τη Νάντια Γιαννακοπούλου

Την Δευτέρα, 4-12-2023 και ώρα 18.30, θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Άργους Ολομέλεια της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αργολίδας. Καλεσμένη ομιλήτρια η κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής Β2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιδείνωση του καιρού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τη Δευτέρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει μεθαύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ο καιρός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που εξέδωσε η Εθνική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κινητοποίηση αγροτών στην Π.Ε. Αργολίδας για την ακαρπία στην ελιά-Τα αιτήματα

Μετά από την Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ) , αποφασίσαμε την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 11πμ, να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους»

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους» το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» διοργάνωσε παρουσίαση – συζήτηση με θέμα:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »