Οι εκλογές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την ανάδειξη νέου Προεδρείου πραγματοποιήθηκαν, σήμερα Τρίτη 2 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη.
Ο Δημήτρης Πτωχός πρότεινε τον Μανώλη Σκαντζό που εκλέχθηκε για δεύτερη φορά μια και είχε διατελέσει Πρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο πρώτο μισό της θητείας του Παναγιώτη Νίκα.
Στην πρότασή του, ο κ. Πτωχός, ανέφερε: «Η θέση του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου είναι ένας πολύ νευραλγικός ρόλος. Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία, να μπορεί να αναλύει, να συνθέτει. Πρέπει να έχει και ένα πολύ καλό συντονιστικό ρόλο. Η πρότασή μου είναι ο Μανώλης Σκαντζός. Η θητεία είναι ως το τέλος Ιουνίου του 2026.»
Στη συνέχεια, ο κ. Σκαντζός εκλέχτηκε με 32 υπέρ και δύο λευκά.
Για τη θέση του Αντιπροέδρου προτάθηκε η Μαργαρίτα Σπυριδάκου από την παράταξη Τατούλη. Εκλέχτηκε με 43 υπέρ και 2 λευκά.
Για τη θέση του γραμματέα, προτάθηκε ο Γιάννης Σιάτος από την παράταξη Μάκαρη που εκλέχτηκε με 43 ναι 2 λευκά.
Ο Μανώλης Σκαντζός στην ομιλία του ανέφερε: «Δεν έχουμε διαφορές, πρέπει να κάνουμε υπερπροσπάθεια σε αυτή τη θητεία για να φέρουμε το καλύτερο για την Πελοπόννησο. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη κ. Πτωχό για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Η δουλειά μας είναι να τηρούμε τον κανονισμό του περιφερειακού συμβουλίου. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο για την Πελοπόννησο, να συνεργαστούμε, εκεί που διαφωνούμε να το συζητάμε και να καταλήγουμε κάπου. Οι μειοψηφείς πρέπει να σέβονται την πλειοψηφία. Να ακούγεται κάθε διαφορετική φωνή στο συμβούλιο κι αυτό το εγγυώμαι προσωπικά».
Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου αφού ευχαρίστησε τον Πέτρο Τατούλη, τόνισε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
O Κορίνθιος Γιάννης Σιάτος που είναι ο νεότερος Περιφερειακός Σύμβουλος της Κορινθίας και από τους νεότερους σε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ευχαρίστησε το σώμα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και ευχήθηκε μια καλή και παραγωγή θητεία για το καλό όλων των κατοίκων της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια έγιναν εκλογές για την ανάδειξη των μελών στην Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου.
Η Νέα Πελοπόννησος του Πέτρου Τατούλη πρότεινε τους Ντίνα Νικολάκου, Θεόδωρο Οικονόμου, Άγγελο Παπαγγελόπουλο, Γιώργο Πετρίτση και Αντώνη Λυμπέρη.
Η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη πρότεινε δύο μέλη, τον Μανώλη Μάκαρη και τον Παναγιώτη Μερμίγκη.
Ο Νίκος Κουτουμάνος ανακοίνωσε ότι η παράταξή του δεν θα συμμετέχει.
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός πρότεινε τους Θεόδωρο Βερούτη, Κωνσταντίνο Μανδρώνη, Γιάννη Μαντζούνη, Σωτήρη Μουρίκη, Ανδρέα Τσουκαλά, Δημήτρη Σχοινοχωρίτη, Τάσο Γανώση, Αναστάσιο Σαρδέλη, Σπύρο Ζαχαριά και Σπύρο Τζινιέρη.
Επίσης, προτάθηκε ο Δημήτρης Κουτσούλης.
Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία.
Από την παράταξη του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού εκλέγονται:
Tακτικά μέλη
Βερούτης Θεόδωρος 15 ψήφους
Μανδρώνης Κώστας 15
Μαντζούνης Ιωάννης 15
Μουρίκης Σωτήριος 15
Τσουκαλάς Ανδρέας 15
Αναπληρωματικά μέλη
Τζινιέρης Σπύρος 12
Γανωσης Αναστάσιος 12
Ζαχαριάς Σπυριδώνας 12
Σχoινοχωρίτης Δημήτριος 12
Σαρδέλης Αναστάσιος 12
Από την παράταξη Νέα Πελοπόννησος του Πέτρου Τατούλη, εκλέγονται:
Tακτικά μέλη
Νικολάκου Ντίνα 10
Οικονόμου Θεόδωρος 8
Παπαγγελόπουλος Άγγελος 8
Αναπληρωματικά μέλη
Πετρίτσης Γιώργος 5
Λυμπέρης Αντώνης3
Επίσης, από την ελάσσονα αντιπολίτευση εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης με 3 ψήφους που παραχώρησε τη θέση του στον Παναγιώτη Μερμίγκη που πήρε επίσης 3 ψήφους.
Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούλης έλαβε 2 ψήφους.