prooptiki@msn.com

Πελοπόννησος : Με σημαία την ποιότητα ανοίγει δρόμους για το αύριο

Ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον πρωτογενή τομέα υπήρξε στην Έκθεση AGROTIKA όπου η εφημερίδα ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ στο ειδικό αφιέρωμα ανέφερε τα ακόλουθα : Ο πρωτογενής τομέας είναι μείζονος σημασίας για την Περιφέρειά Πελοποννήσου που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συμβάλλει θετικά στην διαμόρφωση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πρέπει να γνωρίζετε ότι η Πελοπόννησος παράγει:
Το 40-45% της εθνικής παραγωγής ελαιολάδου με παραγωγή 120.000 τόνους με 7 ΠΟΠ (1 Μεσσηνία, 3 Αργολίδα και 3 Λακωνία) και 1 ΠΓΕ Λακωνία).
Πάνω από 20% της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, με 1 ΠΟΠ
(ΠΟΠ Καλαμάτα).
Το 70% της εθνικής παραγωγής εσπεριδοειδών με παραγωγή πάνω από 550.000 τόνους
(Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία).
Μηλοειδή με παραγωγή 6000 τόνους, με 1 ΠΟΠ (Αρκαδία).
Οίνους πάνω από 70.000 τόνους με 3 ΠΟΠ και 9 ΠΓΕ.
με δυο ποικιλίες εθνοπρεσβευτές το «Αγιωργίτικο Νεμέας» και το «Μοσχοφίλερο Μαντινείας από τις 4 συνολικά της χώρας.
Το 35% της εθνικής παραγωγής κορινθιακής σταφίδας με παραγωγή 10.000 τόνους.
Είναι το 2ο κέντρο θερμοκηπίων στην χώρα , μετά την Κρήτη με 5000 στρ. και παραγωγή 130.000 τόνους πρώιμων κηπευτικών.
Καλλιεργούνται 7.000 στρ. πρώιμο καρπούζι με παραγωγή 45.000 τόνους αποκλειστικά εξαγώγιμους ( το πρωιμότερο καρπούζι της Ευρώπης).
Παράγονται 80.000 τόνοι πατάτες (Αρκαδία-Μεσσηνία).
Παράγεται αιγοπρόβειο κρέας και γάλα σε σημαντικές ποσότητες.
Η μελισσοκομία και η πτηνοτροφία κατέχουν σημαντική θέση.
Η αλιεία και υδατοκαλλιέργειες συμμετέχουν σημαντικά στον πρωτογενή τομέα.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν νομίζω ότι ο πρωτογενής τομέας είναι μείζονος σημασίας για την Περιφέρειά μας.
Δράσεις
Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές δράσεις που στοχεύει στην στήριξη των παραγωγών και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και η απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο να εξετασθεί η δυνατότητα καλλιέργειας υποτροπικών φυτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου . Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέδωσε σε παραγωγούς φυτά αβοκάντο, μάνγκο και λίτσι, μέσω του Ινστιτούτου Ελαίας, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος “Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, που σκοπό έχει τη συμβολή στην ανασυγκρότηση της γεωργίας στην περιοχή… Μία ακόμη δράση είναι και η συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων που παράγει η Πελοπόννησος. Δεκάδες δράσεις βρίσκουν στήριξη στην Περιφέρεια που δεν διστάζει να αναλάβει και πρωτοβουλίες όπως η φετινή με την οργάνωση του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ.
Το βιωματικό αφήγημα του «Peloponnese Food Stories», το οποίο εντάσσεται σε μία σειρά δράσεων για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της κάθε περιοχής, έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά του στη πρώτη του φετινή εκδοχή, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ιστορία, τη μαγειρική, τα τοπικά προϊόντα, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και τον οικοτουρισμό. Ήδη ο σχεδιασμός έχει υλοποιηθεί στην Αρεόπολη Λακωνίας, στην Κορώνη Μεσσηνίας, στο Παράλιο Άστρος Αρκαδίας αλλά και στο Τολό Αργολίδας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στον Ισθμό της Κορίνθου.
Φυσικά στην Πελοπόννησο γίνεται μία διαρκής προσπάθεια μεταφοράς γνώσης στους παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να περάσουν με επιτυχία στην επόμενη μέρα που έχει διαφορετικές απαιτήσεις και απαιτεί ειδικές γνώσεις. Η μετάβαση στην νέα εποχή δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς πληροφόρηση και μεταφορά εξειδικευμένων γνώσεων. Στην προσπάθεια να πετύχει τον στόχο της στηρίζει τις δράσεις του ΚΑΕΜ . Οι υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική κοινωνία το ΚΑΕΜ στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα εφαρμογής παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών, καθώς και στην αθροιστική εμπειρία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στον τομέα της Βιωματικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας προσφέρει επίσης συμβουλευτική ίδρυσης νέας και ανάπτυξη υπάρχουσας επιχείρησης.
Υποδομές
Στην Πελοπόννησο όλες οι δράσεις στον τομέα των υποδομών στοχεύουν κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά την επαρκή άρδευση ώστε να υπάρχει ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση. Στην Αργολίδα επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει το έργο της σύνδεσης του Ανάβαλου με την Ερμιονίδα για την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής. Το έργο αυτό, θα δώσει πολλές λύσεις, λόγω της έντονης υφαλμύρωσης των υδάτων της περιοχής, όταν ολοκληρωθεί.
Παράλληλη πορεία ακολουθεί και το αρδευτικό δίκτυο της Τάκας στην Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας. Μέχρι τώρα λειτουργεί κυρίως σαν ταμιευτήρας, αλλά όταν ολοκληρωθούν τα αρδευτικά δίκτυα θα απογειώσει την περιοχή για όλες τις καλλιέργειες.
Χαρακτηριστικό των φιλοδοξιών που υπάρχουν για το έργο είναι και ο σχεδιασμός που γίνεται, ώστε να είναι ένας χώρος που θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες και για περιπάτους. Η περιφέρεια, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση έχουν εξασφαλιστεί 4.000 νεαρά φυτά για την περιοχή της Τάκας για άμεση φύτευση και θα ακολουθήσουν και άλλα.
Το μεγάλο έργο που αφορά το φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα και η δημοπράτηση αναμένεται σύντομα. Ικανοποιητικά, επίσης, προχωρά και το έργο του Ασωπού στην Κορινθία, που έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα και θα μπορέσει με την ολοκλήρωσή του να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.
Τέλος, θετική εικόνα υπάρχει και για το φράγμα στα Φιλιατρά, αφού από την περιφέρεια εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα εγκατασταθεί εργολάβος για τα δίκτυα
Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)
• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000€
• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 11.000.000
• Αρδευόμενα στρέμματα: 35.000 στρεμ.
• Ωφελούμενοι αγρότες 3.500
Τέλος, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες των αναδασμών στις περιοχές της Φενεού στην Κορινθία, του Δωρίου στη Μεσσηνία και της Αλέας στην Αργολίδα.
Νίκας
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι : Η πολιτική στον πρωτογενή τομέα εκφράζεται φυσικά από το αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων. Οι αρμοδιότητες μας για τον πρωτογενή τομέα είναι αρκετές και εάν εξαντλήσουμε τι ςδυνατότητές μας μπορούμε να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη μας ” Τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εκφράζοντας το όραμά του και την στρατηγική του για τον πρωτογενή τομέα δηλώνει τα εξής :«Επενδύουμε στοχευμένα σε υποδομές στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, προωθούμε τους αναδασμούς, ενισχύουμε την βιολογική γεωργία με ισχυρά κίνητρα και δημιουργία υποδομών, πραγματοποιούμε συνέργειες με Ιδρύματα εγνωσμένου κύρους για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, γιατί το ζητούμενο για μας είναι να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στην Πελοποννησιακή γη και στον πλούτο που παράγει.»
ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ –Αργυρίου Γιώργος

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Παρέμβαση του Συλλόγου Γεωπόνων για το κόστος καλλιέργειας εσπεριδοειδών και την ανάγκη δίκαιων τιμών

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας σχετική με τα Κόστη καλλιέργειας των εσπεριδοειδών και την ανάγκη δίκαιων τιμών αναφέρονται τα ακόλουθα : Εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γκιόλας: «Να παραμείνει η Καραθώνα στη χρήση του Ναυπλιακού λαού και των επισκεπτών της»-Η απάντηση Σταϊκούρα

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Γκιόλα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Μιλώντας προχθές, 29 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »